Francúzski vyšetrovatelia sa chcú zamerať na systémové zlyhania v kabíne pilota

Francúzski vyšetrovatelia sa chcú zamerať na systémové zlyhania v kabíne pilota

Paríž 31. marca 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP-Martin Meissner)

 

Francúzsky Úrad vyšetrovania a analýz civilného letectva predpokladá, že analýza chýb povedie k zmene pravidiel pre vstup do kokpitu, ako aj k odhaleniu pilotov s rizikovým psychologickým profilom

Francúzsky Úrad vyšetrovania a analýz civilného letectva (BEA) dnes oznámil, že jeho vyšetrovatelia sa chcú zamerať aj na systémové zlyhania, ktoré minulý týždeň mohli vyústiť do havárie lietadla spoločnosti Germanwings vo francúzskych Alpách. BEA predpokladá, že analýza chýb povedie k zmene pravidiel pre vstup do kokpitu, ako aj k odhaleniu pilotov s rizikovým psychologickým profilom.

Reklama

Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomenula, že pri havárii zahynulo všetkých 150 ľudí na palube vrátane druhého pilota, ktorý je podozrivý zo zámerného nasmerovania Airbusu A320 k horskému masívu, o ktorý sa roztrieštil.

Dnešné komuniké BEA je jeho prvým od zverejnenia hypotézy, že haváriu airbusu mohol zaviniť kopilot Andreas Lubitz.

Reklama

Hypotéza o Lubitzovej možnej vine sa objavila na základe analýzy hlasového záznamu z pilotnej kabíny, získaného z druhej čiernej skrinky známej ako cockpit voice recorder (CVR). V tejto súvislosti dnes BEA spresnil, že predmetom jeho skúmania sú aj systémové zlyhania, ktoré Lubitzovi umožnili, aby sa zamkol v pilotnej kabíne po odchode kapitána lietadla.

BEA tak bude analyzovať “logiku systému zamykania dverí na kokpite a procedúry vstupu a odchodu z kabíny”, ale zameria sa aj na kritériá psychologického skríningu. Na základe toho môžu letecké spoločnosti dostať odporúčanie, aby sprísnili psychotesty pilotov.

Letecký vyšetrovací úrad BEA spresnil, že cieľom vyšetrovania je urobiť detailnú analýzu údajov o lete 4U9525 z Barcelony do Düsseldorfu. Čierna skrinka s týmito záznamami (digital flight data recorder – DFDR) sa však zatiaľ nenašla.

Výsledky analýzy BEA bude Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) brať ako odporúčania, ktorých rešpektovaním by bolo možné v budúcnosti zabrániť zopakovanie podobnej tragédie.

Koncom minulého týždňa EASA zverejnila svoje odporúčanie na stálu prítomnosť dvoch členov posádky v kokpite, z ktorých najmenej jeden musí byť kvalifikovaným pilotom. EASA spresnila, že ide o dočasné opatrenie, ktoré súvisí s doterajšími poznatkami z vyšetrovania havárie Airbusu A320, ku ktorej došlo presne pred týždňom.

Reklama

 

 

Vyšetrovatelia francúzskej polície dorazili na miesto dopadu v horskom masíve Álp po prvý raz po dočasnej cestnej komunikácii. Tá umožní nielen rýchlejšie sa dostať na samotné miesto havárie, ale aj pracovať v menšej závislosti od počasia, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na francúzske úrady.

Aj dnes fúkal na juhu Francúzska silný vietor, ktorý v pondelok znemožnil štart niektorých vrtuľníkov s príslušníkmi zasahujúcich zložiek. Vzhľadom na danosti terénu tam však aj naďalej bude môcť súčasne pôsobiť iba limitovaný počet osôb; dnes ich bolo okolo 30.

Z nemeckého Düsseldorfu odcestoval dnes do Francúzska tím vyšetrovateľov. Ide o časť špeciálnej vyšetrovacej skupiny Alpy pod vedením šéfa vyšetrovania havárie skúseného kriminalistu Rolanda Wolffa. Spoločne so štyrmi nemeckými vyšetrovateľmi, ktorí chcú miesto havárie navštíviť v stredu, odcestovala aj štvorica ich francúzskych kolegov, ktorá doteraz pôsobila v Düsseldorfe.

Reklama

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na francúzske a nemecké policajné zdroje.

Najvyšší predstaviteľ spoločnosti Germanwings Thomas Winkelmann sa dnes – týždeň po tragédii vo francúzskych Alpách – poďakoval vo videoposolstve za poskytnú pomoc záchranárom, psychológom a všetkým tým, ktorí pomáhali na mieste havárie a v jeho okolí. Osobitne menoval obyvateľov Seyne-les-Alpes a okolitých obcí, ktorí bezprecedentne podporili všetky zainteresované zložky.

Stratu lietadla označil za “jednu z najväčších tragédií našej krajiny” a ubezpečil, že jeho spoločnosť urobí aj naďalej maximum pre pomoc pozostalým.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali