PAHREBA: Utrápená Európa zvádza ťažký boj proti ruskej propagande. Naši odvážni politici a mainstream vychádzajú zo zákopov

PAHREBA: Utrápená Európa zvádza ťažký boj proti ruskej propagande. Naši odvážni politici a mainstream vychádzajú zo zákopov

Bratislava 27. novembra 2016 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Poslanci Európskeho parlamentu v utorok, 22. novembra, sa v Štrasburgu zaoberali aktuálnou otázkou boja proti ruskej propagande. Členské štáty únie mienia prijať opatrenia na efektívny boj proti dezinformačným kampaniam a podporiť slobodné a demokratické média.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Reklama

Nazdar, Jožo. Prosím ťa, o Trumpovi už ani slovo. Všade počujem iba jedno: „Trump, Trump, Trump.“ Deje sa ešte niečo, je na tomto svete ešte aspoň niečo zaujímavé?

No samozrejme. Čo tam po nejakom Trumpovi?! V utorok sa uskutočnila epochálna udalosť, ktorá sa navždy zapíše do dejín ľudstva červenými písmenami. Alebo nejakej inej farby…

Reklama

Preboha, čo sa stalo? Prišli Marťania, našli liek na rakovinu, zvýšia u nás dôchodky?

Prosím ťa, také maličkosti. Všetko je to nič v porovnaní s tým, čo sa stalo v Štrasburgu. Totiž zástupcovia európskeho ľudu, naši vyvolení a vyholení, najmúdrejší, najdemokratickejší a najobjektívnejší poslanci Europarlamentu riešili mimoriadne horúcu otázku, ktorá je v súčasnosti najdôležitejšou – ako bojovať proti hrôzostrašnej hnusnej ruskej propagande. Dokonca prijali rezolúciu o tom, ako budú bojovať proti tomuto „svetovému zlu“.

Jaj, ale ja som ozaj dúfal, že konečne zvýšia dôchodky… A ako mienia bojovať proti ruskej propagande? Veď pred rokom písali, že chcú vytvoriť nejaký úrad či redakciu v Bruseli, aby bojovali. Neviem, nepostrehol som to – vytvorili či nevytvorili?

Čo je tam po nejakej redakcii či úrade? Ide o globálny boj proti hnusnej ruskej propagande. A som, ako Slovák hrdý na to, že tento celoeurópsky boj začíname aj na podnet našich odvážnych europoslancov, ktorí sa ako jedni z prvých vyrútili zo zákopov a vyrazili do útoku proti ruskej propagande. Napríklad, pred pár dňami naša europoslankyňa, profesionálna politička a skúsená novinárka Jana Žitňanská vyhlásila, že Putinovská propaganda a dezinformácie sú obrovskou hrozbou, ktorej sa musíme postaviť oveľa razantnejšie ako doteraz. Úplne s ňou súhlasím a tiež si pohľadám v šope bodák, aby som spolu s našimi europoslancami, politikmi, analytikmi a médiami vyrazil do útoku proti ruskej propagande.

Ha-ha-ha, to by som ti aj uveril, keby v tom nebolo cítiť toľko irónie… Inak furt nerozumiem tým našim politikom a médiám. Stále vyzývajú na boj proti ruskej propagande, ale stále nevedia preukázať, kde sa vlastne skrýva tá putinová propagandistická mašina. Že vraj je všade. Ale predsa kde? Ak treba, tak pôjdeme bojovať – ale proti veterným mlynom?

Reklama

Akože proti veterným mlynom? Nepozeráš správy, nečítaš noviny? Ruskí agenti sú všade, takmer v každom médiu. Preto sa čudujem, ako to ešte prežil náš vrelo milovaný mainstream. Podľa toho, čo hovoria, všetky naše média by už mali obsadiť ruskí agenti. Nie je to tak?

Čo ja viem? Nie som odborník, ale z našich médií sa často dozvedám, že v Európskej únii stále chcú prijať nejaké opatrenia na efektívny boj proti propagande a dezinformáciám. Europoslanci navrhujú vytvoriť spoločnú stratégiu boja proti ruskej propagande, mienia viac propagovať činnosť a fungovanie inštitúcií EÚ, aby vyvracali  dezinformácie a klamstvá. Dlhšie sa hovorí o vytvorení „mediálnej armády“, ktorá zabojuje proti ruským agresorom. Stále chcú podporovať slobodné demokratické  médiá – akurát neviem, či tie média dostávajú takú malú podporu, že prehrávajú s Rusom… Nakoľko viem, v tých médiách sa točia milióny a miliardy. Je to stále málo?

Asi málo. Neviem, koľko ešte potrebujú na to, aby konečne zvíťazili nad hnusnou ruskou propagandou. Aj tentoraz v Štrasburgu zasa prízvukovali, že Rusko sa dlhodobo snaží zasahovať do vnútornej politiky členských štátov našej milovanej únie a podrývať jej súdržnosť šírením dezinformácií. Neviem-neviem, na to, aby sme sa presvedčili, že tá únia je prehnitá a nefunkčná mi postačí čítať aj náš mainstream – na to nepotrebujem čítať správy z Ruska. Fakt, neviem, prečo by Rusi chceli zrušiť Európsku úniu. Majú jedného väčšieho partnera, s ktorým môžu rokovať a riešiť všetky otázky. Ak by sa únia rozpadla – budú rokovať s desiatkami slabých, rozkradnutých, nestabilných štátov? Čo potom vyriešia s podobnými chudákmi? To, že sa v každom štáte EÚ nájdu ľudia, ktorí chcú poslať túto úniu  k vode a vytvoriť silný nezávislý národnostný štát – to viem. Ale načo by ti Rusi mali záujem o to, aby skrachovala EÚ – to nemôžem pochopiť. Ale mainstream nás o tom presviedča.

Možno nás chcú presvedčiť o tom, že Rusi chcú zničiť EÚ a potom nás obsadiť? Hm, neviem-neviem, načo by si tým zbytočne prihodili toľko roboty a toľko problémov?

Somarina. Kandidáti na vládnutie svetu a rozkazovanie Európskej únii nesedia v Moskve, ale v inom mestečku – za veľkou kalužou. Takže neviem, v čom by pre Rusov bol zmysel svojimi dezinformáciami demolovať našu krásnu úniu a prečo by sa o to snažili.

Reklama

Ešte niečo neviem pochopiť: prečo sa všetci tak boja tej ruskej propagandy? Je taká mocná a všemohúca? Zo všetkých strán počujem, že Kremeľ investuje gigantické finančné prostriedky do svojich dezinformačných a propagandistických kampaní a médií. Kde na to berie? A kde sú tie peniaze, prečo naši politici, analytici a odvážny mainstream neukáže, kde sú tie prachy? Komu ich Kremeľ dáva, kedy, koľko?

Aha, a čo ti majú ukázať? Figu borovú? Je to presne tak, ako vo veci s tým ruským dopingom: vraj niekto používal, vraj bol do toho zamiešaný aj štát, vraj niečo sa stalo. Ale žiadne fakty, dôkazy, dokumenty. Iba keci. Ale aj tie keci postačili na to, aby ruských atlétov nepustili na Olympiádu v Riu a potom na Paraolympiádu nepustili kompletné ruské paraolympijské družstvo. Rusi sa stále dožadujú, aby „prokurátori“ predložili dôkazy. Ale načo? Kto potrebuje dôkazy? Tak aj s tou ruskou propagandou – vraj nás ohrozuje a dezinformuje. A vraj Rusi na to utrácajú miliardy. Na to by mali mať aspoň tucet Sorosov… Ale nemajú.

Neviem, pátral som po tých ruských či proruských médiách. Áno, existuje tá televízna stanica Russian Today. Je tam ešte nejaký Sputník. A čo ešte? Fakt, pátral som po tom, ale nič iné som nenašiel. Je možné, že ruské média podávajú správy trochu inak, ako európsky alebo zaoceánsky mainstream. Ale čím nás to ohrozuje? Koľko ľudí vo svete číta ruské noviny či pozerá ruskú televíziu? To je tá povestná ruská propaganda?

Asi áno, pretože inú nepoznám. Neviem o tom, že Rusi majú vo svete niečo okrem toho Sputniku a Russia Today. Kde sú potom schované ich dezinformačné média, ktorými nás straší mainstream a politici? Ak tá hrozba existuje, nech na ňu ukážu prstom – konkrétne. Ale používajú všeobecné keci – je tu hrozba, všade – ale kde konkrétne? Že Kremeľ dáva na „svoje“ média“ vo svete obrovské financie. Kde, kedy, koľko – je aspoň jeden dokument, faktúra, list? Zasa je tu hon na čarodejníc, ako v prípade s ruským dopingom. Samé keci.

Nie, brate, stále nechápem. Prečo sa všetci tak boja tej ruskej propagandy? Nik ju nevidel, nik ju nepočul, ale všetci sa jej boja a všetci sú presvedčení, že je všade – ako duchovia na cintoríne. Na druhej strane faktom je, že proti ruskej propagande dnes bojujú tisíce európskych a zaoceánskych médií, ktoré obracajú miliardy dolárov či eur. A nevedia zvládnuť nešťastné Russia Today, Sputnik a zopár mýtických „proruských médií“? Fakt to mi všetko pripadá, ako boj proti veterným mlynom – je to veľmi namáhavé, zaberá to strašne veľa času, nervov, financií a síl – a je to úplne zbytočne.   

Tak s tým súhlasím. Vysvetlenie vidím iba jedno. Naši politici a mainstream potrebujú vytvárať obraz nepriateľa. Je to jedno, kto to bude – Rusko, Čína, Jožko Ferko. Všetci potrebujú nepriateľa – politici, armáda, média. Niet nepriateľa – niet financií, nie je dôvod, aby sa utrácali miliardy na otriasanie vzduchom – na nákup zbraní, financovanie rôznych organizácií, reklamu v médiách, platy politikom apod. Kto potom uverí politikom, kto ich bude potrebovať? Kto bude čítať mainstream? O čom budú písať naše média? O hádkach našich politikov alebo o tom, že tu máme nízku životnú úroveň? Ale niekto za to môže. Žeby naši domáci? Kdeže! Za to môže Rusko, Čína a Jožko Ferko. A tak bojujme proti ruskej propagande, vyhadzujme na vietor milióny a tešme sa z toho, že vraj to robíme preto, aby sme sa zachránili a aby nám bolo lepšie. Nuž, to je tá pravá propaganda, ale nie je ruská.

A prečo sa to deje? Ak je to tak, to znamená, že to niekto potrebuje? Ale kto a prečo?

To už je iná otázka. Odpovedal by som ti, ale potom ma naši milovaní politici, analytici a média označia za ruského špióna, propagandistu a nepriateľa štátu. Potom vysvetľuj každému, že nie si ťava. Normálni ľudia poznajú pravdu, ostatní nech si čítajú mainstream a počúvajú našich europoslancov. Mimochodom, nevieš, prečo takmer všetci naši poslanci po pár mesiacoch vysedávania v Štrasburgu či Bruselu sa menia na nepoznanie a akosi im to prestáva fungovať v hlave. A vlastne… Je to už úplne iná téma a ak to začneme rozoberať, rýchlo ma označia za ruského špióna, propagandistu či zlodeja. Radšej ideme na pivo…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:32

Hádzanárky Iuventy Michalovce zvíťazili v 3. kole nadstavby o majstra SR na palubovke Dusla Šaľa 34:24.

20:27

Ukrajina v stredu oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo obrany označilo svoje údery za odvetné. “V reakcii na pokus režimu v Kyjeve poškodiť ruské energetické zariadenia dnes ráno ozbrojené sily Ruskej federácie spustili skupinový útok proti energetickým zariadeniam a závodom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny,” uviedlo ministerstvo.

20:13

Futbalistky Spartaka Myjava zvíťazili v stredajšom finále Slovenského pohára žien v Nitre nad Košicami vysoko 8:0. Obhájili tak vlaňajší triumf – minulý rok zdolali v rovnakej fáze Spartak Trnava 3:0.

19:31

Chorvátska vládnuca konzervatívna strana sa po aprílových voľbách dohodla na vytvorení koalície s krajne pravicovou stranou. Oznámil to v stredu premiér a stranícky líder Andrej Plenkovič, informovala agentúra Reuters.

Strana Chorvátskeho demokratické spoločenstvo (HDZ), ktorá získala 61 zo 151 kresiel v parlamente, dosiahla dohodu s Hnutím za vlasť (DP), ktoré sa na základe výsledkov volieb dostalo do rozhodujúcej pozície pri tvorbe vlády.

Plenkovič bude v prípade schválenia novej koalície premiérom tretie funkčné obdobie.

Andrej Plenkovič
Na snímke predseda vlády Chorvátskej reubliky Andrej Plenkovič
18:25

V noci a vo štvrtok (9. 5.) ráno môže niektoré okresy Slovenska potrápiť prízemný mráz. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od polnoci do 7.00 h.

18:21

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu potvrdil, že vláda USA pozastavila jednu dodávku bômb Izraelu. Dôvodom sú obavy, že krajina začne pozemnú ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy bez dostatočných opatrení na ochranu civilistov, aké žiadajú Spojené štáty. Informovali agentúry AP a Reuters.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády predtým podľa agentúr AFP a AP povedal, že USA minulý týždeň pozastavili jednu dodávku zbraní, pozostávajúcu z 1800 bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov.

17:58

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová dostala v stredu v rodnom Švédsku pokutu za to, že sa neriadila príkazmi polície. Verdikt okresného súdu v Štokholme zaznel po tom, ako v marci blokovala vstup do parlamentu, informuje agentúra Reuters.

Piatich aktivistov vrátane Thunbergovej postavili pred súd po tom, ako ich policajti 12. a 13. marca odviedli z miesta protestu proti nekonaniu politikov v oblasti následkov klimatickej zmeny.

Proces s Thunbergovou vo Švédsku
védska klimatická aktivistka Greta Thunbergová odpovedá na otázky novinárov v budove súdu v Štokholme
17:21

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Huawei je v centre sporu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorý firmu podozrieva, že jej technológie slúžia na špionáž v záujme čínskych tajných služieb. Spoločnosť tieto obvinenia popiera.

17:20

Nemecký výrobca počítačových čipov Infineon potvrdil, že v rámci ohláseného programu znižovania nákladov prepustí časť svojich zamestnancov. Informuje agentúra DPA.

Spoločnosť zhoršila svoju prognózu na celý finančný rok 2023/2024 už vo februári po neuspokojivých výsledkoch v prvom finančnom štvrťroku.

17:19

Členské krajiny EÚ sa v stredu “v zásade” dohodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európskej únii budú využité na vojenskú pomoc Ukrajine a podporu jej obnovy. Oznámilo to na sociálnej sieti belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

Dohoda sa týka využitia úrokov a ďalších ziskov zo zablokovaných ruských aktív, nie však priamo samotných aktív.

17:15

Nemocniciam na juhu Pásma Gazy ostalo palivo pre elektrické generátory už iba na tri dni a jeho zásoby pre uzavreté hraničné priechody nemôžu doplniť. V stredu to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. Informovala agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje v dôsledku pokračujúcich nepriateľských akcií v okolí a vojenskej operácie v Rafahu.

16:36

Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk, ktorý sa v medziročnom porovnaní zdvojnásobil na 4,9 bilióna japonských jenov (29,4 miliardy eur). Informovala agentúra Reuters.

Skupina plánuje v tomto roku celosvetovo predať 10,95 milióna vozidiel, čo predstavuje pokles o 1,3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

16:28

Európska komisia (EK) dokáže zabezpečiť správne a okamžité zaznamenanie výdavkov vykazujúcich nezrovnalosti, ich vymáhanie však často trvá príliš dlho. Vyplýva to zo správy, ktorú v utorok sprístupnil Európsky dvor audítorov (EDA).

V rokoch 2014 – 2022 bolo vo všetkých oblastiach vykázaných 14 miliárd eur neoprávnených výdavkov. Ich vymáhanie je kľúčovým prvkom systému vnútornej kontroly EÚ.

Audítori zistili, že vydanie žiadosti o vrátenie prostriedkov po ukončení financovaných činností trvá zvyčajne 14 až 23 mesiacov a získať ich späť trvá od troch do piatich mesiacov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali