Nemecká verejná televízia pod paľbou kritiky programovej rady. Dôvod? Ukrajina

Nemecká verejná televízia pod paľbou kritiky programovej rady. Dôvod? Ukrajina

Nemecko 26. septembra 2014 (HSP/Videofoto:ard.de)

 

Programová rada kritizovala verejnoprávnu televíziu ARD

Základným cieľom novinárov je o udalostiach informovať objektívne. Avšak, aktuálne v prípade konfliktov vo svete vzniká tendencia označovať všetky informácie, ktoré uvádzajú aj stanovisko Ruskej federácie za rusofilné. Čo nekorešponduje s informáciami hlavného prúdu je označované za propagandu či dokonca klamstvo. A práve sprostredkovanie jednostranných informácii sa vypomstilo nemeckej televíznej stanici.

Reklama
Ilustračné foto: Vysielanie ARD

Zaujatosť, jednostrannosť, zlomkovitosť, antiruská tendencia, naivnosť, či zvláštne komentáre expertov. Spravodajskej stanici údajne nejde o dostatočnú šírku, chýbajú doplňujúce informácie a tiež kritika politiky NATO a Európskej únie. Aj týmito slovami kritizovala programová rada nemeckú verejnoprávnu televíziu ARD z dôvodu informovania o ukrajinskom konflikte. Žurnalisti z ARD sa kritike bránia, keďže ide o ich profesionálnu česť.

Rada svoju kritiku voči zverejneným informáciám televízie ARD zhrnula do desiatich bodov. Vo vysielaní chýbali správy o politických a strategických zámeroch NATO pri jeho expanzii smerom na východ, diferencovanejšie informácie o asociačných jednaniach medzi Ukrajinou a EÚ. V malej miere sa vo vysielaní objavili aj informácie ohľadom legitimity Rady Majdanu a role radikálnych nacionalistických síl, píše sa vo zverejnenej časti správy.

Reklama

Podľa informácii portálu Týden.cz sa práve posledný z desiatich bodov musel redaktorov ARD osobne dotknúť. Rada totiž uviedla, že v informovanosti chýba „dlhší materiál, ktorý by ozrejmil hlbšie príčiny krízy okolo Ukrajiny“.

 

Televízia takú kritiku ešte nezažila

Vo svojej histórii nemecká televízia ARD ešte nezažila takúto kritiku. So stanoviskom rady sa stotožňuje aj Sahra Wagenknechtová zo strany Die Linke, ktorá uviedla, že televízna stanica zo seba robí ochotného prisluhovača politických záujmov, menovite spolkovej vlády alebo dokonca administratívy USA.

V redakcii ARD sa proti hodnoteniu pochopiteľne zdvihla vlna odporu, avšak oficiálne stanovisko zatiaľ vydané nebolo, píše Týden.cz.

Reklama

 

Fenomén troll

Ohľadom informovanosti môžeme vo svetových, ale už aj slovenských médiách pozorovať aj tzv. fenomén trollov. Za trollov sú zvyčajne okrem iného označovaní tí ľudia, ktorí vo svojich komentároch k článkom alebo v diskusii na sociálnych sieťach vyjadria aj proruský názor. Títo ľudia sú častokrát onálepkovaní ako aktivisti platení Kremľom či Putinove kolóny, ktorých hlavným cieľom je ovplyvniť verejnú mienku v prospech Moskvy. Sú to skutočne trollovia alebo ľudia, ktorí majú na problematiku svetových konfliktov odlišný názor?

K určitému manipulovaniu s verejnou mienkou dochádza aj pri anketách. Podľa Týden.cz v prípade ankiet zverejnených na českom portáli týkajúcich sa Ukrajiny ich niekto svedomito manipuluje, aby vyznievali protirusky. Namiesto obvyklých niekoľko tisíc hlasujúcich, sa v týchto prípadoch vyšplhá požadovaná odpoveď niekedy až na tristotisíc.

 

Reklama

Ochrana alebo cenzúra?

Na Slovensku sa vyskytla iná situácia. S cieľom vyhnúť sa vulgárnym, rasistickým, agresívnym a lživým príspevkom spravodajské portály Sme.sk a Aktuality.sk vypli diskusie k niektorým článkom. Okrem rómskej problematiky a článkov týkajúcich sa homosexuálnej problematiky vypnutie diskusii postihlo už aj spomínanú tému konfliktu na Ukrajine.

ru

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:11

Ruský súd v piatok nariadil vyšetrovaciu väzbu pre deviateho z podozrivých, ktorých zadržali a obvinili z terorizmu v súvislosti s útokom na koncertnú halu na predmestí Moskvy. Informovala agentúra AFP.

Včera 19:01

Americký prezident Joe Biden v piatok na prvé výročie zadržania reportéra denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha v Rusku zdôraznil, že USA pracujú na jeho prepustení každý deň. Informáciu priniesla agentúra AP.

Gershkovicha zadržali, keď bol na pracovnej ceste v meste Jekaterinburg.

Súd americkému novinárovi Gershkovichovi predåžil väzbu do konca júna
Na snímke americký novinár Evan Gershkovich stojí v súdnej sieni v Moskve
Včera 16:48

Rusko sa v druhom štvrťroku tohto roka zameria na zníženie ťažby ropy namiesto obmedzenia jej vývozu. Oznámil to v piatok podpredseda ruskej vlády Alexander Novak. Informovala agentúra Reuters.

V apríli tak Rusko zníži ťažbu o ďalších 350 000 barelov denne (bpd), pričom export sa zníži o 121 000 bpd.

Včera 16:41

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu schválil nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy, ktoré sa uskutoční v Egypte a Katare. Informovala o tom agentúra AFP.

Netanjahuova kancelária uviedla, že premiér hovoril so šéfom Mossadu Davidom Barneom, ale viac podrobností nezverejnila.

Včera 16:28

Štátna bezpečnostná služba Tadžikistanu zadržala deväť ľudí pre podozrenia, že mali kontakty s páchateľmi útoku na koncertnú sálu na predmestí Moskvy. Pri útoku a následnom požiari zahynulo 143 ľudí, informuje agentúra AP.

Ruskí predstavitelia predtým uviedli, že bolo zatknutých 11 podozrivých vrátane štyroch útočníkov.

Včera 13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

Včera 13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

Včera 12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

Včera 12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
Včera 12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

Včera 12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali