PAHREBA. Prečo je to v Srbsku (Čiernej Hore a pod.) tak? Politická smotánka a média podporujú NATO, ale drvivá väčšina obyvateľov je proti

PAHREBA. Prečo je to v Srbsku (Čiernej Hore a pod.) tak? Politická smotánka a média podporujú NATO, ale drvivá väčšina obyvateľov je proti

Bratislava, 3. apríla 2016 (HSP/Foto: YouTube)

 

Cez víkend, počas Veľkonočných sviatkov, asi 20 tisíc obyvateľov srbskej metropoly protestovali v Belehrade proti NATO. Demonštrácie sa konali aj v iných regiónoch Srbska – a nielen v tejto krajine. Ľudia svoje postoje prezentovali dosť jasne

Politická smotánka a média podporujú NATO, ale drvivá väčšina obyvateľov je proti
Politická smotánka a média podporujú NATO, ale drvivá väčšina obyvateľov je proti

 Ahoj, Jožo, u nás je to ticho, ako na pohrebe. Koalícia si potichu podpísala koaličnú zmluvu a nechce ju zverejniť. Opozícia sa jeduje. Je to nuda.

Reklama

Prečo nuda? Vo štvrtok napríklad v Bratislave protestovali proti NATO. A bolo tam pomerne rušno. A na Balkáne to doslova vrie. Videl si, aké protesty proti NATO boli cez víkend v Srbsku? A čo sa deje v Černej Hore? Tam sa občania určite nenudia.

Tak áno, protestovalo sa aj u nás. Ale v Bratislave to predsa bolo oveľa komornejšie… Nuž, jedným sa NATO páči, druhým nie. Tí, ktorým sa nepáči, protestujú.

Reklama

A čuduješ sa?  Aj keď sme v Európskej únii a v NATO, u mňa je to jasné: NATO nie je pre nás žiadna výhra a preto tieto protesty podporujem. Viem, že nemôžeme príliš vyskakovať, lebo sme tam, kde sme, nie sme až takí mocní a slobodní a máme zmluvy… Preto nehrozí, že zajtra vystúpime z NATO, ale nemusíme plniť všetky rozkazy, ktoré prídu z Bruselu, Berlína, Paríža a hlavne z Washingtonu. Sme predsa ako – tak nezávislý suverénny štát a musíme realizovať vlastnú politiku a nemali by sme sa namočiť do všetkých konfliktov a vojen.

Ale veď sme členskou krajinou NATO, podpísali sme nejaké dohody, máme nejaké záväzky. Nemôžeme hneď tak všetko zrušiť alebo nedodržiavať pravidla hry. A vôbec, čo máš proti NATO? Je to aliancia, ktorá sa v prípade núdze postará aj o našu obranu. Tak, keď v rámci aktivít NATO aj my musíme niekomu pomáhať, tak prečo nie?

No veď – pomáhať! NATO za roky svojej existencie niekomu pomohlo akurát do hrobu… Pamätáš si aspoň jeden príklad, keď NATO uhasilo nejaký vojenský konflikt a nastolilo mier? Naopak, vyvolalo viaceré vojny a zapríčinilo tisíce obetí. Tak preto je to podľa mňa   zločinecká organizácia: diabol pod maskou anjela. A pochopili to viacerí ľudia na svete.

Myslím si, že poriadne preháňaš. V NATO je 28 členských štátov: USA, Kanada a 26 európskych krajín – pomaly celá garnitúra Európskej únie. Myslíš si, že sú to všetko hlupáci alebo agresori? Načo by potom toľko krajín vstúpilo do tohto spolku, keby nemal významnú úlohu a ozaj nebol spoľahlivý?  A koľko štátov v Afrike, Latinskej Amerike a Ázii spolupracuje s NATO! Tak potom asi je to užitočná vec. Pochopili to aj v niektorých štátoch, kde predtým spoluprácu s NATO rezolútne odmietali – napríklad, aj v tom Srbsku či Čiernej Hore. Mnohí to pochopili aj u nás.

Aha, v Srbsku to pochopili! Všetky prieskumy verejnej mienky ukazujú, že vstup Srbska do NATO si neželá viac ako 80 % Srbov. Nechcú ani základne NATO na svojom území. Srbi si pamätajú, ako lietadlá NATO a hlavne americké bombardéry bombardovali Juhosláviu pred 17 rokmi. Nezabudli ani na to, že práve krajiny NATO „sprostredkovali“ to, že od Srbska odtrhli veľký kus územia a vytvorili nezávislý štát Kosovo. Toto je tiež „zásluha“ NATO! Srbi nechcú podobných „spasiteľov“ a protestujú proti všetkým formám spolupráce krajiny s NATO. Takže nie je to všetko na kostolnom poriadku s tou alianciou. Vôbec nie je…

Reklama

Prosím ťa, oponenti sa vždy nájdu. Aj keď vyhlásiš, že zakážeš fajčiť vo všetkých krčmách na Slovensku, nájdu sa tí, ktorí budú za ale aj proti. Každý problém má svojich prívržencov a nepriateľov. Tak je to aj s NATO. Ale keď toľko vlád a parlamentov na celom svete ho podporujú, znamená to, že je potrebné a užitočné.

Bohužiaľ, mnohé vlády a parlamenty konajú napriek vôli  svojho ľudu a robia niečo, čo vyhovuje skôr cudzím štátom, ako záujmom vlastnej krajiny a svojho ľudu. Príkladov máš neúrekom, nemusím ti to pripomínať. Ale keď už sme pri tom Srbsku a pri tej Čiernej Hore, tak tam je to presne tak: vlády tam konajú v rozpore so záujmami a postojmi ľudí. Pred voľbami sľubovali niečo iné a po voľbách prišlo vytriezvenie. To sa často stáva.

Ty máš svoj názor, ja mám svoj. Podľa mňa je NATO výsledkom zákonitej snahy krajín svetového spoločenstva brániť seba a svojich spojencov. To, že to niektorí ľudia nechápu, je iba ich problémom. A potom protestujú, aj keď bezdôvodne.

Tak toto nie.  Dôvody akurát majú. Po prvé, reagujú tak na „mierumilovnú“ činnosť NATO a po druhé často protesty organizujú ako spomienkové akcie – práve pri príležitosti toho alebo iného zločinu NATO. Aj v Srbsku si dátum víkendovej protestnej akcie nezvolili náhodou. Pripomenuli si tak istú historickú udalosť. 27. marca 1999 vojaci srbskej protivzdušnej obrany starou sovietskou raketou zostrelili americké špionážne lietadlo – vzopreli sa proti agresorovi… A to, že to bola agresia… Pozri si staré noviny. Pár dní predtým, 24. marca 1999, o 18.50. hod. vojská NATO napadli suverénnu slobodnú krajinu Juhosláviu a začali ju bombardovať – za nič – pre nič. Dôvod si, samozrejme, vymysleli: vždy si vymyslia nejakú zámienku, aby mohli ospravedlniť svoju agresiu, podlosť a zabíjanie civilistov.

Ale veď vieš, kvôli čomu to bolo! Srbi začali likvidovať Albáncov a oheň bol na streche. NATO zastalo Albáncov, pretože hrozilo, že ich všetkých zlikvidujú.

Reklama

Aha, to je ešte dosť diskutabilné, kto koho likvidoval… A mierumilovné NATO konflikt vyriešilo tak, že takmer mesiac bombardovalo bezbrannú krajinu, zabíjalo civilistov, potom odtrhlo od Srbska obrovský kus územia a vytvorilo tam druhý albánsky štát – Kosovo. Vytvorilo štát, ktorý tam nikdy nebol a historicky byť nemohol. Toto je podľa teba spravodlivosť? Toto nie je agresia, nie je anexia? Ale keď o 15 rokov občania Krymu sa v referende rozhodli, že nechcú byť v banderovskom štáte spolu s nacistami a nacionalistami a vrátili sa domov – do Ruska, hneď najdemokratickejšie štáty a to isté NATO trúbia, že je to agresia, anexia, katastrofa a uvaľujú sankcie a posielajú vojská a techniku bližšie k ruským hraniciam. Toto je podľa teba spravodlivosť a tak to má byť? Vieš čo…

Len mi tu nevybuchni… Každý tento svet vidí po svojom. Prví sa pozerajú na Západ, druhí na Východ, niektorí sú pravičiari, iní sú ľavičiari, niekomu chutí víno, ale inému pálené… Každý je iný. Tak je to aj s tou alianciou. Pre niektorých je NATO nádej a obrana a pre druhých je to zločinecká organizácia a agresor. Tak je to aj v Srbsku, aj v Čiernej Hore – veď aj u nás. Niektorí sú za, iní sú proti. Je to zákonité…

To sú všetko keci. Ako som hovoril: často vlády konajú v rozpore s vôľou ľudí, ktorí ju zvolili. Presne tak je to aj v Srbsku, aj v Čiernej Hore. Veď napríklad v tej Čiernej Hore koncom minulého roka tisíce ľudí vyjadrili odpor proti vstupu do NATO. A aj v súčasnosti sa tam  konajú masívne protesty – presne ako v Srbsku. Ale čiernohorský parlament odklepol vstup krajiny do NATO – nie je to tak náhodou vlastizrada? Ak vláda koná proti vôli ľudí – ako inak to môžeme pomenovať?.. A už dávnejšie sa pred budovou parlamentu v Podgorici pokračuje časovo neobmedzené protestné zhromaždenie, ľudia žiadajú demisiu vlády a nechcú, aby krajina vstúpila do NATO. Dokonca demonštrantov podporila cirkev.

No cirkev by sa nemala miešať do politiky. Nech sa zaoberá ľudskou dušou a životom tam hore. A svoje problémy si ľudia nejako sami vyriešia na tejto hriešnej zemi…

Aha, a keby cirkev podporovala NATO, tak by ti to vyhovovalo a jej správanie sa by si komentoval asi inak. Mimochodom, viacerí politickí lídri Čiernej Hory považujú konanie vlády za nelegitímne a preto tvrdia, že nemôže vystupovať v mene väčšiny Čiernohorcov a snažiť sa dostať krajinu do NATO. Namiesto diskusie s ľuďmi vláda na nich poslala políciu a tá ľudí „demokraticky“ presviedčala obuškami, slzotvorným plynom a studenou vodou. A celá svetová demokratická verejnosť bola ticho, všetci najmúdrejší politici akoby na chvíľu stratili zrak, nikoho to nevzrušovalo – všetko je o´key. Mimovládky sú ticho, obhajcovia ľudských práv akoby si stratili reč – všetko tak, ako má byť… Toto je naša demokracia.

A čo by si chcel? Podobné protesty sú na dennom poriadku po celom svete. Prečo by OSN, OBSE, Brusel alebo Washington reagovali na každú protestnú akciu? Čiernohorci protestujú? Je to ich vec. Vláda si myslí niečo iné ako ľudia v uliciach? Ani to nie je novinka. Podľa teba, majú pravdu ľudia v uliciach, iní si myslia, že práve vláda koná správne. Je to bežná situácia. Nech sa Čiernohorci rozhodnú, čo vlastne chcú.

Veď sa rozhodli a celému svetu ukázali, čo chcú. Ja si myslím to isté, čo Čiernohorci alebo Srbi v uliciach, nie v parlamente: „Načo je nám to NATO?“ Veď jeho vedenie ani nemá šajnu, pred kým nás chce chrániť a brániť: z Blízkeho východu nám sem posielajú státisíce potenciálnych teroristov, ktorí obsadzujú naše územie, a nás strašia, že nás musí prepadnúť Rusko, aj keď nevedia vysvetliť, načo by to Rusku bolo? A je tu viditeľná snaha vyvolávať konflikty s Rusmi. Potrebujeme to? Najprv by celé to NATO malo dostať rozum a potom by sme si mohli začať uvažovať – načo je nám to NATO. Zatiaľ, v takomto stave, so súčasnými cieľmi, stratégiami, klamstvami a sprostým konaním ho tu určite nepotrebujeme…

Eugen Rusnák

Video si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Zhodnotil to minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Vo finálnom štádiu výstavby je podľa ministra aj tunel Čebrať. Ráž opätovne potvrdil, že obchvat plánujú odovzdať do užívania motoristom v roku 2025.

12:42

Vojna na Ukrajine, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mali stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu.

Výhľad priemyslu SR na nadchádzajúce mesiace teda naďalej nie je optimistický. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o marcovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ SR v piatok informoval, že priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %.

12:41

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

12:37

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Výkonný riaditeľ AROS Patrik Benka dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry.

12:34

Čína je rozhodne proti zneužívaniu nástrojov na kontrolu exportu, ako sú nové reštrikcie USA proti čínskym firmám. Uviedol to v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí po tom, čo USA pridali 37 čínskych firiem na tzv. čiernu listinu pre obavy o národnú bezpečnosť. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zaradenie čínskych spoločností na čiernu listinu bráni americkým firmám uzatvárať s nimi kontrakty a dodávať im komponenty bez špeciálnej licencie, ktorú je ťažké získať.

12:33

Ratingová agentúra Fitch vo štvrtok (9. 5.) varovala, že potenciálne druhé funkčné obdobie Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta USA by mohlo viesť k zníženiu domácej aj celosvetovej produkcie a utlmenému ekonomickému rastu.

Trump avizuje možné zvýšenie ciel pre dovoz z Číny až o 60 % a plošné clo vo výške 10 % na všetok dovoz do USA, uviedla Fitch vo svojej správe.

12:30

Poľský premiér Donald Tusk ohlásil v piatok zmeny vo svojom vládnom kabinete. Výmena sa týka štyroch ministrov, a to vrátane šéfov rezortu vnútra či kultúry, ktorí kandidujú v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Informovali agentúry AP a PAP.

Reorganizácia je vnímaná aj ako príležitosť na prílev novej energie do Tuskovej vlády, ktorá sa svojho mandátu ujala v decembri a následne pristúpila k zásadným reformám v mnohých oblastiach vrátane justície a médií, približuje AP.

12:13

Kostarika sa nedávno pridala k latinskoamerickým krajinám, ktoré pre veľké sucho zavádzajú prídely energií s platnosťou od pondelka na neurčito. Kostarické úrady vo štvrtok ohlásili, že obmedzia prístup k elektrickej energii, ktorú krajina získava najmä z hydroelektrární. Informovala agentúra AFP.

12:11

Najmenej 61 ľudí prišlo v Thajsku od začiatku roka o život v dôsledku horúčav. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra AFP.

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

09:49

 


 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali