Hlina: Kresťanskodemokratické hnutie nebude sedieť v kúte

Hlina: Kresťanskodemokratické hnutie nebude sedieť v kúte

Poprad 26. novembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Členovia KDH rozhodujú o schválení programového dokumentu Nový November

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) nebude sedieť v kúte. Bude na politickej scéne, pretože tam jasne patrí. Predseda KDH Alojz Hlina to dnes povedal na mimoriadnom programovom sneme strany v Poprade, kde členovia rozhodujú o schválení programového dokumentu Nový November. Zmeniť by mali aj stanovy hnutia.

Reklama
Na snímke predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina
Na snímke predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina

Podľa slov Hlinu hnutie už v marci prežilo špirálu smrti, teraz prerazilo atmosféru. Uviedol, že strana by mohla po dnešnom sneme vyslať dva dôležité signály. Prvým je prijatie programového dokumentu so symbolickým názvom a jasným obsahovým posolstvom. Druhým signálom je, že strana je konsolidovaná do ťažkých politických časov, s ktorými bude musieť zápasiť. Ako uviedol predseda KDH, pri predstavovaní programu Nový Novemer prešli osem krajov. Diskusií sa v tejto súvislosti zúčastnilo približne 450 ľudí. “Ktorá iná strana to dokáže? Maximálne Smer,” zdôraznil s tým, že to považuje za povzbudenie i záväzok.

Zmena stanov bola podľa Hlinu nevyhnutná. “Stanovy nie sú písmo sväté. Stanovy sú procesný dokument, ktorý si upravujete podľa toho, ako potrebujete, aby ste vedeli reagovať na situáciu,” vysvetlil s tým, že v tomto prípade ide o mierne zvýšenie kompetencií predsedníctva, čo je, ako sám tvrdí, úplne prirodzené.

Reklama

Bývalý podpredseda KDH Pavol Abrhan program Nový November podporí, s časťou stanov, ktorá by určovala, že len predsedníctvo strany by malo právo vyberať kandidátov na prezidenta, do Európskeho parlamentu či Národnej rady, sa nevie stotožniť. Podľa jeho slov mal doteraz každý člen rady, každý zástupca okresu právo navrhnúť kandidáta a rada v tajnom hlasovaní rozhodla. Dnes sa toto právo členom uberá. Abrhan si nemyslí, že je to správna cesta. Podľa jeho slov to bol demokratický prvok v KDH.

Na sneme vystúpil tiež minister pôdohospodárstva ČR Marian Jurečka z Kresťanskej a demokratickej únie–Československej strany ľudovej (KDU-ČSL). Podľa jeho slov sú hodnoty oboch strán spoločné. Potrebné je si sadnúť a vedieť ich dobre premyslieť. Uviedol, že jeho strana je KDH pripravená pomôcť na ceste späť do slovenského parlamentu, či už prostredníctvom stretnutí, motiváciou, ale aj inými formami, ktoré môžu strany vzájomne prediskutovať a zvoliť.

 

Hlina: Dnešným dňom sa vnútorné názorové nezhody KDH končia

Mimoparlamentné KDH dnes na svojom mimoriadnom programovom sneme v Poprade schválilo nový programový dokument nazvaný Nový November s tromi pozmeňovacími návrhmi. Schválené boli aj nové stanovy, tie však s rozsiahlymi zmenami. Z 18 hlasovaní, boli tri neúspešné.

Reklama

Kresťanskí demokrati dokázali podľa slov Hlinu vydať z Popradu dva signály. Prvým je prijatie programového dokumentu so symbolickým názvom a jasným obsahovým posolstvom. “Pôjdeme s ním do súťaže. Teším sa na kolegov, čo oni pripravili a budeme porovnávať,” uviedol dnes na tlačovej konferencii po skončení snemu. Druhým signálom je, že strana sa konsolidovala a je pripravená na zápas. “Dnešným dňom sa vnútorné názorové nezhody KDH končia,” dodal.

Programový dokument je zameraný na najchudobnejších, najslabších a najohrozenejších ľudí. Ako uviedla členka predsedníctva KDH Renáta Ocilková, hnutiu na rodine záleží. Opatrenia hovoria podľa jej slov o podpore rodín s deťmi alebo tých členov rodiny, ktorí sa starajú o svojich príbuzných. Strane rovnako záleží na chudobných, ako aj na riešení rómskej problematiky. V tomto prípade chcú podporovať také z nich, ktoré sú overené, nie abstraktné.

Stanovami sa, okrem iného, zvýšia kompetencie predsedníctva. Časť, ktorá by určovala, že len predsedníctvo strany by malo právo vyberať kandidátov na prezidenta, do Európskeho parlamentu či Národnej rady SR, neprešla.

Na margo hľadania koaličného partnera Hlina uviedol, že oceňuje, že prešiel článok, v ktorom sa jasne definuje, kto KDH je, čím sa skracuje diskusia. “Keď chce niekto s nami diskutovať, že čo budeme, nech sa pozrie do stanov, a tým pádom si môžeme polhodinu ušetriť,” zdôraznil s tým, že sú to mantinely na diskusiu. Na slovenskej politickej scéne sa podľa slov Hlinu potuluje množstvo úkazov. “Budeme sa s tým musieť nejako vyrovnať. Nebudeme hovoriť, s kým áno, s kým nie. Deň po voľbách treba uznať a priznať stav, aký je. Voliči rozhodnú a potom začneme diskutovať. My teraz nejaké predsobášne zmluvy alebo niečo také robiť nebudeme,” dodal.

Uviedol, že medzi liberálmi a kresťanskými demokratmi je prirodzená hodnotová tenzia. “Neznamená to, že sa na niečom nevieme dohodnúť,” dodal. So stranou Sme rodina však majú veľký problém.

Reklama

Nový program KDH, okrem podpory rodiny, plánuje aj boj s úžerníkmi. Mieni sa zasadzovať za vznik banky pre chudobných a za zákaz úžerníckych nebankových spoločností. V oblasti poľnohospodárstva by hnutie rado vytvorilo úrad ombudsmana pre dodávateľov tovarov pre supermarkety, ktorý by zastupoval záujmy dodávateľov a živnostníkov. V krajských mestách by sa zas mohol podľa KDH každoročne konať gazdovský trh pre lokálnych producentov za daňovo zvýhodnených podmienok.

Program Nový November hovorí aj o boji s korupciou. Na tento účel by podľa predstáv KDH mal vzniknúť špeciálny daňový úrad pre firmy, ktoré realizujú veľké štátne zákazky. KDH hlása aj ochranu subdodávateľov, podporu startupov, nižšiu administratívu pre živnostníkov a podnikateľov, ako aj živnostenské licencie pre neplatcov dane z pridanej hodnoty.

V oblasti bezpečnosti a spravodlivosti by KDH podľa programu chcelo napríklad sociálnu a stavebnú políciu. Tie by vyšetrovali zneužívanie sociálnych dávok a porušovanie stavebného zákona. Vylúčeným spoločenstvám by KDH chcelo pomôcť podporou misionárov, ako aj zabezpečením vodovodnej a kanalizačnej rúry k osade. V zdravotníctve chce pacienta na prvom mieste a dosiahnuť, aby dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí nemuseli platiť mesačne za lieky doplatky vyššie ako jedno euro.

Na snem prišlo 329 z 386 pozvaných delegátov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali