Olympijská šampiónka Jelena Isinbajevová na margo diskvalifikácie zo strany IAAF: “Nech sa zadrhnú so svojím rozhodnutím. Robia to naschvál”

Olympijská šampiónka Jelena Isinbajevová na margo diskvalifikácie zo strany IAAF: “Nech sa zadrhnú so svojím rozhodnutím. Robia to naschvál”

Moskva 20. júna 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Atsushi Taketazu, The Yomiuri Shimbun, file)

 

Rada Medzinárodnej atletickej federácie (IAAF) vo Viedni potvrdila diskvalifikáciu Ruskej atletickej federácie kvôli dopingovým škandálom, a tak ruskí atléti nepôjdu na Olympiádu do Brazílie. V Rusku to viacerí považujú za politické rozhodnutie a podvod

Na snímke Jelena Isinbajevová
Na snímke Jelena Isinbajevová

Dvojnásobná olympijská šampiónka a skutočná svetová atletická hviezda, 34-ročná ruská atlétka Jelena Isinbajevová vo svojom rozhovore pre denník Sovietsky šport uviedla, že IAAF nezaslúžene zakázala štart na Olympiáde desiatkom ruských atlétov, ktorí nikdy doping nepoužívali.

Reklama

Prednedávnom v liste pre americký denník The New York Times prízvukovala, že opäť politika zasiahla do športu a preto IAAF trestá ruských atlétov – a žiadnych iných. Napriek tomu, že dopingovými testami neprešli aj atléti z iných krajín, hlavne USA, Kanady, Francúzska, trestajú iba ruských atlétov a kvôli pár previnilcom IAAF zakázala cestovať na Olympiádu úplne všetkým ruským atlétom, z ktorých drvivá väčšina zakázané preparáty ani raz nepoužila. Isinbajevová to považuje za čistú politiku, ktorá nemá čo robiť v športe.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj v rozhovore pre denník Soviestky šport, keď zdôraznila, že IAAF ju, svetovú hviezdu, ktorá nikdy nepoužívala zakázané látky, o čom bezpochyby vie celý svet, nezaslúžene potrestala tým, že jej nedovolila cestovať na Olympiádu. Tento rozhovor uvádzame v skrátenej verzii.

Reklama

Jelena, očakávali ste podobné negatívne rozhodnutie IAAF alebo to bol pre vás šok?

V hĺbke duše som nevylučovala podobné rozhodnutie. Na Rusko „zvalili“ obrovské množstvo požiadaviek, ktoré sa nedalo rýchlo splniť. Teda IAAF urobila všetko preto, aby nedovolila ruským atlétom cestovať na Olympiádu. Trochu som verila, že členovia rady IAAF majú aspoň štipku rozumu, ale všetci jednohlasne hlasovali za to, aby ruskí atléti nemohli sa zúčastniť na Olympiáde v Brazílii. Ani jeden nemal rozum! Je to šok a je to hnusné.

Už nemáte sily, aby ste bojovali o Olympiádu alebo budete pokračovať?

Predovšetkým je to všetko smutné. Som už doslova veteránka atletiky a veľmi som chcela vystúpiť na mojej piatej Olympiáde a pekne zavŕšiť športovú kariéru. S našim trénerom sme sa poctivo pripravovali a do poslednej chvíli nestrácali nádej, že všetko dobre dopadne. A IAAF nás takto podviedla! Už nie je takmer žiadna šanca, že sa nám podarí zúčastniť na Olympiáde. Pôjdem na majstrovstvá Ruska a budem tam skákať – ako na Olympiáde.

Rada IAAF nechala akúsi „dieru“ pre niektorých ruských atlétov: možno im dovolí zúčastniť sa na olympiáde pod neutrálnou zástavou – možno olympijskou. Samozrejme, v prípade, ak dokážu, že nepoužívali zakázané prostriedky. Využijete túto možnosť?

Reklama

No povedzte, a ako mám dokazovať, že som nepoužívala zakázané látky?! V živote som ich nepoužívala, vie to celý športový svet, verejnosť, odborníci – všetci. Čo mám dokazovať rade IAAF? Ako? Je to čistá politika. Naschvál nás chcú zničiť. Manipulujú, zneisťujú, znervózňujú, robia nám problémy, ničia celý náš prípravný proces. A potom možno náhodou na poslednú chvíľu nám dovolia vystúpiť na olympiáde a pretože pokazia nám celú prípravu a nebudeme dobe pripravení, preto nedosiahneme dobré výsledky. Potom budú ukazovať na nás prstom: tí Rusi sú slabí športovci, načo sa tak predierali na olympiádu? Je to všetko podvod a manipulácia! Zakázali nám cestovať do Ria? Nech sa zatrhnú svojím zákazom! Takto si dovolia zametať s hviezdami svetovej atletiky?! Nie sme zločinci, všetci vedia, že ja som nikdy nepoužívala doping – ani raz. Tak čo si to dovoľujú voči dvojnásobnej olympijskej šampiónke? Prečo by som mala vystupovať pod neutrálnou zástavou? Čo sú to za spôsoby? Budem vystupovať iba pod zástavou mojej krajiny! Tak to chcem, tak to cítim.

Vedenie Medzinárodného olympijského výboru bude zasadať 21. júna a prezident MOV Thomas Bach podčiarkol, že vystúpenie jednotlivých športovcov pod neutrálnou zástavou je nevyhovujúce, pretože to nie je správny variant. Teda je aspoň mizerná šanca, že sa predsa niečo zmení a pôjdete na Olympiádu?

Thomasovi Bachovi verím viac, ako vedeniu IAAF. Prečo ten zákaz, prečo tie sankcie? Je to presne ako v politike, tie isté spôsoby. Nemáme vojnu, konflikt, nebojkotujeme olympiádu, ruskí športovci pôjdu na olympiádu – okrem atlétov. Je to nespravodlivé a nešportové.

Budete sa sťažovať na IAAF na súde? Predtým ste hovorili, že ak dôjde k tomu najhoršiemu variantu a IAAF potvrdí zákaz, obrátite sa na súd. Je to tak?

Áno, Podám sťažnosť na Medzinárodný súd pre ľudské práva. Vedenie IAAF tvrdí, že obhajuje práva športovcov a právo ich účasti na Olympiáde. Ale robí všetko presne naopak. Prečo má zbavili práva zúčastniť sa na olympiáde? Pretože som z Ruska? Teda športovcom z iných krajín odpúšťajú, pomáhajú im, ale Rusov iba trestajú. Je to čistá diskriminácia a porušovanie ľudských práv. Preto určite sa budem sťažovať na súde. Myslím si, že je to povinnosť každého športovca, ktorý nesúhlasí s rozhodnutím IAAF.

Reklama

Prednedávnom ste napísali list do New York Times, vysvetlili ste celú záležitosť a obrátili ste sa na západnú verejnosť a predovšetkým na svojich západných kolegov – športovcov. Požiadali ste ich o podporu a pomoc. Ozval sa vám niekto?

Ani jeden a žiadnu podporu nik neposkytne. Je to smutné. Myslela som si, že športovci sa držia spolu, ale vidím, že mnohým je to jedno a ostatní sa boja: ak povedia aspoň jedno slovo na moju podporu, IAAF si nájde spôsob, ako ich potrestať, preto radšej čušia.

Jevgenij Pľučšenko mieni vystúpiť na olympiáde v r. 2018. Tiež má svoje roky. Existuje aspoň mizerná šanca, že sa zúčastnite na ďalšej olympiáde?

O 4 roky budem mať 38 rokov – je absurdne si myslieť, že ešte 4 roky môžem pokračovať vo svojej športovej kariére. Mala som dôvod: nebola som spokojná s bronzovou medailou v Londýne. Chcela som zasa získať zlato v Riu. Mala som presný plán, všetky body ktorého som doposiaľ zrealizovala:  vyhrala som svetový šampionát v Moskve v r. 2013, vydala som sa, porodila som dieťa, nabrala som si sily, obnovila som si dobrú formu. Všetko išlo dobre. Ďalším cieľom bolo zlato v Riu – a čo teraz? Pľuščenko vie, že sa zúčastní na olympiáde v Kórei a nik mu to nezakáže – a čo vyvádza IAAF? Kvôli pár nezodpovedným športovcom potrestala úplne všetkých – čo sú to za metódy?! Každý je zodpovedný sám za seba, nie sme na víne, že iní použili zakázané látky. Je to zo strany IAAF úplný amaterizmus, somarina, hlúposť – iba tak môžem hodnotiť rozhodnutie IAAF. Všetky slová vedenia tohto „podniku“ o obhajobe práv športovcov – je to iba prázdny zvuk,“ zdôraznila Jelena Isinbajevová.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali