PAHREBA. Sme zachránení! Veľký americký konvoj prejde cez Slovensko. Naši ochrancovia sú blízko – to nám odľahlo!

PAHREBA. Sme zachránení! Veľký americký konvoj prejde cez Slovensko. Naši ochrancovia sú blízko – to nám odľahlo!

Bratislava 9. augusta 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Shakh Aivazov)

 

Naši americkí priatelia sa poriadne zapotili, aby nás zachránili pred prípadným ruským útokom. Po celej Európe umiestňujú ťažkú vojenskú techniku a stovky vojakov. Onedlho sa uskutočnia veľké cvičenia v Maďarsku a americká technika prejde aj cez Slovensko…

Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Reklama

Nazdar, Jožo. Kedy sa skončí tá prekliata horúčava?! Cítim sa ako na grile… Je to peklo – takmer ako v Grécku. Čo povieš? Sleduješ, ako je to v Grécku?

Kašlem ti na tvoje Grécko. Už ma tento cirkus nebaví. Ale iné divadielko mi vôbec nevonia. Pozri sa, tu píšu, že onedlho nás navštívia bratia – Američania. Hľa, tu to píšu: „Jednotky americkej armády, ktoré sa nachádzajú na európskych základniach, sa chystajú na veľké cvičenie v Maďarsku. Desiatky obrnených transportérov Stryker vyrazia k našim južným susedom v septembri a októbri z bavorského Vilsecku po vlastnej osi, prejdú aj cez Slovensko…“ No ďakujem pekne. Ešte len to nám chýbalo – americké obrnené vozidlá a tanky na našich cestách! To ti, bratu, poviem, je horšie ako tie grécke dlhy…

Reklama

No a čo je na tom? V Maďarsku budú vojenské cvičenia. Zúčastnia sa na nich tanky a obrnené vozidla. Tie samé nevedia lietať a ich letecká doprava by bola pridrahá. Tak pôjdu do Maďarska po svojich – po cestách. Keďže pôjdu z Nemecka cez Česko, tak musia prechádzať aj cez Slovensko. Nemôžu nás obísť. Prečo sa tak vzrušuješ?

Nechápeš? Čo na Slovensku majú robiť americké tanky? Alebo sme v Kalifornii či v Texase? Čo si mal zo zemepisu na základnej? Toto je Európa, nie USA, a toto konkrétne je Slovensko! Čo tu do kelu robia? Chcú nás brániť? Pred kým? Mali by nás prepadnúť Rusi? Tak väčšiu hlúposť je ťažké vymyslieť. Rusi nemajú nič iné na starosti? Akurát sedia teraz v zákopoch, škrabú sa na zátylkoch a už len snívajú, kedy a ako nás napadnú a prepadnú. Somarina!..

Tak vieš, budú to vojenské cvičenia v rámci aktivít členských krajín NATO. A my sme v NATO, však? Aj Američania sú tam, aj Maďari, aj Nemci… Tak čo sa čuduješ, že vojenská technika NATO sa presúva v rámci členských krajín NATO? Nie sme zasa Kuba alebo Irán… Preto nechápem: prečo ťa to tak jeduje? Čo je na tom?

Lebo všetko je to klamstvo, fraška, cirkus a podvod. Je to síce ešte aj podlosť, ale s tým určite nesúhlasíš – poznám ťa. Aha, čo tu píšu: „Sedemsto kilometrov dlhá jazda strednou Európou má podľa Američanov uistiť aliančných partnerov, že im budú v prípade potreby nablízku. Ide predovšetkým o reakciu na vyhrotenú zahraničnú ruskú politiku, ktorá sa prejavuje na východe Ukrajiny a na Kryme…“ Zasa sú to tie somariny: Rusko napadlo Ukrajinu, Rusko napadne Európu! V pobaltských krajinách budujú zákopy, v Poľskú stávajú bunkre, na Ukrajine budujú nový čínsky múr a americký prezident zo strachu až zbledol!.. Tí lotri Rusi, čo to špekulujú – chcú nás napadnúť! Ty aspoň trochu veríš na tieto sprosté kraviny?..

Ale veď nemôžeš poprieť, že na juhu Ukrajiny je vojna. Všetci hovoria, že je Rusko do toho zapletené. Preto sa obávajú o bezpečnosť Európy. Krajiny, s ktorými v NATO cvičíme, sú znepokojené Ruskom ako hrozbou pre stabilitu kontinentu. Chceme silnú Európu a musíme byť schopní ubrániť sa v prípade núdze. Je to logicky.

Reklama

Akej núdze? Ozaj by to bolo logické, keby existovala aspoň najmenšia hrozba, že nás Rusi môžu napadnúť. Dobre, čo sa týka Washingtonu, je to jasné: pre Američanov Rusi sú najväčšou konkurenciou a budú vždy robiť všetko, aby ich oslabili, podrazili, zničili. Poliaci a pobaltské štáty sa ešte nevyliečili z tisícročnej choroby: vždy mali „protiruský syndróm“ a preto hysterizujú a obávajú sa, že ich Rusi napadnú. Ale prečo blúznia naši politici, analytici a média? Prečo by Rusko napadalo Slovensko – načo by mu to bolo? A potom… Aby Rusi napadli nás, tak predtým musia obsadiť Bielorusko, Ukrajinu, Poľsko a želateľne aj Maďarsko – až potom sa dostanú ku našim hraniciam. Preto nechápem, prečo u nás niektorí vyvolávajú paniku, akoby Rusi už zajtra chceli obsadiť Šamorín alebo Plavecký Štvrtok.

Veď nejde iba o nás. My sme súčasťou Európy, súčasťou NATO. Máme nejakú spoločnú politiku, nejaké spoločné ciele. Preto musíme konať v spolupráci s inými.

V spolupráci! Keby išlo o dobrú vec – nič nepoviem. Ale ak niektorí hysterizujú na margo „ruskej hrozby“, musíme aj my? Ak niektorým odtrhlo strechu, musíme aj my stratiť hlavu?.. Ono by to bolo na smiech, keby to nebolo také smutné: Rusi majú iné starosti, ale my ich furt provokujeme a ohovárame: vy, lotri ruskí, chcete nás prepadnúť! A Rusi vyvaľujú oči a nechápu, čo to tárame! Lebo žiadne podobné úmysly nemajú. Ale keby oni tvrdili, že chceme ich prepadnúť, tak by sme to považovali za idiotizmus. Správne. Tak za koho nás teda musia považovať Rusi? A tiež oprávnene nás považujú za idiotov. Ale ja nechcem, aby nás považovali za idiotov iba preto, že sme, ako si hovoril, nejakou súčasťou niečoho, čo nefunguje a ani nevyzerá dobre a smrdí ako zdochnutá ryba – to je to tvoje NATO. Načo je nám to NATO? Aby sme sa niekomu bezdôvodne vyhrážali a aby sme boli na posmech?

Ale veď my nechceme ich napadnúť, neposkytli sme Rusom žiadny dôvod, aby nás podozrievali. Na druhej strane všetci hovoria, že sú zamontovaní do ukrajinského konfliktu a preto podobnú hybridnú vojnu môžu rozpútať aj tu. Preto sú tie cvičenia a konvoje na cestách… Pozri sa, Česi už prvú „generálku“ majú za sebou a nič zle sa nestalo. A tiež tam viacerí protestovali. Stodvadsať transportérov prešlo cez celé Čechy koncom marca, kedy sa americkí vojaci vracali z cvičenia v Pobaltsku na domovskú základňu v Nemecku. Vtedy armádne vozidlá s vojakmi prešli takmer 2000 kilometrov dlhú trasu z Estónska do nemeckého Vilsecku. Fakticky prešli cez celú Európu. A stala sa nejaká katastrofa? Zabili niekoho, zranili? Možno by sme si to mali menej všímať…

A to už prečo? Cez naše územie budú trepať cudzie vojska – až spoza oceánu a my sa máme usmievať? Nerozumieš, o čo mi ide? Prečo by sme sa mali zúčastňovať na tejto fraške? Iba debili a provokatéri dokážu tvrdiť, že Rusi môžu napadnúť Európu. Je to hlúposť. Je to štvanica európskych susedov proti sebe. Je to hnusná provokácia. Tak potom všetky tieto posilnenia armády, nová technika, cvičenia, konvoje a pod. – to sú totálne kraviny!

Reklama

To je tvoj názor. Mnohí si myslia inak. A potom Američania nielen budú prechádzať cez Slovensko. Americké transportéry budú aj súčasťou cvičenia Slovak Shield, ktoré je naplánované v Centre výcvikového tábora Lešť od 8. septembra do 2. októbra. Čítal som, že cvičenie bude zamerané na udržanie ochrany a územnej celistvosti štátov NATO. Okrem slovenských a amerických vojakov sa na ňom zúčastnia aj vojaci z Česka, Maďarska a Poľska. Ako som hovoril – sme súčasťou EÚ, NATO a pod. Konáme spoločne.

Spoločne… Tí blázni možno sami zaútočia na Rusov – potom musíme aj my? Veď sme súčasťou NATO, EÚ a iných amatérskych spolkov… Nechápeš, do čoho nás zaťahujú?..

Nepreháňaj. Netreba si lámať palicu nad bežnými vecami. Čo sa stalo? Nejaký konvoj prejde cez naše územie. A čo? Náš rezort obrany pripomína, že cestné presuny zahraničných ozbrojených síl cez územie Slovenskej republiky sú bežnou činnosťou vyplývajúcou z nášho členstva v Aliancii. Rovnako sa cez územia NATO presúvajú jednotky a technika našich Ozbrojených síl. Sú to bežné veci. Čo je na tom zle?

Viem, že sa nezhodneme. Ale uvidíš: ten americký konvoj bude to pekný „prieskum verejnej mienky“. Mnohí sa ohlásia. Uvidíme, koľko ľudí to podporí a koľko našich občanov bude protestovať. Keby Rusi presúvali svoje tanky niekde vo Venezuele alebo v Mexiku, Američanov by sa to tiež nepáčilo. Našťastie, sú múdrejší a nikomu sa nevyhrážajú a neprovokujú. Keď si Američania robia svoju politiku, je to ich vec. Ale my sa nemusíme zúčastňovať na kravinách. O to mi ide. Čo sa týka mňa, tak vôbec nie som zástancom tohto cirkusu, otvorenej provokácie a militaristickej frašky. Určite nebudem americké tanky vítať a mávať americkými vlajočkami. Nech to robia debili. Tí sa nájdu aj u nás.

Pozri sa, nemusím vítať konvoj a mávať vlajočkami. Ale nemusím byť ani proti tomu, že ten konvoj prejde cez naše územie a že sa zúčastníme na spoločných cvičeniach a Američanmi. Cítiš ten rozdiel? Nerobím nič zlé a nič zlé nevidím ani na tom konvoji.

Ale ja vidím. Stále to nechápeš. Načo sa zbrojíme, napíname svaly, vyhrážame sa, obviňujeme a podozrievame niekoho, kto nemá nič zlé v úmysle? Je to idiotizmus. Keby sa nešírilo toto šialenstvo, nepotrebovali by sme tu žiadny konvoj a cudzích vojakov. Nie si unavený z toho, že stále sa zúčastňujeme na nejakom amatérskom bábkovom divadle, kde hráme podradné úlohy? Dokedy budeme sprostými bábkami riadenými cudzou rukou? To mi prekáža na tých konvojoch: nechcem byť bábkou, nechcem, aby mi vnucovali somariny. Takže tie americké konvoje určite vítať nebudem – ani s vlajočkami, ani bez vlajočiek… Keď už, tak možno s transparentom „Yankees go home!..“

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali