Ľuboš Lorenz zvažuje požiadať o azyl na Ukrajine

Ľuboš Lorenz zvažuje požiadať o azyl na Ukrajine

Košice 2. septembra 2017 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Prokurátor stiahol návrh na ďalšie väzobné stíhanie  Ľuboša Lorenza. Ten bol prepustený z väzby a ďalej bude vyšetrovaný na slobode. Z obavy z trestu zvažuje podľa svojho advokáta Romana Frnču požiadať o azyl na Ukrajine. Zdá sa, že jeho boj proti symbolom 27 rokov mŕtveho systému sa končí hneď, ako nastupuje trestná zodpovednosť.

Na snímke vľavo Ľuboš Lorenz pred budovou súdu po prepustení z policajného zadržania medzi novinármi

Jeho advokát zverejnil vyhlásenie v ktorom píše o okolnostiach tohto prípadu:

Reklama

Od včera poobedia je Ľuboš Lorenz zadržaný v cele, pričom celé vyšetrovanie je vedené v tzv. superrýchlom konaní.

V konaní sme navrhli vykonať dôkazy – vyžiadať si stanovisko pamiatkového úradu, či aj kosáky a kladivá sú považované za súčasť pamiatky a sú rovnako chránené ako pamiatka. Pamiatkový úrad už pre médiá zaujal stanovisko, že kosáky a kladivá nie sú rovnako chránené ako samotná pamiatka  Nakoniec aj pri dnešnom výsluchu sa zamestnanec správy mestskej zelene priznal, že otázku, či kosáky sú nalepené v súlade so zákonom a stanoviskami pamiatkového úradu ani neskúmali a že ich len lepia a vyrábajú len tak, ako si oni myslia, že je to správne. Ďalším problémom je, že strhnuté kosáky sú vyrobené z preglejkového materiálu a teda ich ani nemožno považovať za riadnu súčasť pamiatky, keďže pôvodné kosáky boli kovové.

Reklama

Ďalej sme navrhovali, aby boli do spisu zabezpečené rozhodnutia o prípadoch iných osôb, ktoré kosáky v minulosti strhávali a ktoré boli riešené v priestupkovom konaní a nie v trestnom konaní.

Všetky návrhy na vykonanie dokazovania nám boli zamietnuté a o prípade sa bude možno už v najbližších hodinách rozhodovať na súde.

Samotný postup v superrýchlom konaní je podľa môjho názoru veľmi neštandardný a nie v súlade s riadnym právom na obhajobu. V takýchto citlivých veciach je totiž uvedený postup absolútne nevhodný. Pána Lorenza v obdobných veciach zastupuje pán Lipšic, ktorý je s danou problematikou dôkladne oboznámený, ktorý sa však nemohol v takomto krátkom čase dostaviť do Košíc a preto som pána Lorenza zastupoval dnes ja. Uvedená kauza vyžaduje hlbšie skúmanie, analyzovanie či celospoločenskú diskusiu a nie rozhodnutie v extrémne krátkom čase. Všetky tieto veci sme namietali, ale zatiaľ žiaľ bezúspešne.

Vo veci sme dokonca vzniesli námietku zaujatosti voči policajtovi, keďže počas výsluchu svedka – ďalšieho policajta si s ním tykal, čo môže značiť, že majú bližší neformálny vzťah a prípad by nemal vyšetrovať.

Klient ma ďalej požiadal, aby som adresoval verejnú výzvu ukrajinskej, estónskej a litovskej ambasáde, či súhlasia s tým, aby na pomníku, ktorý si má uctiť pamiatku aj ich padlých vojakov, boli uvedené komunistické znaky.

Reklama

V prípade sa odohrali aj ďalšie zvláštnosti a nepríjemnosti, ktorým klient musel čeliť. Klientovi boli odobrané šnúrky na topánkach a tak sa musel po polícii presúvať v topánkach bez šnúrok. Klient negatívne vnímal, že policajti sa mali k nemu správať neúctivo – prejavovať rôzne grimasy, drobné naschvály, posmešne s ním komunikovali, pri eskorte na celu policajti neboli ochotní mu posunúť sedadlo, ktoré ho tlačilo, na políciu ho priviedli zadným vchodom, aby ho nevideli protestujúci či vo vyšetrovacej miestnosti sa nachádzali nálepky značky Thor Steinar, ktorá je spájaná s extrémistickými hnutiami.

Klient je rozčarovaný z postupu polície a v nasledujúcich dňoch bude uvažovať o možnosti požiadať o azyl na Ukrajine.

Zároveň Vás žiada, aby ste o jeho veci dali vedieť, čo najširšiemu okoliu a prišli ho podporiť v prípade, ak sa vec dostane pred súd. Budem Vás informovať o ďalšom postupe v jeho veci.

Denník SME píše že proti zadržaniu aktivistu sa zdvihla vlna odporu a v Košiciach aj v Bratislave sa konali protesty.

Ako vyzerala vlna odporu a protestov v Košiciach si môžete pozrieť na snímke. Vlnu protestov v Bratislave sa nepodarilo odfotografovať.

Reklama

 

Na prípade sa hneď začali priživovať politici. Alojz Hlina z bývalej parlamentnej strany KDH išiel svietiť s baterkou pred byt Róberta Fica a Daniel Lipšic oznámil  na facebooku  prepustenie Ľuboša Lorenza, za čo zožal od svojich priaznivcov slová vďaky.  Lorenz bol prepustený po tom, čo prokurátor nepožiadal o predĺženie väzby, čo Lipšicoví priaznivci pochopili ako triumf jeho obhajoby.

Podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd), superrýchle konania sú šité na výtržníkov na štadiónoch, čo nie je Lorenzov prípad.

K prípadu dostalo priestor aj akési mimovládne združenie s názvom Centrum pre otvorenú politiku (COP). To považuje postup Polície SR a prokuratúry, v prípade výtvarníka Ľuboša Lorenza, za škandalózny, lebo štátne orgány ukazujú, že nie všetci občania majú rovnaké práva a takéto prípady len prehĺbujú nedôveru občanov v Policajný zbor SR a prokuratúru.

„V čase, keď sa štátne orgány nevedia vysporiadať s daňovými podvodníkmi a ľudia ako Štefan Harabin ešte stále aktívne pôsobia v našom súdnictve, prokurátor navrhuje väzbu pre výtvarníka, pretože prezentoval svoj názor na totalitný komunistický režim“, píše mimovládka a hneď v ďalšej vete poukazuje, že sa priamo v najvyššom zákonodarnom orgáne Národnej rade SR beztrestne kričí “Na stráž!”, ale za odstraňovanie symbolov totalitného režimu, sedí vo väzbe zadržiavaný aktivista.

„Vyzývame zodpovedných, aby urýchlene zjednali nápravu, lebo práve strata dôvery v základnú spravodlivosť je dôvodom nárastu extrémizmu, nedôvery v štát a jeho inštitúcie a demokratický systém ako taký.“ Mimovládna organizácia sa tak paradoxne domnieva, že nepotrestanie Lorenza by znížilo nárast extrémizmu.

K uvedeným právnym stanoviskám sa nám vyjadrí aj trestný sudca Štefan Harabin. Jeho vyjadrenie prinesieme v najbližších dňoch.

K prípadu sa na sociálnej sieti vyjadril aj prezident Andrej Kiska. „Štyri dni vo väzení,“ uviedol v úvode svojho stanoviska v reakcii na približne 60 hodinové zadržanie Lorenza.

Reklama

Kiska zároveň avizoval, že má v úmysle stretnúť sa s generálnym prokurátorom: „Dnes som preto telefonicky hovoril s generálnym prokurátorom, ktorý ma informoval, že na základe zásahu generálnej a krajskej prokuratúry bol návrh na väzbu zrušený a pán Lorenz prepustený. Dohodli sme sa, že mi celý prípad príde osobne vysvetliť. A vysvetlenie si určite zaslúži aj naša verejnosť.“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali