PAHREBA: Marine Le Penová prehrala bitku „sama proti všetkým“, ale v celej vojne predsa mieni vyhrať

PAHREBA: Marine Le Penová prehrala bitku „sama proti všetkým“, ale v celej vojne predsa mieni vyhrať

Paríž/Slovensko 27. decembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Thibault Camus)

 

V druhom kole francúzskych regionálnych volieb ultrapravicová a euroskeptická strana Národný front prehrala vo všetkých regiónoch napriek tomu, že po prvom kole viedla v šiestich z trinástich regiónov. Čo znamená táto prehra Marine Le Penovej?..

Na snímke predsedníčka francúzskej ultrapravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Penová
Na snímke predsedníčka francúzskej ultrapravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Penová

Nazdar, Jožo. Čo si taký namrzený? Pohádal si sa s manželkou? Potrebuješ peniaze?

Reklama

Nie. Mrzí ma, že tá Marine Le Penová prehrala vo voľbách. Držal som jej palce.

Tak to je ozaj dôvod na smútok… Čo je ti po tých Francúzoch? Nie je nám jedno, kto vyhral vo francúzskych voľbách? Samozrejme, voľby v tých mocnejších štátoch sa dotýkajú aj nás a ovplyvnia dianie aj u nás, ale musíme sa príliš pozastavovať nad tým, ako dopadnú voľby vo Francúzsku, Nemecku či USA? To je ich vec.

Reklama

Je. Ale to sa nás týka viac, ako si myslíš. Nie je to jedno, kto vyhrá voľby v najsilnejších štátoch EÚ, pretože sa potom tak alebo inak zmení celé dianie v únii. Otázka – ako: bude to lepšie alebo horšie? Mnohí z nás preto fandia tým alebo iným politikom v zahraničí. Vedia, že ovplyvnia život aj u nás. Preto som fandil Marine Le Penovej a Národnému frontu.

Ale veď je to ultrapravicová nacionalistická strana. Tá Le Penová kašle na Slovensko. Možno ani nevie, kde sa nachádza… Zaujíma ju dianie vo Francúzsku a to, čo vykonajú najväčší svetoví hráči. Slovensko ju nezaujíma. Prečo potom nás musí zaujímať Le Penová? Že dokáže ovplyvniť európsku politiku? Možno. Ale jej čas ešte neprišiel.

Veď to. Keby vyhrala voľby, mohla by sa aktívnejšie montovať nielen do diania vo Francúzsku, ale aj v celej Európe. A určite by to bolo prospešné pre nás všetkých.

To si nemyslím. A asi si to nemyslia ani samotní Francúzi. Všimol si si, ako sa všetko zmenilo v priebehu týždňa? Všetko sa prevrátilo z nôh na hlavu – či naopak?.. V prvom kole regionálnych volieb Le Penovej Národný front skončili prvý v šiestich z trinástich regiónov. Ale Francúzi sa hneď spamätali, pochopili, že robia chybu a v druhom kole Le Penovú už nikam nepustili. Prehrala všade. Je to jasná odpoveď Francúzov.

Musíš si však uvedomiť, v akej situácii sa to všetko udialo, akú politickú, propagandistickú a mediálnu snehovú guľu zhodili na hlavy nešťastným Francúzom! Strašili ich tak, akoby prípadná výhra Le Penovej znamenala nielen koniec Francúzska, ale aj likvidáciu celej svetovej civilizácie. A zmagorení a obalamutení Francúzi sa zľakli svojej šance a radšej volili  tých lajdákov, ktorých si zvykli voliť v ostatných desaťročiach. Preto tieto voľby to nie je prehra Le Penovej, ale všetkých Francúzov. Sami si zničili cestu k lepšej budúcnosti.

Reklama

Nepreháňaj. Le Penová iba dobre manipulovala voličmi. Využívala zlú ekonomickú  situáciu, horory migračnej krízy, útoky teroristov a pod. To sú témy, na ktorých tradičné strany strácali a Národný front naopak získal. Ale voliči sa predsa nechytili na Le Penovej populizmus a radšej si volili istotu a nepripustili radikálne zmeny.

A to bola ich chyba. Le Penová síce prehrala, ale vyhlásila, že teraz jej stranu a sympatizantov  už nič nezastaví. Aj keď výsledky sú pre ňu určite sklamaním, popularita Národného frontu neustále rastie – je to fakt. A pre Le Penovú je hlavné –výhra v prezidentských voľbách v roku 2017. Hocijako, ale jej strane sa podarilo strojnásobiť počet mandátov v regiónoch. Dá sa potom hovoriť, že prehrala vo voľbách? Nedokázala vyhrať, ale neprehrala.

Neviem. Celý týždeň žilo Francúzsko v panike z toho, že by tri regióny mohla ovládnuť krajná pravica Marine Le Penovej. A hneď nasledovali príslušné opatrenia. Tam, kde hrozil tento scenár, socialisti stiahli svojich kandidátov, aby nahnali hlasy pravici Nicolasa Sarkozyho. Vykašľali sa na stranícke tričká a vlastné percentá! Predovšetkým nechceli pustiť Le Penovú k moci. Všetci sa zjednotili proti Le Penovej, pretože si jasne uvedomovali, že predstavuje hrozbu pre všetkých, pre celé Francúzsko.

Ale-ale! Nerob z Národného frontu Pravý sektor! Od svojich oponentov doma sa Le Penová odlišuje iba tým, že navrhuje správne riešenia a používa trochu tvrdšiu rétoriku, aby pomenovala veci správne. Podľa mňa by napomohla tomu, aby sa Európska únia konečne dostala z krízy. Ani Sarkozy, ani Hollande, ani iní francúzski politici to nezvládnu – majú prikrátke ruky. Samozrejme, prehra v regionálnych voľbách je to sklamanie pre Le Penovú, avšak tieto voľby môžu napokon paradoxne prispieť k jej víťazstvu v prezidentských voľbách. Le Penová sa do druhého kola určite dostane – o tom už nik nepochybuje – ani jej súperi.

Lenže musí vyhrať aj druhé kolo… Aj teraz Le Penová vyhrala prvé kolo. Ale oveľa dôležitejší je konečný výsledok. Možno aj prezidentské voľby dopadnú rovnako.

Reklama

Možno, ale môže to byť aj inak. Pozri sa. Hocijako, ale tieto voľby sú rekordným úspechom Národného frontu a predovšetkým Le Penovej. Francúzska pravicová, ľavicová a liberálna tlač je mimoriadne nadšená výsledkami druhého kola: nepustili Le Penovú! Ale napriek tomu  Národný front ešte nikdy nezískal toľko hlasov ako v druhom kole týchto regionálnych volieb – 6 820 147 hlasov voličov, čo je o približne o 400 000 viac ako počet hlasov pre Marine Le Penovú v prezidentských voľbách 2012, hoci vtedy bola o 21 % vyššia volebná účasť. Uvedomuješ si? Je to nárast o 2,1 milióna hlasov oproti eurovoľbám 2014, ktoré Národný front vyhral a viac ako trojnásobok volebného zisku tejto strany oproti predchádzajúcim regionálnym voľbám v roku 2010. Treba si všímať všetky detaily, aby si bol v obraze.

Nuž, tak podrobne francúzsku politickú scénu nesledujem. Všímam si len to, čo je očividné. To znamená, že Le Penová v prvom kole uspela, ale v druhom skrachovala. Preto je veľký predpoklad, že takto dopadne aj v prezidentských voľbách.

Dúfam, že sa poučí zo súčasných chýb. A navyše, buďme objektívni. Jej oponenti a média využili proti nej všetky možné a nemožné prostriedky. Samotní francúzski analytici priznávajú, že podobná protikampaň voči konkrétnemu politikovi sa ešte ani raz nespustila v histórii krajiny. Televízia a noviny spustili takú lavínu kritiky, nezmyslov a klamstiev, že sa to nedá s s ničím porovnať. Veď dokonca začali porovnávať Národný front s Islamským štátom! Väčší nezmysel je ťažké vymyslieť. V televíznych a novinových volebných infografikách začal Národný front vyznačovali hnedou farbou namiesto jeho tradičnej tmavo modrej. Fakticky prirovnali Le Penovú k fašistom! Prekročili všetky možné etické a morálne mantinely. Samotný francúzsky premiér „príkladne“ strašil verejnosť a iba dva dní pred druhým kolom sa vyhrážal, že ak aspoň v jednom regióne výhra Národný front, vo Francúzsku vypukne občianska vojna ako na Ukrajine. Čo na to povedať…

Nuž, v politike sa často používajú aj dosť divoké metódy. Až tak podrobne volebnú kampaň vo Francúzsku som nesledoval, ale viem, že bola dosť búrlivá.  

Až nad rámec! Veď to bol bezprecedentný nekorektný zásah do volebného procesu, vlastne ak veci pomenujeme vlastnými menami, bola to špinavosť. Čuduješ sa, že sa rozčuľujem? Ani neskrývam, že som fandil Le Penovej. A dúfam, že predsa vyhra prezidentské voľby. Je to osobnosť. Ostatní francúzski lídri, podľa mňa sú to všetko podradní politici, ktorí z Európy robia americkú kolóniu. Ale nie sme Indiáni! A práve Le Penová by mohla zabrániť, aby z nás urobili otrokov. Jej nepriatelia už naň vytiahli všetky špinavosti, tento raz ich to zachránilo, ale nabudúce podobná zbraň už nemusí byť účinná. Jej oponenti si už nič nové nevymyslia. Preto dúfam, že výhra prezidentské voľby. Určite jej to doprajem.

Neviem, nie som taký optimista. Zastávam skôr tradičné postoje. Možno by lepšie bolo, keby predsa vyhral Sarkozy alebo zasa Hollande. Dúfam, že sa poučia z chýb a budú konať rozvážnejšie. Možno Francúzsko nepotrebuje svoj Majdan.

Ale, prosím ťa! Le Penová a Majdan to sú dve úplne odlišné veci. Neporovnávam Republikánsku stranu bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho a vládnu Socialistickú stranu prezidenta Hollanda s ukrajinským prezidentom alebo vládou – sú tiež z úplne iného súdku. Ale ani Le Penová nie je „Majdanka“. Jej ozaj ide o Francúzsko, o Európu. Chce a je schopná zlepšiť situáciu v EÚ. Tradičné metódy vo Francúzsku zlyhali – presne tak, ako v Nemecku. Stará dáma – loď Európa – potrebuje čerstvý vietor do plachiet. A to jej nemôže zabezpečiť Sarkozy, Hollande a iní „politickí dôchodcovia“. Jedine Le Penová môže urobiť niečo zmysluplné a užitočné. A navyše – prečo by šarmantná žena nemohla byť francúzskou prezidentkou? Podľa mňa, by to bolo celkom fajn…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali