Kaliňák: Pištole od slovenského výrobcu? Čo keby ho prešlo auto?

Kaliňák: Pištole od slovenského výrobcu? Čo keby ho prešlo auto?

Bratislava 19. decembra 2015 (HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Najväčšiu zákazku na nákup pištolí od vzniku Slovenska v hodnote 23 miliónov eur, si rozdelia dve firmy- Česká zbrojovka a rakúsky Glock.

Nákup sa rozdelil na dve časti. Tzv. služobnú zbraň s poistkou určenú pre vyšetrovateľov, dopravných policajtov a ďalších, ktorí nezvyknú zbrane často používať, dodá Česka zbrojovka. Zásahovú pištoľ bez poistky, pre policajtov v uliciach a zásahové útvary dodá Glock. Vďaka tomuto rozdeleniu sa mohlo dostať na oboch Kaliňákových favoritov – Glock totiž vyrába zbrane bez poistky, Česká zbrojovka s poistkou.

Reklama

 

Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák

 

Reklama

 

Podľa Kaliňáka Glock a Česka zbrojovka ponúkajú najlepšiu cenu spomedzi serióznych výrobcov.

Podľa českých policajných novín je však najlepšou služobnou zbraňou, s akou sa kedy stretli, pištoľ Q 100 od slovenského výrobcu Grand Power. Písali sme TU.

Hoci minister svoju zákazku na pištole označuje slovíčkom „súťaž“, v skutočnosti však víťazi nemali s kým súťažiť. Do tendra boli prihlásení ešte dvaja záujemcovia, talianska Beretta a spoločnosť Rapier, ponúkajúca švajčiarsko americkú pištoľ Sig Sauer. Beretta poslala námietky na úrad pre verejné obstarávanie a Rapier bol vylúčený pre administratívne chyby.

Podľa zástupcu spoločnosti Rapier, bola ich cena na “holú” pištoľ lepšia. Doteraz ani nie je známe, koľko bude stáť príslušenstvo (puzdra, zásobníky), ktoré výslednú cenu môžu značne zvýšiť.

Reklama

Mimo tendra ostal aj slovenský konštruktér a výrobca zbraní Jaroslav Kuracina so svojou spoločnosťou Grand Power, v ktorej zamestnáva viac ako sto ľudí. Jeho modely nespĺňali podmienky na rozmery zbraní, ani požiadavky na počet už vyrobených kusov, ktoré mali dokazovať spoľahlivosť uchádzača. Jeho zbraň je o 2mm dlhšia, ako stanovili podmienky tendra. Prečo potrebuje slovenská polícia zbraň presne o 2mm kratšiu, ako je model slovenského výrobcu zatiaľ nedokázal nikto objasniť.

Podľa Kaliňáka, Kuracina nemá dosť skúseností s veľkými zákazkami a keby ho prešlo auto, tak by sme nemali istotu, že by nám mal kto dodať zbrane alebo poskytnúť servis. Taktiež sa vyjadril, že od ľudí, ktorí sponzorujú extrémistické hnutia, zbrane kupovať nebude. Narážal tak na to, že sa Kuracina verejne zastal Kotlebovej myšlienky v župných voľbách, že “ten čo pracuje, sa musí mať lepšie ako ten, čo len poberá dávky”.

Nové zbrane by sa podľa ministra mali montovať na Slovensku. Glock i Česká zbrojovka už vlani otvorili na Slovensku montážne haly – hoci v prípade Glocku doteraz nie je známe, kde sa jeho hala nachádza a čo sa v nej robí. Evidentne ide o pokus vytvoriť dojem, že vďaka zákazke dostanú prácu ľudia na Slovensku.

“Všade inde štát nakupuje primárne od domácich výrobcov, len u nás nie,” povedal o situácii Jaroslav Kuracina.

V každom prípade, aj tieto nové haly nasvedčujú, že o víťazovi mohlo byť rozhodnuté dávno pred vyhlásením formálneho tendra. Českú zbrojovku totiž vlastní cyperský holding s neprehľadnou vlastníckou štruktúrou, ktorej súčasťou, podľa kuloárnych informácii, majú byť aj české a slovenské politické špičky.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali