Otvorený list pre Nicholsonovú: Nehovorte kompetentným, že statočná slovenská žena 21. storočia môže nastúpiť do práce hneď, ako vypudí placentu

Otvorený list pre Nicholsonovú: Nehovorte kompetentným, že statočná slovenská žena 21. storočia môže nastúpiť do práce hneď, ako vypudí placentu

Slovensko 4. novembra 2016 (HSP/Foto: TASR – Michal Svítok)

 

„Viete, ja som Vás, Lucia, volila. Bolo mi sympatické, že sa zasadzujete za práva detí, za práva matiek, rodín a vôbec, tak všeobecne o sociálne veci. Dala som Vám ten hlas dobrovoľne, nebola to voľba menšieho zla. Úprimne som Vám verila,“ týmito slovami začína svoj otvorený list Laura Kovalová, ktorý je adresovaný podpredsedníčke NR SR Lucii Ďuriš Nicholsonovej (SaS). List publikoval portál Medzičas.sk.

Na snímke podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS)
Na snímke podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS)

Následne však Kovalová dodáva: „Popravde, keby som bola bývala vedela, že kandidujete v druhom stave, nebola by som Vám ho dala. Nie kvôli predsudkom, ale kvôli Vášmu synovi, pretože každé bábätko si zaslúži mať mamičku na plný úväzok dokiaľ to ide.“

Reklama

Aktuálne je však Kovalová zdesená. Dôvodom je iniciatíva Nicholsonovej, na ktorej si v poslednom období buduje svoju politickú kariéru. „Ja totiž tú Vašu iniciatívu vôbec nechápem, neviem komu je vlastne určená a čo ňou sledujete… (teda okrem Vašich politických ambícii a hlavne zachovania si svojho poslaneckého platu, ktorý je v čistom niečo cez 3000 eur/ mesačne, čo je pre mnohé mamičky viac, ako dostanú materský príspevok počas celých prvých 200 dní na MD.),“ vysvetlila.

„Ja by som chápala, kebyže ako sociálne cítiaca politička – matka, robíte všetko preto, aby matky nemuseli od svojich detí do práce odchádzať predčasne z finančných, ba priam existenčných dôvodov, pretože mladé rodiny veľmi ťažko vyžijú z jedného, manželovho príjmu a rodičovského príspevku, ktorý je v súčasnosti 203 eur,“ dodala.

Reklama

 

Ženy vo fabrikách

Kovalová je ale znepokojená tým, čo vlastne chce Nicholsonová dokázať. Poukázala totiž na fakty, že podpredsedníčka viedla zasadnutie parlamentu už 6 dní po pôrode. Zároveň, že v šestonedelí dokázala celé hodiny sedieť bez prestávky v parlamente a dokázala vykonávať prácu podpredsedníčky. A tiež, že päť týždňov po pôrode dokázala zvládnuť odbehnúť 8 kilometrov, a pri tom nestratiť mlieko.

„Ak to správne chápem, ide Vám o to, aby mohla žena hneď po pôrode pracovať?“ pýta sa Kovalová, ktorá však zároveň poukazuje na dôležitú skutočnosť: „viete, nie všetky ženy pracujú hlavou, vo voňavej kancelárii, s možnosťou homeoffice, kedy sa im zachce. Niektoré ženy vykonávajú aj fyzicky náročné práce, na smeny, kde by bol ich návrat do zamestnania predčasne priam zdravie ohrozujúci. Dobrovoľne si berú nočné a prácu cez víkendy a sviatky, pretože za to majú príplatky.“

A dodáva: „keď teda neriešime, že fyzicky pracujúca žena by asi čoskoro prišla o mlieko a zas by malo ujmu dieťa. A asi ani pri najväčšej fantázii si neviem predstaviť takú robotníčku vo fabrike, ako má pod výrobným pásom každý deň položenú sedačku s miminkom so slúchadkami na ušiach, aby ho nerušil hluk strojov a s malilinkou rúškou na ústach, aby nedýchalo prach a smrad a že si mamička každé 2 -3 hodiny odbieha na pol hoďky do šatne pokojiť, poprebaľovať. Tam sú totiž ženy rady, keď ich pustia na záchod, menštruujúce ženy sa označujú červenými doplnkami ako v stredoveku, aby dozorkonajúci bachar vedel, že táto žena ma právo ísť viackrát za deň na záchod. A jasle vo fabrike, alebo v supermarkete mi neprídu vôbec ako promamičkovské riešenie, naopak ako prostriedok pre dokonalé zotročenie ženy. Nehovoriac teda o tom, že takéto pracovné miesta väčšinou nie sú nejako extrémne dobre platené. Napriek tomu práve manuálne pracujúce ženy, bez urážky, z nižších sociálnych tried, do práce predčasne musia ísť z už spomínaných finančných/existenčných dôvodov, pretože ich partner pravdepodobne tiež niekde manuálne pracuje. Na Slovensku priam otročí za minimálnu mzdu (alebo niekde v zahraničí otročí za viac peňazí).“

Reklama

 

Slovensko nie je Bratislava

Vzhľadom na uvedené, Kovalová upozorňuje, že Slovensko nie je len Bratislava. „Naozaj ju nemôžete brať ako benchmark. Možno to neviete, ale kým v Bratislave je čistý plat 1000 eur skôr slabší priemer jedinca, na väčšine územia našej krásnej krajiny toľko nezarobia ani obidvaja rodičia spolu. Teda, ak vôbec majú to šťastie, že majú obidvaja zamestnanie,“ adresuje Nicholsonovej.

„Ide Vám o to, aby žena mohla robiť skôr ako za tri roky??? Aby si matky mohli nosiť dieťa do práce?,“ pýta sa opäť Kovalová a dodáva, že práve taký pocit mala z mediálnej kauzičky poslankyne Petrik, ktorá bola vykoľajená z toho, že ju nepustili s čerstvým dieťaťom do rokovacej sály.

„Prepáčte, ale ja som ešte nikdy nepočula o prípade, že by žene niekto nedovolil nastúpiť skôr, ak to neohrozovalo zdravie ženy a zdravý vývin dieťaťa, alebo ak by na jej starostlivosť o dieťa nedoplácal zamestnávateľ, alebo ostatní kolegovia, aby nastúpila do práce, ak sa na tom so zamestnávateľom dopredu dohodla a ten nevzal na jej miesto náhradu na zastupovanie počas MD na dobu určitú.“

Reklama

 

Za koho práva?

Kovalová zároveň tvrdí, že ak sa žena rozhodne na 100 percent pracovať, je to jej voľba, ale nemala by mať privilégia na úkor ostatných. Svoje slová zdôvodnila nasledujúcimi slovami: „Podľa našich zákonov nemá zamestnávateľ právo opýtať sa ženy – záujemkyne o zamestnanie, či má dieťa a či je vydatá. Aby ju náhodou nediskriminoval. Okrem teda tých spomínaných fyzicky náročných zamestnaní, kde by predčasný nástup po pôrode do práce ani lekár nepovolil. A taká skladníčka, robotníčka vo fabrike, poštárka, predavačka, vodička MHD, kuchárka, dojička, ale aj taká lekárka, lekárnička, učiteľka, policajtka, vojačka, letuška, sprievodkyňa vo vlaku, revízorka, čašníčka, recepčná, upratovačka, chyžná… Tá ako môže využiť právo na nosenie detí do zamestnania? Takže za ich práva podľa Kovalovej Nicholsonová asi nebojuje.

Ďalej existujú ženské povolania typu manažérka, obchodníčka, redaktorka, novinárka, accountka v reklamnej agentúre, office managerka, riaditeľka, daňová poradkyňa, účtovníčka, grafička, ale aj podnikateľka. To sú podľa Kovalovej profesie, ktoré si nevyžadujú extrémnu fyzickú námahu, len určité vedomosti, skúsenosti, schopnosti. „Často majú pohyblivú pracovnú dobu, netreba kvôli nim sedieť od – do v kancelárii, dajú sa čiastočne robiť aj z domu, bývajú nadštandardne finančne ohodnotené a áno, sú to profesie, kde ženy najčastejšie svoju prácu milujú a majú ju nielen ako zdroj slušného príjmu, ale hlavne ako nástroj sebarealizácie.“ V tomto prípade ale Kovalová prizvukuje, že za práva týchto žien poslankyňa Nicholsonová bojovať nemusí. Tie si totiž vedia poradiť aj samé.

 

Útek do práce?

A preto v mene menej ambicióznych matiek, ktoré nemajú potrebu realizovať sa v zamestnaní na úkor svojho malilinkého dieťaťa a krásnych chvíľ strávených iba s ním, požiadala Nicholsonovú, aby to svojimi aktivitami nepokazila ostatným ženám. Aby ich nenabádala utekať do práce od ich detí.

„Nerobte zo seba v tomto smere hrdinku a dobrý príklad, lebo to sa nedá porovnávať pri plate 3000 eur a možnosti vykričania do médií každého skriveného vlasu na hlave, každého škaredého pohľadu,“ vyzvala Kovalová Nicholsonovú.

„No a hlavne nehovorte prosím Vás kompetentným, že statočná slovenská žena 21. storočia už nepotrebuje žiadnu materskú dovolenku a môže kľudne nastúpiť do práce hneď ako vypudí placentu, lebo nám ju ešte zrušia,“ dodala.

V závere svojho otvoreného listu Kovalová tiež Nicholsonovú požiadala, aby neodchádzala od svojho bábätka. „Buďte s ním čo najviac, neodkladajte ho a nevláčte ho na miesta s negatívnou energiou, akým Slovenský parlament rozhodne je. Nič Vám neutečie. Naozaj. Jedine detstvo Vášho syna. A keď tie spoločne strávené chvíľky nebudú chýbať Vám, jemu určite áno. Aby Vám to raz neoplatil,“ uzavrela Kovalová.

Reklama

 

O stanovisko k otvorenému listu Laury Kovalovej sme požiadali aj poslankyňu a podpredsedníčku NR SR Luciu Nicholsonovú. Budeme vás informovať.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali