Médiá: Čína a Rusko môžu skoncovať s americkým globálnym terorizmom

Médiá: Čína a Rusko môžu skoncovať s americkým globálnym terorizmom

Moskva/Peking/Washington 12. apríla 2015 (HSP/RT/Foto:HSP)

 

Reálnou protiváhou “americkému globálnemu terorizmu” sa podľa rakúskych médií môže stať Rusko a Čína – práve v nich, vedúc politiku tvrdej expanzie po celom svete, vidia Spojené štáty svojich hlavných súperov. Ak sa Američanom nepodarí dobyť Kremeľ cez konflikt na Ukrajine, je pravdepodobné, že sa ako prví rozhodnú použiť jadrové zbrane

Ako uvádza autor v rakúskej publikácii Contra Magazin Henry Paul, vojenské ciele Spojených štátov jasne opisuje Wolfowitzová doktrína, ktorá bola uverejnená v roku 1992.

Reklama
Ilustračné foto

 

“Našim prvoradým cieľom je zabrániť opätovnému vzniku nového konkurenta na území bývalého Sovietskeho zväzu, alebo hocikde inde, ktorý môže predstavovať rovnaké ohrozenie, ktoré v minulosti predstavoval Sovietsky zväz. Toto je hlavný faktor, zakomponovaný v novej osnove regionálnej obrannej stratégie. Musíme vynaložiť všetko úsilie, aby sme zabránili vzniku akéhokoľvek silného, nepriateľského regiónu, ktorého zdroje sú pod jedinou kontrolou a ktoré majú potenciál generovať globálnu moc,” znie jedna z jej kľúčových definícii.

Reklama

V súčasnej dobe, podľa Paula, hlavný cieľ Washingtonu spočíva v tom, že Spojené štáty chcú vytvoriť nový svetový poriadok, ktorý oni nazývajú “svetovou demokraciou.” Podľa autora, po ukončení druhej svetovej vojny Spojené štáty úmyselne ničili suverénne štáty, používajúc na to ekonomickú, vojenskú a politickú silu.

“USA nielenže rozšírili svoje územie na úkor iných krajín a nielen vypravili svoje vojnové loďstvo do všetkých oceánov, ale aj prehlasujú, že všetky tieto krajiny a oceány – sú pod sférou ich vplyvu a tieto územia musia byť chránené pomocou ich ​​nástroja – NATO”- cituje InoTV slová Henryho Paula.

Spojené štáty natoľko znepokojuje hospodárska spolupráca medzi Európou a Ruskom, že v Bielom dome už desaťročia snovajú intrigy a snažia sa zasiať svár a vytvoriť spor, ktorý nedá ani najmenšiu šancu na vybudovanie politickej rusko-európskej aliancie. Akákoľvek spolupráca na euroázijskom kontinente – je bezprostrednou a priamou hrozbou pre globálnu dominanciu americkej ideológie, tvrdí autor. “Vojenská okupácia pod rúškom nezištnej pomoci a vytvorenie bábkových oligarchyckých režimov, vedúcich vojnu proti vlastným národom,” tieto metódy sa už dávno stali štandardom americkej zahraničnej politiky.

Južná Amerika,  Japonsko, západná, východná, severná Európa, juhovýchodná Ázia, Austrália, Nový Zéland, Anglicko, Afrika – všetky tieto oblasti sú už pod kontrolou USA, hovorí autor v Contra Magazine. Číne, Rusku, Južnej Afrike, Brazílii, Indii a Iránu sa podarilo udržať si suverenitu. Ale tlak zo strany Spojených štátov rastie. Destabilizácií už vystavili Brazíliu a Irán. Z Ruska vytvorili strašiaka “globálnej hrozby” a Čínu označujú ako krajinu, ktorá vyprovokuje jadrovú vojnu. Napriek tomu sú Rusko a Čína – jedinými svetovými veľmocami, ktoré by bez vojen a jadrových útokov mohli ukončiť americký teror.

Podľa Paula, ak sa Spojeným štátom nepodarí zvíťaziť nad Ruskom na Ukrajine s pomocou provokácii NATO, tak na konci roka 2016 sa budú snažiť využiť svoje jadrové kapacity. Až do tohto momentu majú podľa Poula suverénne štáty všetkých kontinentov čas, aby sa rozhodli: či chcú žiť v totalitnom svete, ktorý sa snažia vytvoriť Spojené štáty alebo žiť v slobodnom svete.

Reklama

jf

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali