OZNAM ZSSK: Rakúsko-uhorské a československé parné rušne si zmerajú sily…

OZNAM ZSSK: Rakúsko-uhorské a československé parné rušne si zmerajú sily…

OZNAM ZSSK: Rakúsko-uhorské a československé parné rušne si zmerajú sily vo Zvolene

Bratislava 13. septembra (TASR) – Železničná história ožíva prostredníctvom Grand Prix už 15. krát v histórii cez preteky parných rušňov a na motorových rušňoch si prvýkrát zmerajú sily rušňovodičky.

Reklama

Unikátne stretnutie parných lokomotív v strednej Európe, známe ako Grand Prix, sa uskutoční už v sobotu 14. septembra v priestoroch stanice Zvolen nákladná stanica od 09.00 do 15.00 hodiny. Už 15. ročník pretekov je jedinečnou možnosťou vidieť a "ohmatať" si zaujímavé parné lokomotívy Rakúsko-Uhorska a súčasne zažiť ich schopnosti až v siedmich unikátnych a originálnych disciplínach.

"Som veľmi rád, že sa nám podarilo z Čiech, Maďarska či Rakúska doviezť skutočne jedinečné parné rušne, ktoré si s plným nasadením porovnajú sily. Okrem iného napríklad v jazdení s otvoreným pivom na ojnici tak, aby sa pivo nevylialo," uviedol Peter Oravec z Klubu Historickej techniky Zvolen (KHT) pri Rušňovom depe Zvolen, ktorý je organizátorom podujatia.

Reklama

Európskym unikátom a atrakciou pretekov je disciplína šprint na 100 metrov, v ktorej sa paralelne rozbiehajú parné lokomotívy. Tento rok v premiére budú súťažiť aj ženy, a to v rámci prvých neoficiálnych Majstrovstiev Európy motorových rušňov. "Som rád, že tradičný program sme doplnili o zápolenie rušňovodičiek, kde si ženy zo Slovenska a Čiech zmerajú sily až v piatich disciplínach," doplnil Oravec.

Okrem pojazdných parných rušňov bude môcť verejnosť obdivovať nové moderné vlaky zakúpené s prispením z Operačného programu Doprava, dieselmotorové jednotky 861 (DMJ), poschodové jednotky Push-Pull (PP) a rušeň radu 263.

Rovnako budú pre verejnosť sprístupnené súčasné i dobové vozidlá, exhibícia pre fotografov a kameramanov, pripravia lokomotívy, ktoré budú súťažiť na koľajniciach v jednej línii.

Počas celého dňa je pre návštevníkov pripravený originálny kultúrny program. A milovníci histórie zažijú dobové vozidlá priamo v akcii, nasadené na bežné spoje určené pre zvoz účastníkov na akciu. Bude to na trasách z Banskej Bystrice, Banskej Štiavnice, Kremnice, Krupiny či Kriváňa.

Hlavným organizátorom podujatia je Klub historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Cargo Slovakia, Železnicami SR a Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK).

Reklama

V roku 2013 si slovenské železnice pripomínajú 165. výročie vzniku. Jubileum sa datuje práve od príchodu prvého parného vlaku na územie Slovenska, ktorý prišiel po novovybudovanej trati Uhorskej centrálnej železnici do Bratislavy 20. augusta 1848. Táto skutočnosť ovplyvnila zásadným spôsobom ďalší rozvoj krajiny, stala sa základom dlhodobej tradície železničnej dopravy na jej území.

Program : · 10.00 – 11.00  III. ročník Ceny KHT Zvolen, Medzinárodné preteky motorových vozňov · 11.20 – 12.00  I. Majstrovstvá Európy rušňovodičiek · 13.00 – 14.30  XV. ročník Grand Prix Slovensko preteky parných rušňov (5 parných rušňov z Maďarska, Rakúska, ČR, Slovenska) · 14.30 – odovzdávanie cien víťazom

V rámci podujatia budú vypravené mimoriadne historické vlaky na bežných spojoch v regióne Zvolena, napríklad vlak vedený parným rušňom 464.001, nazývaný "Ušatá" zo Zvolena do Kriváňa, či rýchlik Sitno bude mať na trati Kriváň – Zvolen pripojený unikátny rušeň "Pomaranč" T 678.0012, ktorý si tento rok pripomína 50 rokov od výroby. Rovnako si cestujúci na trase medzi Zvolenom a Banskou Bystricou budú môcť mimoriadne vyskúšať jazdu novou dieselmotorovou jednotkou DMJ rady 861. Bližšie informácie na: http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/5030-Preteky-parnych-rusnov-Gra nd-Prix-Slovensko-2013-vo-Zvolene/ http://www.kht.sk/index.php?menu=111

Reklama

Čo možno vidieť vo Zvolene

Rušeň 314.303 (České dráhy) – "Kocúr" Rušeň 314.303 je v súčasnosti najstarším prevádzkyschopným parným rušňom Českých dráh. Vyrobili ho v roku 1898 v spoločnosti Štátne dráhy (St.E.G.) vo Viedni po tom, ako sa cisár Ferdinand (K.F.N.B ) rozhodol riešiť zvyšujúce sa nároky na nákladnú dopravu a posun k nákupu nových posunovacích rušňov pre Severnú dráhu. Tento typ sa vyrábal v rokoch 1898 až 1908.

Rušeň bol vystavený ako pomník pred staničnou budovou vo Valašském Meziříčí. Vďaka nadácii Okřídlené kolo a sponzorom sa podarilo lokomotívu v roku 2011 sprevádzkovať. Je to dvojitý parný rušeň na mokrú paru s plochými šúpatkami a rozvorom Heusinger. Výkon rušňa je 260 kW a maximálna rýchlosť 40 km/h .

Rušeň 109.13 – Rakúsko Parné rušne radu 109 boli vyrobené v rokoch 1910-1917 v počte 44 kusov pre Južnú dráhu Rakúsko-Uhorska. Rušne s usporiadaním 2-C dosahovali výkon 985 PSI a dosahovali maximálnu rýchlosť 90 km/h. Do dnešných dní sa zachovali prevádzkové dva kusy, a to vo Viedenskom technickom múzeu / Železničnom múzeu Straßhof a druhá v MÁV Nosztalgia Budapešť. Tretí neprevádzkyschopný rušeň je ešte v Slovinskom železničnom múzeu.

Rušeň 464.001 Slovensko – "Ušatá" Parný rušeň radu 464.0 je rýchliková parná lokomotíva vyrábaná v rokoch 1933 až 1939 v ČKD Praha a Škoda Plzeň. Rušeň bol určený pre rýchliky a zrýchlené vlaky na náročných tratiach. Približný výkon 1 240 kW jej umožňovali uviesť na rovine maximálnou povolenou rýchlosť 90 km/h vlak a pri stúpaní 10 promile s nákladom 300 ton rýchlosťou až 70 km/h.

Schienenbus 50 81 Motorové vozne rady 50 81 zabezpečovali dopravu na regionálnych tratiach Rakúska. Motorový vozeň 5081 015-7 bol vyrobený v roku 1965 v Jenbachu. Prenos výkonu mechanický, maximálna rýchlosť 90 km/hod.

Reklama

Rušeň T 678.0012 – "Cé- nula", "Pomaranč" Rušne radu T 678.0 sú symbolom motorizácie bývalých ČSD. V rokoch 1961-1964 ich vyrábali ČKD Praha. Celkove bolo vyrobených 17 kusov. Rušne na prvý pohľad zaujali príťažlivým farebným riešením, silným zvukom motora a dosahovali maximálnu rýchlosť 100 km/h. Na Slovensku boli umiestnené v depách Zvolen, Poprad, Spišská Nová Ves. Vďaka svojmu náteru dostali názov Pomaranč, vo Zvolene to však bola Cénula. Pravá samostatná jazda na Pomaranči bola pre rušňovodičov vo zvolenskom regióne viac ako pochvala ministra, či nová frajerka.

Kontakt: Peter Oravec 0907 858522 – Predseda KHT Zvolen

Všetky podrobnosti o cestovaní vlakom získajú cestujúci na čísle Kontaktného centra 18 188, pri volaniach zo zahraničia +421 2448 58 188, ktoré má nepretržitú prevádzku, v zákazníckych centrách ZSSK, v osobných pokladniciach ZSSK, na emailovej adrese: info@slovakrail.sk alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

Reklama

Informáciu TASR poskytla riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali