Má aj Slovensko vzniesť územné nároky voči Ukrajine?

Má aj Slovensko vzniesť územné nároky voči Ukrajine?

Bratislava 19. mája (HSP/Foto:HSP)

 

Ukrajina je v katastrofálnej situácii a v prípade najhoršieho scenára jej hrozí úplný rozpad

Povojnové usporiadanie hraníc, ktoré trvalo až do rozpadu Sovietského zväzu, má tendenciu ďalej deštruovať. Po tom, čo bolo vytvorené Kosovo, bol tento systém definitívne zrušený. Revizionizmus naberá na obrátkach a jeho prvou veľkou obeťou bude práve Ukrajina.

Reklama

Ukrajina sa prostredníctvom anarchie, ktorú vyvolal Majdan a udalosti, ktoré nasledovali po ňom, dostala do situácie, keď je ohrozená samotná existencia štátu. Prozápadná klika na čele s Jaceňukom a Kličkom, ktorá sa po februárovom puči dostala k moci, nie je na celej Ukrajine vnímaná ako legitímna a na časti, hlavne východných území, už fakticky nevládne.

Výkon moci v niektorých častiach Ukrajiny prevzali miestne orgány, ktoré odmietajú podrobiť sa vláde v Kyjeve. Krym sa oddelil a stal sa súčasťou Ruskej federácie. Luhansko a Donecko, kde 11. mája prebehli referendá a bola vyhlásená zvrchovanosť týchto republík, budú nasledovať jeho osud a tiež sa stanú súčasťou Ruskej federácie. Je veľmi pravdepodobné, že sa k nim postupne pripoja ďalšie územia, ktoré doteraz patrili Ukrajine.

Reklama
Od Ukrajiny sa už oddelil Krym, ktorý sa stal súčasťou Ruskej federácie. Nasledovať ho budú Donecká a Luhanská republika. Na mape je šrafovane vyznačené územie bývalej Podkarpatskej rusi, na ktoré by mohla vzniesť nároky Slovenská republika

 

Západný svet, ktorý puč na Ukrajine organizoval a financoval, zostal zaskočený. Nečakal, že Rusko zareaguje tak rýchlo a bezprecedentne a začne si z Ukrajiny ukrajovať ako z chutného koláča. Západ nevie nijako zabrániť tomu, čo sa dnes na Ukrajine deje. Spustil proces, ktorý má úplne iné dôsledky, ako boli zamýšľané. Klika okolo Jaceňuka a spol. mala priviesť Ukrajinu do sféry vplyvu USA a EÚ. NATO sa malo rozšíriť až po hranice Ruska. Výsledok je však taký, že Rusko územne posilňuje na úkor Ukrajiny, ktorá sa prepadá do stále väčšieho chaosu. Západ hrozí bezzubými sankciami, ktoré sú iba na smiech.

Západ nedokáže zafinancovať svoje víťazstvo na Ukrajine a to vedie krajinu k stále väčšej anarchii a chaosu. Kyjevská vláda nemá z čoho financovať štátne záväzky. Dôchodky boli znížené na polovicu a nemá prostriedky ani na financovanie policajtov a armády. Kyjevská vláda očakáva peniaze od západu, tie sú sľúbené, ale zatiaľ neprišli. Od prvého júna Rusko zastaví Ukrajine dodávky plynu, ak nezaplatí vopred.

 

Veľké delenie

Reklama

V tejto situácii, keď je jasné, že scenár treba prepísať, sa niektoré krajiny začínajú ozývať s vlastnými územnými požiadavkami. “Nedosiahli sme, čo sme chceli, tak si aspoň utrhnime, čo sa dá”. V Poľsku sa začína hovoriť o území okolo Ľvova, ktoré bolo súčasťou Poľsko – Litovskej personálnej únie. Maďarsko zas hovorí o autonómii pre maďarsky hovoriace obyvateľstvo a už sa skrz to stihlo s Kyjevom dostať do roztržky. Maďarský veľvyslanec bol predvolaný a Maďarsko prostredníctvom neho vyzvané, aby sa v tejto oblasti správalo opatrnejšie. Viac si o tom môžete prečítať tu.

Časť západnej Ukrajiny však bola storočia súčasťou Rakúsko-Uhorska a po prvej svetovej vojne súčasťou prvej Československej republiky. Toto územie, nazývané Podkarpatská rus, bolo až do roku 1945 (počas druhej svetovej vojny platilo iné členenie) súčasťou Československej republiky, keď si ho vtedajší Sovietsky zväz, pod ktorého sféru vplyvu sme sa po vojne dostali, jednoducho pričlenil k svojmu územiu.

Podkarpatská rus bola stáročia súčasťou Rakúsko-Uhorska

 

Vznesenie nárokov na toto územie Slovenskom, ako jedným z nástupníckych štátov bývalého Československa, sa preto javí ako logické.

Podkarpatská rus bola súčasťou Československej republiky od roku 1918. V roku 1945 ju anektoval Sovietsky zväz a neskôr, keď bola vytvorené Ukrajina ako administratívna časť Sovietskeho zväzu, stala sa jej súčasťou

 

Reklama

Územie, ktoré bolo pred Druhou svetovou vojnou súčasťou Československa, neobývajú len Ukrajinci, ale prevažne Rusíni, ktorí sa považujú za samostatný národ bez vlasti. Slovensko uznáva Rusínsku menšinu, ktorá má na Slovensku tento štatút. Rusínska menšina má kodifikovaný vlastný jazyk.

Jazykové a etnické rozloženie obyvateľstva na Ukrajine

 

Rusíni žijúci na území bývalej Podkarpatskej rusi, ktorá je dnes časťou Ukrajiny, aj mentálne patria do nášho geopolitického priestoru. Stáročia sa riadili zákonmi a boli súčasťou Horných uhier. Boli súčasťou Rakúsko-Uhorskej kultúry a spoločnosti. Aj napriek 70-tim rokom, počas ktorých sú súčasťou východného európskeho priestoru, si uchovali svoje stredoeurópske myslenie. Preto by s najväčšou pravdepodobnosťou uvítali pričlenenie k Slovensku a začlenenie späť do svojho tradičného geopolitického priestoru. Nezanedbateľnou motiváciou by mohla byť aj vyššia životná úroveň, ktorú by takto mohli rýchlejšie dosiahnuť.

O tom, že ľudia žijúci na území bývalého Československa, patria aj mentálne do iného geopolitického priestoru, svedčia aj výsledky parlamentných volieb v 2007 roku, keď volili inak, ako zvyšok Ukrajiny

 

Berúc do úvahy všetky tieto skutočnosti a vzhľadom na nepredvídateľnosť vývoja na Ukrajine, keď môže v krátkom čase dôjsť k úplnému kolapsu štátu, malo by byť aj Slovensko pripravené vzniesť svoje nároky na územie, ktoré s nim bolo v minulosti v spoločnom štáte, rovnako, ako to urobia ostatné okolité krajiny.

ad

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali