Lipšic rozdrvil Hvoreckého. Žitňanskej protiextrémistickú novelu označil za katastrofu! Pietruchová je preňho extrémistka

Lipšic rozdrvil Hvoreckého. Žitňanskej protiextrémistickú novelu označil za katastrofu! Pietruchová je preňho extrémistka

Bratislava 4. decembra 2016 (HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Bývalý poslanec za OĽaNO Daniel Lipšic, ktorý po nehode, pri ktorej zrazil chodca, odišiel z politiky, sa zúčastnil debaty, ktorú organizoval Inštitút pre moderné Slovensko pod názvom Zamatová kontrarevolúcia – 27 rokov od pádu totalitného režimu.

Na snímke Daniel Lipšic (uprostred)
Na snímke Daniel Lipšic (uprostred)

Jeho spolubesedníkmi bola liberálna elita zastúpená spisovateľom Michalom Hvoreckým a angažovaným blogerom Martinom Dubécim, ktorý pôsobil vo volebnom tíme strany Sieť. Debata sa však nevyvíjala podľa predstav organizátorov. Lipšic prekvapivo prezentoval rozumné názory, v konfrontácii s ktorými pôsobili Hvorecký s Dubécim doslova ako z filmu „Blbý a blbší“. Hvorecký dokonca začal Lipšica obviňovať z konšpiračného myslenia.

Reklama

Spor sa začal pri Žitňanskej novele zákona o extrémizme, ktorú Hvorecký s Dubécim považujú za dôležitý krok na ochranu slobody.

Hvorecký sa posťažoval, že za svoje výroky nebol súdený poslanec Mazurek. „Čo horšie ako spochybňovanie holokaustu sa ešte musí vysloviť, aby to už trestný čin bol? To už sme dospeli tak ďaleko, že sa môže povedať všetko?“

Reklama

Lipšic mu odpovedal, bodaj by. Som toho názoru, že extrémistické názory, pokiaľ nepodnecujú násilné chovanie, sú chránené slobodou prejavu. Štát by nemal rozhodovať, ktorý názor je správny, ktorý nesprávny a ktorý z tých názorov budeme aj trestne stíhať. Parlament schválil teraz protiextrémistickú novelu, ktorá je absolútnou katastrofou. Podľa tejto novely bude trestné už aj hanobenie skupiny pre politické presvedčenie, keď poviete špinavá SaS, tak to bude trestný čin!

Na to sa začal na stoličke mrviť Dubéci, ktorý sa snažil vec zľahčiť tým, že keď sa to bude vyšetrovať takým štýlom, ako sa vyšetrujú iné kauzy, tak to až také dramatické nebude.

„A to bude aký štýl“, opýtal sa Lipšic, „že budeme vyšetrovať len niektorých? Ešte horšie!“

„Ak bude polícia vyšetrovať len tých, ktorí sa jej hodia, čo robia v podstate aj teraz, tak je to aj tak jedno“, pripojil Dubéci ďalšiu perlu svojho argumentačného arzenálu.

„Takže teraz im ešte umožníme, že im k tomu dáme ešte aj nezmyselné gumené paragrafy“, zakontroval Lipšic. Je nepochopiteľné, že za tento zákon hlasovala aj liberálna strana SaS.

Reklama

Hvorecký sa potom pokúsil sformulovať argument, že takouto slobodou prejavu si na seba pletieme bič, lebo Mazurekovi kolegovia vraj už chcú optimalizovať počet občanov. Kde je teda tá hranica, keď už musíme dať stop?

Lipšic mu odpovedal, že prejav ktorý podnecuje násilne konanie, už nie je chránený. „Niekedy tá hranica bude ťažko posúditeľná. Niektoré prípady budú viac na hrane, ale aké je riešenie? Že všetko zakážeme? Akurát posuniete tú hranicu niekde ďalej, ale to nie je riešenie, lebo aj tam vzniknú hraničné prípady. Podľa mňa je riešením na takéto prejavy naopak viac diskusie! Nie ju zablokovať! Viete, prečo vyhral v Amerike Trump? Lebo ľudia keď prejavia nejaký názor, tak hneď dostanú nejakú nálepku, rasista, sexista, homofób.“

Hvorecký asi nepochopil pointu a rgumentoval, že Trump predsa dokázateľne je sexista, a preto tú nálepku dostal. Lipšic mu trpezlivo pripomenul, že celý čas rozpráva o nálepkovaní trumpových voličov, nie o nálepkovaní Trumpa.

Lipšic pripomenul, že už je chránená každá skupina občanov okrem tzv. bielej lúzy, o ktorej nedávno rozprávala vysoká úradníčka na ministerstve práce Oľga Pietruchová, ktorá je preňho rovnaká extrémistka ako Kotleba. Biely muž, to je jediná skupina, ktorú možno hanobiť neobmedzene.

„To vôbec nie je pravda“, zapojil sa Hvorecký. „Tvrdiť, že v Amerike je utláčaný biely muž, je totálne neférová vec a hlboká nepravda“. Lipšic sa ho opäť pokúsil vrátiť do deja, keď mu znovu vysvetlil, že reč je o tom, čo je politicky korektné hanobiť a nie kto je v Amerike utláčaný.

Reklama

Lipšic spomenul Nemecko v 30 rokoch, kde bola podobná legislatíva na extrémistické prejavy, aká bola nedávno schválená u nás. Mnohí nacisti boli stíhaní za antisemitské prejavy…  Hvorecký nadšene pokýval hlavou a dodal že sedeli vo väzeniach aj v Rakúsku. No od Lipšica opäť prišla sprcha, keď sa opýtal: … „Aký to malo význam? Práve opačný! Tieto procesy využili nacisti vo svoj prospech! Vy chcete zakázať netolerantné prejavy, no vy týmto vlastne dávate štátu kompetenciu rozhodovať, čo je pravda a som v šoku, že práve tzv. liberáli, sú najväčšími zástancami obmedzovania základných práv ako sloboda prejavu, sloboda zhromažďovania, sloboda združovania.“

Opäť sa ozval Hvorecký, ktorý začal hovoriť o tom, že jedine liberálne elity sa snažili tieto hodnoty presadiť, ako viac slobody prejavu a viac občianskej spoločnosti, viac tolerancie. „To, kam zachádzate, je konšpiračne myslenie“, zmohol sa na poslednú zúfalú a už zaužívanú invektívu Hvorecký.

„No nespomínam si ani na jediný prípad, kedy mi nejaký názor, článok, alebo vystúpenie v parlamente v prospech slobody prejavu, podporila tá vaša liberálna elita. Kritizoval niekto z tej vašej elity tú protiextrémistickú novelu, ktorá bude stíhať ľudí za politické presvedčenie? Tak kde je teraz tá liberálna elita?“, opýtal sa Lipšic.

 

Diskusiu Lipšica so zástupcami liberálnej elity si pozrite tu:

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali