Homosexuáli označili svojich nepriateľov. Sú nimi biskupi. Udelili im cenu Homofób roka

Homosexuáli označili svojich nepriateľov. Sú nimi biskupi. Udelili im cenu Homofób roka

Slovensko 9. augusta 2014 (HSP/Foto:TASR)

 

Čo sa skrýva pod pojmom kultúra smrti?

Občianske združenie Inštitút pre ľudské práva na svojej internetovej stránke vyhlásilo anketu Homofób roka 2013. V piatok boli zverejnené výsledky druhého ročníka a udelená táto anticena.

Reklama
Na snímke rímskokatolícky arcibiskup - metropolita Bratislavskej arcidiecézy Stanislav Zvolenský (vľavo)

Inštitút udelil na základe hlasovania, a to len 2 144 ľudí, cenu Homofób roka Konferencii biskupov Slovenska. Tento “titul“ mali získať biskupi podľa riaditeľa Inštitútu Petra Weisenbachera za výrok o kultúre smrti, ktorý bol zverejnený v Pastierskom liste čítanom na začiatku decembra minulého roka.

Riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher je známy tým, že na svojom facebookovom profile vyhlásil kresťanom vojnu. “Chceli ste mať vojnu, budete ju mať, sľubujem, že to budete ešte dlho ľutovať,” písal vtedy na adresu kresťanov.

Reklama

„Aktéri kultúry smrti používajú na jej presadenie značne prešpekulované metódy,“ znie výrok, ktorý zriaďovatelia zaradili do ankety. Biskupi tiež uviedli, že rozvratom rodiny sa znehodnocuje ľudské šťastie, ohrozuje to život a nastoľuje sa kultúra smrti.

Hovorca konferencie biskupov odmietol anketu komentovať.

Pojem kultúra smrti prvýkrát použil pápež Ján Pavol II. vo význame potratov, antikoncepcie, umelého oplodnenia, ideológie rodovej rovnosti – gender. Cieľom kultúry smrti je vlastný hmotný blahobyt vo forme individualizmu a konzumizmu zabúdajúc na vzťahové a duchovné rozmery existencie ľudského bytia.

 

Ďalší onálepkovaní

Reklama

Medzi ďalších nominovaných zaradil Inštitút tiež Štefana Kuffu (OĽaNO), ktorý uviedol:„Lepšie by ti bolo, keby ti zavesili mlynský kameň na krk a hodili ťa do vody.“ V ankete sa ocitol aj jeho stranícky kolega a predseda OĽaNO Igor Matovič. Ten povedal, že „oveľa lepšie bude dieťaťu, ak bude v detskom domove, ako sa má pozerať na prerobenú mamu a otca. Bude úplne mešuge…“

Nálepke “homofób“ sa nevyhla ani hovorkyňa združenia Aliancie za rodinu Anna Verešová, ktorá zverejnila nasledujúce stanovisko: „Nesúhlasíme s tým, aby sa takéto formy spolužitia verejne propagovali a mätúco nazývali rodinou.“

“Kompetentní“ si posvietili aj na Lukáša Krivošíka, vedúceho rubriky ekonomika v časopise .týždeň, ktorý k situácii LGBTI menšiny v Únii uviedol nasledovné: „Nemali by sme byť zdržanliví pri zavádzaní takýchto nevyspytateľných sociálnych experimentov?”

“Umiestnenie v tejto ankete by autori a autorky výrokov mali vziať s určitou dávkou pokory a zamyslieť sa nad tým, čo robia a ako to robia, keď vo verejnosti (2 144 hlasujúcich pozn. redak.) vyvolávajú takéto pocity a názory,“ myslí si Weisenbacher.

 

Reklama

Homofóbia a MKCH10

Vzhľadom na samotný názov ankety Homofób, ktorý je odvodený od slova homofóbia (ten čo neznáša homosexuálov), je potrebné podotknúť, že „homofóbia nebola nikdy klasifikovaná, ako jedna z fóbií v klinickom zmysle a rovnako nie je zaradená medzi duševné poruchy. Napriek tomu, že rovnako, ako proti vyradeniu homosexuality, prebehla prudká odborná dišputa aj proti nezaradeniu homofóbie medzi fóbie a duševné poruchy. Odporcovia neuspeli. Z čisto klinického hľadiska sú teda oba javy na rovnakej úrovni. Homofóbiu v Medzinárodnej klasifikácii ochorení nenájdete rovnako, ako tam nenájdete homosexualitu“, píše vo svojom blogu Radovan Bránik (viac tu).

Napriek zvýrazňovaniu pojmu homofóbia zo strany príslušníkov skupiny LGBTI jednoznačný a pevne stanovený význam tohto slov na Slovensku neexistuje. Aj napriek tejto skutočnosti Iniciatíva Inakosť zriadila internetový portál Homofobia.sk, ktorý vyzýva ľudí nahlásiť homofóbiu. Zriaďovatelia si za svoju misiu určili „monitorovať hlásené prípady homofóbie a podporovať príslušné inštitúcie, aby reagovali primerane a čo najskôr“. A niečo podobné sme tu už raz mali.

Podľa prieskumu agentúry Polis, ktorý prebehol v týchto dňoch, odmieta adopcie deti homosexuálnymi pármi viac ako 65 % populácie.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali