Keď volia členské základne, rodinní príslušníci a blázni

Keď volia členské základne, rodinní príslušníci a blázni

Bratislava 26. mája (HSP/Foto:TASR)

 

V prvom rade treba povedať, že volebná účasť na úrovni 13,05 percent je problém. Takúto nízku účasť nikto nečakal. Predpokladalo sa, že v týchto voľbách bude zase o čosi vyššia ako v minulých, teda konečne cez 20 percent. No opak je pravdou a účasť je ešte nižšia ako v prvých voľbách. Slovensko zatiaľ vždy bolo krajinou s najnižšou účasťou v eurovoľbách zo všetkých krajín EÚ a zdá sa, že aj tento rok si primát udrží.

Ilustračné foto

Prečo je to teda problém, keď je to už tradíciou? Problém je to z dvoch dôvodov. Jednak takáto nízka účasť nedáva žiadnu legitimitu, žiaden mandát zvoleným zástupcom. Je z toho jasné, že ľudia na Slovensku si ešte stále neuvedomujú, ako zásadne EÚ ovplyvňuje ich životy a aké nebezpečné veci odtiaľ prichádzajú.

Reklama

Na nízku volebnú účasť mal vplyv iste aj krásny slnečný deň po predchádzajúcom chladnom víkende, keď ľudia dali prednosť prírode a záhradke, ale tento fakt ešte iba viac znižuje hodnotu týchto volieb a mandátov v nich získaných.

Ak si pozriete nominálne počty, nie percentuálne vyjadrenie, teda koľko ľudí fakticky volilo tú-ktorú stranu, je vám hneď jasné, že volili najmä straníci a ich rodinní príslušníci. Najsilnejší Smer dostal 135 tisíc hlasov. Druhé KDH iba polovicu a Most-Híd získal poslanca iba za 32 tisíc hlasov. Čo je to za mandát, keď za vás hlasuje 32 tisíc ľudí zo 4,4 milióna oprávnených voličov? SDKÚ má dokonca dvoch poslancov za 43 tisíc hlasov. Čo je to za mandát? To je nič.

Reklama

Že v drvivej väčšine volili iba straníci vidieť aj podľa toho, že strany so stálou voličskou základňou dosiahli lepšie výsledky.

A volili aj ľudia, u ktorých nevedno, či boli pri zmysloch. Bolo ich 20 tisíc a svoj hlas dali strane Tip. Strane, ktorá nemá žiadnu históriu, žiadnu známejšiu osobnosť, žiadne výsledky, iba masívnu kampaň za veľa peňazí. Táto strana sa zjavila, ako keby ju vykúzlili z klobúka (za stranu okrem nezamestnaného, rapera, študentov a aktivistu kandidoval aj kúzelník) a získala 3,69 percent hlasov.

Svoje dostal aj Kotleba, respektíve jeho strana Ľudová strana Naše Slovensko. Dokopy necelých 8 tisíc hlasov čo je 1,73 percent a iba jedna desatina hlasov, ktoré dostal Kotleba vo voľbách župana. Jeho strana teda dostala toľko, ako sa ich preferencie pohybovali vždy predtým, okrem voľby župana. Ukazuje sa, že voliť proti niekomu, keď voliči povedali Maňkovi nie a za niečo, je veľký rozdiel.

Ďalšou nie práve dobrou správou je, že maďarské strany získali po jednom mandáte. Umožnila im to práve nízka volebná účasť. SMK, ktorá mala doteraz dvoch europoslancov jedného stratila v prospech Most-Hídu, ale z pohľadu slovenského voliča, ktorý sa s nedôverou obzerá na Budapešť, ktorá si na Slovensku tajne, cez rozdávanie občianstva, buduje enklávu maďarských štátnych príslušníkov, to je jedno. Vie, že keď sa ocitneme v spore, v Bruseli budeme mať iba 11 nie trinásť zástupcov a Maďarsko 23 a nie 21 ako hovoria oficiálne čísla.

Ale voľby priniesli aj dobré správy. Prvou dobrou správou je, že Smer má iba štyri mandáty. Nie preto, že je to Smer, ale preto, že postavil iba liberálnych kandidátov a zdá sa, že časť jeho voličskej základne si to uvedomila. Pri porovnaní preferencií Smeru do NR SR a výsledkov v eurovoľbách  sa zdá, že stratil okolo 14 – 18 percent.

Reklama

Druhou dobrou správou je, že sa do europarlamentu dostali štyria konzervatívni poslanci. Dvaja za KDH, kde tejto strane tesne unikol tretí mandát a dvaja sa prekrúžkovali z pozícií, keď boli na kandidátke za liberálmi na nevýhodných miestach.

Podarilo sa to Braňovi Škripekovi (zo štvrtého miesta) v OĽaNO a Jane Žitňanskej (z druhého miesta) v NOVE. Toto je skutočne dobrá správa, keď voliči týchto strán dali jasne najavo, kvôli komu chodia tieto strany voliť a ako si predstavujú hodnotovú orientáciu svojich zástupcov.

Treťou dobrou správou je, že aj zvyšní štyria poslanci, ktorí sa do europarlamentu dostali cez SDKÚ a maďarské strany, sú hodnotovo skôr konzervatívni.

Na Slovensku teda konzervatívny volič zvíťazil v pomere 8 ku 5. Ako to však dopadne v celej EÚ? Budú sa nám sem zase tlačiť zvrhlosti extrémneho liberalizmu? Uvidíme čoskoro.

Alexander Novak

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali