Nová štúdia berie sexuálnym extrémistom eso z rukáva: Čím menej sexuálnej výchovy na školách, tým menej potratov a neželaných tehotenstiev u tínedžeriek

Nová štúdia berie sexuálnym extrémistom eso z rukáva: Čím menej sexuálnej výchovy na školách, tým menej potratov a neželaných tehotenstiev u tínedžeriek

Veľká Británia 15. júna 2017 (HSP/Lifenews/Foto: bbc)

 

Nová štúdia preukázala, že zastavenie financovania kontroverznej sexuálnej výchovy na školách bolo pre Britániu tým najlepším rozhodnutím

Aj takto prebiehala sexuálna výchova v Británii v časoch, keď bola povinná a miestne zastupiteľstvá boli tiež povinné ju financovať

Konzervatívne a prolife hnutie sa môže tešiť z veľkého víťazstva. Už odjakživa boli títo kritici propagácie promiskuitného života mladých a zástancovia ochrany ich psychofyzickej integrity terčom útokov zo strany liberálov a propagátorov nezriadeného sexuálneho života mladých ľudí. Ako argument pre explicitnú sexuálnu výchovu liberáli využívali zásterky ako vzdelávanie a prevencia pred neželanými tehotenstvami. Väčšina konzervatívcov však upozorňovala, že propagácia antikoncepcie u tak mladých žiakov či študentov len podporí akútny nárast extrémnych a častých sexuálnych aktivít, čo v konečnom dôsledku vyústi do ešte vyššieho počtu potratov a neželaných tehotenstiev. Ako sa ukazuje, mali pravdu.

Reklama

Uplynulý týždeň vedecký časopis Journal of Health Economics publikoval štúdiu, ktorú viedli akademici David Patom a Liam Wright. Zistili, že nedávne radikálne škrty financovania programu sexuálnej výchovy na školách spôsobili štatisticky významné zníženie počtu tehotenstiev ako aj potratov u tínedžeriek.

V 90.tych rokoch bola miera tehotenstiev mladých Britiek až dvojnásobná v porovnaní s väčšinou západoeurópskych krajín. Preto britská vláda v roku 1999 spustila tzv. Stratégiu na riešenie tínedžerských tehotenstiev, ktorou propagovala včasnú sexuálnu výchovu a propagáciu antikoncepcie na školách. Na tento program bolo vyčlenených okolo 300 miliónov libier, avšak miera neželaných tehotenstiev a umelých potratov sa neumenšovala a až do roka 2008 bola viac-menej konštantná. Počas obdobia 1999-2008 miestne zastupiteľstvá boli nútené aplikovať Stratégiu a jej granty na financovanie sexuálnej výchovy a antikoncepčné programy. Avšak v roku 2008 počas ekonomickej krízy bola táto požiadavka na miestne zastupiteľstvá odstránená a granty stratégie boli v rokoch 2010-2011 ukončené úplne. Napokon boli projekty verejného zdravia financované cez všeobecné granty od centrálnej vlády. Financovanie sexuálnej výchovy mládeže sa tak radikálne znížilo a miera potratovosti ako aj tehotnosti u tínedžeriek taktiež radikálne klesla, a to až o 40 percent (v období od 2008-2014).

Reklama

Čo je dôležitejšie, tieto politické zmeny dali lokálnym zastupiteľstvám v značnej miere viac slobody rozhodovania o tom, koľko peňazí by mali použiť na takéto programy. Kvôli ekonomickej stagnácii sa väčšina lokalít rozhodla uplatniť právo redukovať resp. nefinancovať takéto programy. Paton a Wright na základe týchto skutočností analyzovali, ako financovanie podporných programov sexuálnej výchovy a antikoncepcie ovplyvnilo mieru tehotnosti a potratovosti u maloletých dievčat. Analyzovali 149 lokalít každý rok v priebehu obdobia rokov 2009-2014. Brali do úvahy trvalý rozsah demografických, ekonomických a politických premenných. Ako dodatočnú kontrolu dokonca spustili súbor regresií, kde porovnávali počet maloletých tehotných s mierou tehotnosti dospelých žien.

Výsledky sú zjavné: Čím vyššie škrty vo financovaní programov sexuálnej výchovy, tým nižšia miera tehotenstiev a potratov u mladistvých. Dokonca sa ukázalo, že programy, ktoré propagovali u tínedžerov antikoncepciu, boli pri najmenšom neefektívne, ak nie dokonca kontraproduktívne.

Promótori liberálnej sexuálnej výchovy v našich končinách často vyčítajú práve to, že v porovnaní s inými krajinami zaostávame a že len málo žien užíva hormonálnu antikoncepciu. Dokonca sa objavili tézy, že naše dievčatá sú neuvedomelé, nakoľko je len málo hlásených prípadov sexuálneho obťažovania. Vysoká miera sexuálneho obťažovania v Británii a iných krajinách (kde momentálne prebieha migračná kríza) bola paradoxne spájaná s uvedomelosťou dievčat v dôsledku “kvalitnej sexuálnej výchovy”, ako to u nás uvádzala známa feministka Oľga Pietruchová.

Aj na základe mylných predstáv a liberálnej propagandy sa u nás schválilo pokračovanie na pohľad neškodného programu “Hrou proti AIDS”, ku ktorému vydal manuál samotný Úrad verejného zdravotníctva. Tento program je určený už pre žiakov 7. ročníka ZŠ a svojím obsahom nerešpektuje duševné dospievanie detí v sexuálnej oblasti. V pracovných listoch sú im kladené nepríjemné otázky týkajúce sa používania kondómov, prežívania sexuálnych zážitkov, chápania ľúbostných vzťahov medzi chlapcom a dievčaťom a pod. Biologické vedomosti sú vytrhávané z kontextu, siedmaci sa učia navliekať kondómy, alebo dokonca pantomímou majú znázorňovať chránený sex či francúzske bozkávanie (viac TU). Ostáva nám len dúfať, že sa poučíme Britániou a zastavíme propagandu skrytú za vzdelávaním včas.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali