František Oľha, kandidát na post predsedu PSK: Nezamestnanosť zníži vytváranie pracovných miest v regionálnych firmách a poľnohospodárstve, preto je potrebná podpora domáceho trhu

František Oľha, kandidát na post predsedu PSK: Nezamestnanosť zníži vytváranie pracovných miest v regionálnych firmách a poľnohospodárstve, preto je potrebná podpora domáceho trhu

Slovensko 20. septembra 2017 (HSP/Foto: František Oľha)

 

Prešovský samosprávy kraj čelí viacerým problémom. Značným problémom, ktorého dôsledkom je aj vyššia nezamestnanosť, je nedostatočná infraštruktúra. Práve na riešenie problematiky nezamestnanosti by sa chcel zamerať aj jeden z kandidátov na post predsedu kraja, František Oľha.

František Oľha študoval na a Vysokej škole technickej v Košiciach, na ktorej získal titul inžinier. Má 47 rokov a tri deti. Už niekoľko rokov vedie rodinnú firmu COFIN, a.s., ktorá získala viac ako 30 ocenení za najlepší alebo najinovatívnejší produkt a technologický postup. Zároveň pôsobí ako stredoškolský učiteľ odborných predmetov v oblasti polygrafie a polygrafickej technológie. Na post predsedu kandiduje za stranu Šanca. 

Reklama
Na snímke František Oľha

 

Čo vás podnietilo, že ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja?

Reklama

Ako zamestnávateľa – zlá infraštruktúra brániaca rýchlejšiemu rozvoju kraja. Ako učiteľa odborných predmetov na SOŠ – problémy stredoškolského vzdelávania, hlavne u problematických skupín obyvateľstva a duálneho vzdelávania a ako človeka, ktorý sa narodil a žije v tomto kraji, to sú nevyhovujúce sociálne podmienky, vysoká nezamestnanosť, ktoré vyháňajú mladých, ale aj starších obyvateľov z nášho kraja.

 

Kto bude financovať vašu kampaň a koľko chcete na ňu minúť?

Kampaň je financovaná z darov, členských príspevkov a z vlastných zdrojov. Na kampaň má ŠANCA vytvorený transparentný účet pre voľby do VÚC. Rozpočet na moju kampaň bude jasný až po uzavretí účtu, ale podľa odhadov to bude menej, ako 20% limitu stanoveného zákonom.

 

Reklama

Čo hodnotíte v Prešovskom kraji za najpálčivejší problém, ktorý je potrebné akútne riešiť?

Cestnú sieť, dopravnú infraštruktúru a rýchlostnú cestu R4. Akútne sa musí riešiť tiež právny audit podpísaných zmlúv a vo všetkých rozpočtovo najdôležitejších kapitolách aj separátne kontroly.

Ako príklad by som uviedol kompletný audit sociálnych služieb a zrovnoprávnenie platieb poskytovateľom podľa zásady za rovnakú službu rovnaká platba, audit stredných škôl s vytvorením pružnejšieho systému regionálneho duálneho vzdelávania pre malé firmy a živnostníkov a určite aj kontrolu a nastavenie siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

 

Čo považuje za svoju výhodu oproti ostatným kandidátom?

Reklama

Som informatik, takže určite to je dôraz na otvorenú a úplne transparentnú informovanosť o činnosti úradu a rozvoj elektronických služieb vo všetkých sférach činnosti kraja. Mám skúsenosti z podnikania, učiteľskej praxe, ale aj športu, kde ako prezident Prešovského krajského zväzu hádzanej organizujeme spoločnú krajskú ligovú súťaž žiakov a žiačok. Aktuálne sa venujem aj podpore a propagácii vznikajúcej žiackej súťaže – Floorball SK Liga – Prešovský kraj.

 

Na ktorého kandidáta nazeráte ako na svojho najväčšieho súpera a prečo?

Určite sú to páni Chudík a Majerský. Títo páni, majú výhodu alebo aj nevýhodu, že do volieb idú ako súčasný župan a druhý ako primátor okresného mesta.

 

Ako chcete v Prešovskom kraji riešiť problém značnej nezamestnanosti?

Globálne kraj potrebuje viac veľkých investícií, ale nakoľko sa súčasné vedenie VÚC a štát nemá v našom kraji čím pochváliť, toto bude dlhodobá úloha pre nové vedenie VÚC.

Oveľa rýchlejšie je vytváranie práce v regióne v menších firmách a poľnohospodárstve, takže hneď od nástupu to budú hlavne aktivity v oblasti regionálnych výkupní a distribúcie poľnohospodárskych produktov, podpora domácich trhov a veľké rezervy ešte stále máme aj vo vytváraní pracovných príležitostí v turistickom ruchu. Ako príklad by som uviedol zanedbané alebo stagnujúce rekreačné oblasti ako Sigord,  Domaša, Dukla…

 

Akým spôsobom chcete dotlačiť štát, aby v Prešovskom kraji efektívnejšie pomáhal pri riešení rómskej problematiky?

Reklama

V prvom rade dialógom so štátnou políciou a obcami o zabezpečení pocitu bezpečia občanov v blízkosti problémových komunít. Súčasne s tým však s obcami, Úradmi práce, sociálnych vecí a rodiny a úradom splnomocnenca vytvárať podmienky pre vznik obecných sociálnych podnikov spolu s detašovanými pracoviskami odborných škôl, kde by sa mohli zamestnať, ale aj vyučiť alebo zlepšiť si prax Rómovia v jednoduchých profesiách, ako sú stavebné práce a poľnohospodárstvo.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali