Návrat Savčenkovej oživil aktivity ukrajinskej armády

Návrat Savčenkovej oživil aktivity ukrajinskej armády

Kyjev 31. mája 2016 (/HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Chuzavkov)

 

13 ukrajinských vojakov padlo a 25 utrpelo zranenia pri pokuse ukrajinskej armády preraziť pozície jednotiek Doneckej armády pri Avdejevke. Boje sa odohrali 29. 5. 2016 v neskorých večerných hodinách, informácie potvrdili vojenskí hovorcovia oboch strán včera poobede.

Informáciu uviedol ruský internetový portál rusvesna.su, priame znenie správy si môžete pozrieť tu.

Reklama
ukrajinský bojový transportér
ukrajinský bojový transportér

Podľa slov hlavného operatívneho veliteľa DNR Eduarda Basurina, ukrajinskí vojaci patrili k 16 bataliónu 58 brigády, útoku sa zúčastnili aj členovia Pravého sektora. Podľa jeho slov, navyše automobil na ktorom z bojovej zóny Ukrajinci odvážali mŕtvych nabehol na mínu, ktorá usmrtila ukrajinského šoféra.

V oblasti Avdejevky a Jasinovatej sa pokúsili o prvý prielom Ukrajinci ešte dňa 26. mája 2016. Vtedy zahynulo šesť ukrajinských vojakov a dvaja vojaci DNR.

Reklama

Ukrajinci už začali po porážke 16 bataliónu 58 brigády pri Avdejevke vyšetrovanie v rámci 58 brigády s cieľom nájsť vinníkov za uskutočnenie nevydarenej bojovej operácie. Záujemci o bližšie informácie, týkajúce sa vyšetrovania si môžu pozrieť informácie zverejnené tu.

Podľa informácii rozviedky DNR pri vyšetrovaní Ukrajinci odsúdili 3 ukrajinských vojakov. Ukrajinci sa snažia získať kontrolu nad strategickou trasou Doneck – Gorlovka, v bojoch o kontrolu nad touto cestou Kyjev zatiaľ stratil 19 vojakov.

Včera o 20:00 Ukrajinci znova zaútočili v oblasti Avdejevky, Svetlodarska, Kalinovky a Lozovom. Do bojov sa zapojili aj mínomety a ťažké delostrelectvo. Bližšie informácie o posledných bojových aktivitách si môžete pozrieť tu.

Okolo 21:00 sa do bojov zapojili aj tanky a do bojov zasiahli aj RPG, silné ostreľovanie mínometami sa potvrdilo aj v oblasti Piesky.

Bližšie informácie o tom, čo sa deje na doneckom fronte zverejnil včera aj legendárny dôstojník Doneckej republiky Benes Ajo, ktorý je členom motostreleckej skupiny rýchleho nasadenia a na Donbase bojuje už od roku 2014. Presné znenie článku si môžete pozrieť tu.

Reklama

Podľa jeho slov Ukropi absolútne nedodržujú pdomienky prímeria, s ktorými súhlasili vo februári 2015 a neustále útočia na pozície jednotiek Doneckej republiky. Momentálne podľa Ajových slov na líniu frontu privážajú ťažkú techniku – Grady, Smerče, Uragány, húfnice Sau a v oblasti sa sústreďuje aj množstvo vojakov, vrátane žoldnierov z Poľska, Gruzínska, správy vojenskej kontrarozviedky DNR hovoria aj o Škótoch a Araboch.

Ukropi systematicky ostreľujú Dokučaevsk, Alexandrovku, Staromichajlovku, Spartak, Sachanku, Nikolajevku, Oktjabr, Širokino,Kominternovo, Jasinovatku a takisto Doneck. Podľa jeho slov Ukropi chcú odrezať najmä strategicky dôležitú Gorlovku, aby sa im to podarilo museli by ale získať Debalcevo a na túto lokalitu nemajú Ukrajinci dobré spomienky, pretože pri Debalceve utrpeli vo februári 2015 katastrofálnu porážku

Prepustenie Savčenkovej Ukropov posmelilo, do jej oslobodenia teraz sa sústredili vpodstate len na ostreľovanie naších pozícii. Cieľom ich aktivít je obsadenie Donecka. Aktivity Ukropov silnejú aj v oblasti Mariopolu, tu Ukrajinci opevňujú svoje pozície v oblasti Kominternovo, Sachanka a Širokino, pretože sa straty Mariopolu nesmierne boja – stratili by totiž prístup ku Krymu.

Na snímke Nadija Savčenková
Na snímke Nadija Savčenková

V Luhansku je podľa Ajových slov situácia pokojnejšia, Ukropi nie sú veľmi aktívni. Možný nástup Ukropov sa predpokladá v oblasti Kalinova, Lozovoje, Sanžarovka, Mironovskij, Ukropi ostreľujú naše pozície s mínometov. Ukropi samozrejme ostreľujú an civilné objekty a obytné domy. Moji priatelia s kozáckeho pluku však hovoria že situáciu majú pod kontrolou.

V oblasti mestečke Sčastie sa nachádza silný oddiel vojsk LNR – ide o batalióny II.brigády, v ktorej slúžia “veteráni”, často bývalí aktívni dôstojníci Sovietskej armády, ktorí získavali bojové skúsenosti v Afganistane, Čečensku, Podnestersku či v Náhornom Karabachu. Plno veteránov slúži aj v zostave brigády. Sú to starí skúsení vlci, ktorí podľa slov Aja by dokázali bez problémov prehnať aj mladých a ružovolícich vojakov armád viacerých štátov NATO, bez výraznejších bojových skúseností.

Reklama

Ajo sa potom v článku venuje svojej službe v motostreleckej 9 rote, dislokovanej v oblasti Severného Donca. Podľa jeho slov majú prehľad o činnosti Ukropov, morálka jednotiek je vysoká a vojaci si dôverujú.

Bojovú úroveň a výzbroj motostreleckej jednotky v oblasti brehu rieky Severskij Donec, ktorá tvorí prirodzenú hranicu medzi LNR a Ukrajinou Ajo hodnotí veľmi vysoko a prirovnáva ju k bojovému štandardu ZSSR. Ukropi, ktorí slúžia na opačnej strane preto, lebo boli zmobilizovaní majú horšiu výzbroj a výstroj, takisto ich bojovú úroveň nepovažuje Ajo za vysokú.

Ajo sa venoval podrobnejšie aj výcviku luhanských a doneckých jednotiek. Potvrdil, že výcvik je veľmi tvrdý a vedú ho inštruktori- veteráni s dlhoročnými bojovými skúsenosťami. Výcvik dôstojníkov dosahuje výsoké kvality a vedie sa podľa systému sovietskej a ruskej vojenskej školy, s ktorou má väčšina dôstojníkov bohaté skúsenosti. Vo výcviku sa dôstojníci sústredia najmä na koordináciu jednotlivých druhov vojsk: delostrelectvo, tankisti, motostrelci, výsadkári, kozáci……..

Skeptici môžu namietať, že sovietska vojenská škola, ktorá ovplyvnila aj ruskú vojenskú školu nie je dokonalá, pretože ZSSR utrpeli porážku v Afganistane a mali problémy v Čečensku. K tomu len toľko – afgánsky Taliban výdatne zásobovali USA zbraňami, informáciami i vojenským materiálom, rovnako ako USA podporovali čečenských separatistov v ich boji proti Rusom. Pritom v čase, keď Rusi bojovali proti Čečencom, americkí Jelcinovi poradcovia usilovne pracovali na tom, aby dorazili Rusko, ktoré sa v tom čase obrazne “nachádzalo na lopatkách”.

Keď Američania bojovali v Afganistane, Rusi Afgáncom nepomáhali žiadnymi dodávkami zbraní, bojového materiálu ani informáciami. Slávna americká armáda sa stretla v boji s pastiermi kôz a so starými vlkmi s bojovými skúsenosťami, ktorých formovala práve vojna so ZSSR.

Američania utrpeli nepríjemnú porážku, ktorá výrazne znížili rating ich armády a museli sa z Afganistanu stiahnuť. Jedna z najchudobnejších krajín sveta odolala tlaku ekonomickej veľmoci, ktorá sa stiahla z regiónu bez toho, aby dosiahla väčšinu svojich cieľov. Taliban existuje naďalej, Afganistan sa USA a ich spojencom nepodarilo ovládnuť.

Pritom aj v afgánskej misii je neodškriepiteľným faktom, že väčšinu víťazstiev Západu v Afganistane vybojovali obmedzené kontingenty príslušníkov britských a austrálskych SAS, výsadkové jednotky Francúzskej cudzineckej légie, jednotky americkej námornej pechoty, výsadkárov či špeciálne komandá SEALS. Bežná americká armáda sklamala na celej čiare a nedokázala poraziť Afgáncov, vyzbrojených staršími ruskými zbraňami.

Podľa Ajových slov aj v oblasti Luhanska Ukrajinci ostentatívne nedodržiavajú Minské dohovory. K línii frontu takisto sťahujú húfnice, tanky, bojové vozidlá pechoty. Kontrarozviedka DNR a LNR zaevidovala prítomnosť dobrovoľníckeho bataliónu Ajdar, ktorý v minulosti utrpel v bojoch proti opolčencom ťažké straty a jeho členovia sa zachraňovali zúfalým útekom. Podľa Aja sa prívrženci Ajdaru venujú najmä rabovaním domov v oblasti frontovej línie.

Pribudli aj príslušníci Pravého Sektora, o ktorého bojových kvalitách sa vojaci Donecka a Luhanska vyjadrujú značne pohŕdavo. Príchod pontónovej brigády podľa Aja naznačuje, že Ukropi uvažujú o násilnom prechode rieky Severskij Donec, Ajo to však nepovažuje za dobrý ukrajinský nápad a je presvedčený že takýto ukrajinský pokus sa skončí množstvom ukrajinských zmarených životov.

Vedenie DNR a LNR si podľa Aja uvedomuje, že Ukrajina zvýšila svoj vojenský rozpočet a približne 500 miliónov dolárov investovala do nákupu novej vojenskej techniky a do sformovania nových oddielov, ktoré sa už formujú na frontovej línii. Ukrajina sa chystá podľa ich mienky k útoku na Donbas, pričom rozviedka DNR a LNR vie o tom, že ukrajinské jednotky cvičia cudzí vojenskí inštruktori a v ukrajinských jednotkách je momentálne aj veľa cudzích žoldnierov.

Reklama

Podľa Ajových slov ostreľovaním civilných štvrtí v Donecku sa snažia Ukrajinci vyprovokovať LNR a DNR k odvetnej akcii, ktorú by potom mohli politicky využiť ako dôkaz o ruskej agresii. Ajo si všíma aj skutočnosť, že väčšinu bojov Ukropi začínajú v nočných hodinách ostreľovaním z mínometov, do priameho a blízkeho kontaktu s jednotkami LNR a DNR sa netúžia veľmi dostať.

Nočný boj je však jednou z najťažších foriem boja, výcvik ukrajinskej armády neumožňuje plnohodnotné nočné akcie. Ukrajinci sa spoliehajú na to, že v noci sa môžu lepšie ukryť a sú v relatívne väčšom bezpečí pred odvetnou paľbou jednotiek LNR a DNR.

Návrat Savčenkovej oživil bojového ducha ukrajinskej armády, ktorá utrpela od roku 2014 viacero ťažkých porážok a po porážkach v Ilovajsku (2014) a v Debalceve (2015) zachraňovali ukrajinského prezidenta Porošenka a jeho proamerickú kyjevskú kliku priamym politickým vstupom do diania na Ukrajine politici USA, Nemecka a Francúzska.

Zastavenie bojov však Ukrajinci využili na preformovanie a posilnenie svojích bojových jednotiek, západní vojenskí inštruktori usilovne takmer rok pracovali na zvyšovaní bojaschopnosti ukrajinskej armády. Ukrajinci nedodržujú žiadne dohody a vyzerá to tak, že momentálne sa pripravujú na novú ofenzívu voči DNR a LNR. Navyše návrat Savčenkovej výrazne zvýšil aj bojové odhodlanie ukrajinského majdanutého obyvateľstva, ktoré vytvára čoraz silnejší tlak na svoje politické elity.

Ak sa ukáže, že Putin omilostil a poslal Savčenkovú na Ukrajinu práve z dôvodu posilniť bojové odhodlanie Ukrajincov a “navnadiť ich” na útok voči LNR a DNR predstieraním vnútornej slabosti Ruska, v prípadnej ofenzíve budeme svedkami drvivej porážky ukrajinských jednotiek a vážnym narušením plánov Washingtonu a Bruselu na Ukrajine. Minimálne sa rozšíria hranice LNR a DNR.

Reklama

V opačnom prípade hrozí, že ukrajinské vojská v ofenzíve rozdrvia vojská DNR a LNR, takže oba štátne útvary prestanú existovať, čo bude znamenať pre Rusko výrazný problém, pretože tlak na Rusko sa bude rýchlejšie stupňovať na celom geopolitickom fronte.

Existuje aj tretia možnosť – status quo sa výrazne nezmení, nárast počtu mŕtvych však polarizuje spoločnosť v oboch krajinách a ukrajinský konflikt sa zmení na vleklý zmrznutý konflikt so všetkými negatívami, ktoré k tomu patria.

Kauza Ukrajina a migranti však predstavuje pre Európu veľmi vážny problém a hrozí, že Európa sa dostane do ešte silnejšej závislosti od Washingtonu.

Branislav Krasnovský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali