Niekoľko košických debutov: V slovenskej premiére Wagnerovej prvotiny pestrá zmes sólistov

Niekoľko košických debutov: V slovenskej premiére Wagnerovej prvotiny pestrá zmes sólistov

Košice 15. mája 2017 (HSP/Foto:Svjatoslav Dohovič)

 

Slovenská premiéra prvej opery Richarda Wagnera Víly, ktorá bude v Historickej budove Štátneho divadla Košice v piatok 26. mája o 19:00, prinesie aj viacero košických debutov. Prvý raz sa v košickom divadle predstavia sopranistky Frédérique Friess z Francúzska, Klára Vincze z Maďarska a Barbora Řeřichová z Česka, barytonisti Gilles Van Der Linden z Holandska a rodák z Oravy Pavol Kubáň a basisti Jevhen Šokalo z Ukrajiny a Bardejovčan Peter Paleček

Reklama

Francúzska sopranistka Frédérique Friess, ktorá žije a pôsobí predovšetkým v Nemecku, alternuje vo Vílach spolu s Klárou Vincze v postave Ady. Rodáčka zo Štrasburgu študovala na tamojšej univerzite nemeckú literatúru a filológiu a súbežne aj spev na Národnom hudobnom konzervatóriu.  V štúdiách pokračovala od roku 1995 na Štátnej vysokej škole hudby a divadla v Stuttgarte pod vedením Luisy Bosabalian, Carla Davisa a Dunji Vejzovic. Okrem toho sa v speve zdokonaľovala aj v salzburskom Mozarteu a na Konzervatóriu Giuseppe Verdiho v Miláne a absolvovala aj majstrovské kurzy v triede Reginy Resnik, Brigitte Fassbaender a Thomasa Mosera. Získala viacero ocenení. Okrem iného je víťazkou Medzinárodnej súťaže „Nové hlasy“ a súťaže Gaetana Fraschiniho v Pavii, semifinalistkou slávnej Súťaže kráľovnej Alžbety v Bruselu a laureátkou Piesňovej súťaže Huga Wolfa. Časopis Opernwelt ju roku 2001 zaradil medzi najlepších spevákov nastupujúcej generácie. Prvé stále angažmán získala v Štátnej opere v Hamburgu, pôsobila aj v Zemskom divadle v dolnobavorskom Pasove. Od roku 2011 pravidelne hosťuje v Národním divadle moravskoslezském v Ostrave. Hosťovala aj v operných produkciách v Paríži, Rennes, Palerme, Ríme, Benátkach a Záhrebe. Pravidelne sa venuje aj koncertnej činnosti v Nemecku, Taliansku a v Čechách.

Maďarská sopranistka Klára Vincze je skvelou wagnerovskou interpretkou a vychádzajúcou opernou hviezdou u našich južných susedov. Študovala na Konzervatóriu Bélu Bartóka a Hudobnej akadémii Ferenca Liszta v Budapešti pod vedením Istvána Andrejsika a Évy Marton.  Je víťazkou Národnej speváckej súťaže Adáma Jenőa (2005) a získala cenu aj na Medzinárodnej piesňovej súťaži Ferenca Erkela v maďarskej Gyule. Vo svojom repertoári má široké spektrum postáv od Cecílie v Čardášovej princeznej až po Santuzzu v Sedliackej cti či Fricky a Venuše vo Wagnerových operách Valkýra, respektíve Tannhäuser.

Reklama

V postave Arindala alternuje v pripravovanej inscenácii medzinárodne uznávaný holandský tenorista Gilles Van der Linden. Patrí k najtalentovanejším európskym spevákom svojej generácie. Spev vyštudoval na konzervatóriách v Antverpách a Gente a v štúdiu pokračoval na Kráľovskej hudobnej akadémii kráľovnej Alžbety. Jeho umenie poznajú diváci na mnohých významných operných scénach v Európe, v holandskom Amsterdame, francúzskych mestách Rhin a Nantes, v belgickom Bruseli a mnohých ďalších. Je laureátom festivalu L’Académie du Festival d’Aix.

Rodák z dolnooravskej obce Malatiná, talentovaný slovenský barytonista Pavol Kubáň, ktorý sa predstaví v postave Moralda, má za sebou bohatú medzinárodnú kariéru v zámorí aj v Európe. Je absolventom VŠMU v speváckej triede Dagmar Podkamenskej-Bezačinskej. V roku 2009 podnikol koncertné turné po USA a následne absolvoval šesťtýždňový študijný pobyt v americkom Kingstone. V tom istom roku sa stal laureátom speváckej súťaže v kanadskom Montreale. Ocenenia získal aj na medzinárodnej speváckej súťaži Ferruccia Tagliaviniho v Rakúsku a špeciálnu cenu dostal aj od operného štúdia v La Scuola dell’Opera Italiana v Bologni (Teatro Comunale di Bologna). V roku 2010 bol finalistom na svetovej speváckej súťaži Hans Gabor Belvedere vo Viedni, kde získal aj cenu pre najmladšieho účastníka finále. V tom istom roku absolvoval aj majstrovské kurzy u maestra Paola Coniho v Teatro Comunale v Bologni a zároveň bol v rokoch 2010 a 2011 študentom prestížnej opernej školy La Scuola dell’Opera Italiana v Bologni a neskôr sa zdokonaľoval aj na Accademii del Belcanto „Rodolfo Celletti“. Hosťoval v Drážďanskej Semperoper a bol členom Jungesansamblu Saskej štátnej opery v Drážďanoch. Predstavil sa aj na medzinárodnom opernom festivale Valle d’Itria v Martina Franca či na belcantovom koncerte na počesť maestra Alberta Zeddu. Účinkoval aj v Teatro Massimo di Palermo, v Teatro Maggio Musicale Fiorentino vo Florencii, v Opere Zürich a v Opere Halle.

Jednou z predstaviteliek Lory bude aj česká sopranistka Barbora Řeřichová. Po absolvovaní Pražského konzervatória v triede Jiřiny Markové-Krystlíkové pokračovala v štúdiu spevu na pražskej AMU pod vedením Magdalény Hajóssyovej. Už počas štúdií na konzervatóriu hosťovala v Národnom divadle moravskoslezském v Ostrave, hosťovala aj v Divadle J. K. Tyla v Plzni, v pražskom Národnom divadle. Ako sólistka Detskej opery Praha vystúpila na EXPE 2005 v japonskom Aichi, spievala v Bayreuthe, vo Viedni a v parížskej Opere Bastille. Je laureátkou a držiteľkou mnohých prvých cien na  medzinárodných súťažiach. V roku 2009 sa stala absolútnou víťazkou (Grand Prix) na súťaži Pražský pěvec. V roku 2010 získala na súťaži Juventus canti vo Vrábľoch prvú cenu v kategórii do 30 rokov a zvláštnu Cenu za interpretáciu. V roku 2010 zvíťazila aj na prestížnej Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch. Svoje umenie si zdokonaľovala na speváckych kurzoch v Riva del Garda u Miety Sighele a Veriana Luchettiho, ale aj na kurzoch Josého Cury.

V postave čarodejníka Gromasa alternujú rodák z Bardejova Peter Paleček a ukrajinský spevák Jevhen Shokalo. Peter Paleček sa spevu začal venovať vo svojich 24 rokoch a v súčasnosti sa zdokonaľuje pod vedením Štefana Kocána. Napriek krátkemu štúdiu sa pomerne rýchlo etabloval v profesionálnych súboroch, najprv v Juhočeskom divadle v Českých Budějoviciach. V roku 2014 bol finalistom súťaže Vox artist v rumunskom Sibiu.

Reklama

Jevhen Šokalo  je absolventom Kyjevskej hudobnej akadémie. Už počas štúdii v roku 1984 sa stal laureátom Súťaže mladých spevákov Ukrajiny. Debutoval v kyjevskej Národnej opere a hosťoval aj vo viacerých ruských operných domoch. Od roku 1993 pôsobí v Čechách. Bol sólistom Opery Juhočeského divadla v Českých Budějoviciach a je sólistom Divadla J. K. Tyla v Plzni. Spolupracuje so Štátnou operou v Prahe, Janáčkovou operou v Brne a hosťoval aj vo Francúzsku, Belgicku, Bulharsku, Švajčiarsku, Nemecku, Severnej Kórei, Kanade, Rakúsku, Poľsku, Chorvátsku a v Japonsku.

Svjatoslav Dohovič

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali