Kríž – symbol nenávisti v dnešnej Európe?

Kríž – symbol nenávisti v dnešnej Európe?

Európa 04. augusta (HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Medichini)

 

Európa dokázala na základe kresťanského konceptu dôstojnosti danej každej ľudskej bytosti a morálneho imperatívu Desatora, vytvoriť v priebehu stáročí veľkú civilizáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Civilizáciu obdivovanú, napodobňovanú, ale aj obávanú a závidenú. Európa sa v mnohých častiach sveta stala synonymom kresťanstva.Európa,ktorú emeritný pápež Benedikt XVI nazval domovom.Profesor Piťha definuje Európu vo svojom už legendárnom prejave na Pražskom hrade  ako pojem“ civilizačný a kultúrny.“ Profesor Piťha pokračuje:“ Je definovaná ako oblasť, kde je uctievaný kresťanský Boh. Europania si to uvedomili keď boli konfrontovaní  s inou civilizáciou,ktorá vyznáva iného Boha Jje to zásadným spôsobom iná civilizácia,pretože medzi milosrdným, nesmierne ľudským  a odpúšťajúcim Bohom, ochrancom a záchrancom – a Alláhom,neľútostne tvrdým Bohom moslimov, je veľký rozdiel.“

Reklama

Dnes sa však tvár Európy mení na nepoznanie. Byť kresťanom v dnešnej Európe už nie bezpečné, ani žiadúce. Úrady vo Veľkej Británii vyzvali anglikánske duchovenstvo,aby sa vzdaylo nosenia kňazských golierikov, v UK familiárne nazývaným „psí obojok.“ Dôvodom sú obavy britských úradov z teroristického útoku voči kresťanským spoločenstvám.Podľa smernice britského ministerstva vnútra, by  kresťanské kostoly a modlitebny mali prejsť bezpečnostným auditom a zabezpečiť svoje priestory technickými bezpečnostnými prvkami a zároveň aj inštruovať veriacich ,ako sa chovať v prípade teroristického útoku.Riziko je podľa úradov vysoké a cieľom by sa mali stať práve menšie kostoly než notoricky známe chrámy.

Vadia už aj kríže ako symbol kresťanstva.Ako informoval český týždenník Týden v bezpečí už nie sú ani kríže na vrcholoch nemeckých hôr. Alpské vrcholy v Bavorsku sú už tradične posiate týmito kresťanskými symbolmi.Za posledný mesiac padli za obeť neznámym páchateľom tri kríže na rôznych vrcholoch.Prekážkou vandalom nie je ani vysoká nadomorská výška,vyžadujúca si náročný výstup. „Páchateľ musí mať niečo voči kresťanským symbolom.Preto trojmetrový drevenný kríž doslova zrúbal, choval sa ako divoké zviera.“ cituje týdenník Josefa Mayra, šéfa polície v Bad Tölzeru. Podľa polície ide pravedepodobne o dielo militantného ateistu.Podobné ničenie krížov na vrcholoch hôr zažíva aj Rakúsko. Tento vandalizmus vyprovokoval aj reakciu svetoznámeho horolezca Reinholda Messnera. V Bavorsku začínajú kríže vadiť aj na miestach, kde sa vždy tradične nachádzali a to v súdnych sieňach a školách.Kríže musia preč  pretože  niektorí ludia sa  cítia ich prítomnosťou dotknutí a diskriminovaní.

Reklama

Ešte ďalej v odstraňovaní kresťanstva zašlo Švédsko a to rukou samotnej švédskej  cirkvi.Eva Brunne biskupka zo Štokholmu navrhla odstránenie krížov zo svojho chrámu, aby sa v chráme mohli modliť i moslimovia. Biskupka asi zabudla, že kríž  nie len vizuálne, je ústredným motívom a zmyslom kresťanstva.Kresťanstvo bez kríža už nie je kresťanstvom.Po nástupe novej arcibiskupky švédskej cirkvi Antje Jackelén sa švédska cirkev vybrala smerom k syntéze kresťanstava a islámu, ku chrámom „Chrislamu“, kde sa okrem Biblie cituje aj z Koránu.Výstižné je aj heslo, ktoré si nová arcibiskupka zvolila:“Boh je Veľký.“ t.j. ten istý výrok ,ktorí citujú moslimovai v arabštine „Alláh Akbar.“ Reakciou na dianie vo švédskej cirkvi je hromadný odchod veriacich, medzi nimi aj uznávanej protestantskej teologičky Evy Hamberg,podľa  ktorej protestanská cirkev opúšťa základy kresťanskej viery.Podrobne o situácii vo Švédku informuje Gatestone institute, vo svojom osbiahlom článku v ktorom dal priestor pre vyjadrenie predstaviteľom švédskej cirkvi.Odpovede duchovných boli určite pre mnohých ľudí a kresťanov šokujúce.

Po vražde francúzskeho kňaza Hamela vyzvala Anikka Borg k nenásilnej odpovedi na tento čin a to k symbolickému noseniu krížikov. Reakcia najvyšších duchovných  švédskej cirkvi odsúdila túto kampaň, ako nenávistnú a propagujúcu náboženskú vojnu. Takže ak nosíte na krku krížik, symbol Lásky, ktorá sa obetovala za druhých,  je to  v dnešnej Európe považované za nenávistný akt?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Včera 19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

Včera 19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

Včera 19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

Včera 19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

Včera 19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

Včera 19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

Včera 19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

Včera 19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

Včera 18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali