Francúzsko: Účasť v 2. kole parlamentných volieb je nízka, no tábor prezidenta zrejme získal vo voľbách absolútnu väčšinu

Francúzsko: Účasť v 2. kole parlamentných volieb je nízka, no tábor prezidenta zrejme získal vo voľbách absolútnu väčšinu

Paríž 18. júna 2017 AKTUALIZOVANÉ IV (TASR/HSP/Foto: TASR/AP-Eric Feferberg, Pool photo via AP)

 

Politický tábor francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona získal v parlamentných voľbách absolútnu väčšinu kresiel, výsledok však môže byť slabší, ako sa očakávalo. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré priniesli rôzne inštitúty po skončení dnešného druhého kola volieb.

Podľa prognóz Kantar Public-onepoint, IPSOS a Elabe by mali Macronova centristická strana Republika v pohybe (LREM) a jej spojenci obsadiť v dolnej komore parlamentu 355 až 425 z celkových 577 kresiel. Všetky uvedené inštitúty pripisujú druhý najvyšší zisk konzervatívnej strane Republikáni (LR)

Reklama

 

Na snímke francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron

Účasť voličov v dnešnom druhom kole francúzskych parlamentných volieb dosiahla o 17.00 hod. 35,3 percenta, čo je pokles oproti prvému kolu. Oznámilo to ministerstvo vnútra. Účasť voličov bola v rovnakom čase dňa v prvom kole volieb minulý týždeň 40,8 percenta. Minulý týždeň prišiel celkovo odovzdať hlas najnižší počet občanov zo všetkých nedávnych francúzskych celoštátnych volieb: vyše polovica voličov sa prvého kola nezúčastnila.

Reklama

Účasť na dnešnom druhom kole parlamentných volieb vo Francúzsku dosiahla na pravé poludnie 17,8 percenta, čo je o takmer štyri percentuálne body menej než v predchádzajúcich voľbách v roku 2012. Účasť je zároveň nižšia než bola zaznamenaná na poludnie v prvom kole volieb, ktoré sa konalo pred týždňom; vtedy bol tento údaj na úrovni 19,2 percentuálneho bodu. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo vnútra.

Favoritom na víťazstvo už pred voľbami bola centristická strana prezidenta Emmanuela Macrona – Republika v pohybe (LREM) – a jeho spojenci zo strany MoDem, ktorí podľa prieskumov mali získať najmenej 400 z 577 kresiel v Národnom zhromaždení. V prvom kole parlamentných volieb 11. júna dostali 32,3 percenta hlasov.

Táto väčšina umožní Macronovi získať potvrdenie jeho vládnej zostavy na čele s premiérom Édouardom Philippom a rýchly postup pri presadzovaní sľubovanej reformnej legislatívy.

V prvom kole parlamentných volieb, ktoré poznačila veľmi nízka volebná účasť (menej ako 50 percent zo 47,5 milióna oprávnených voličov), dostala konzervatívna strana Republikáni (LR) a jej spojenci zo širšieho stredopravicového tábora 21,6 percenta hlasov. Za krajne pravicový Národný front (FN) Marine Le Penovej hlasovalo 13,2 percenta zúčastnených voličov a krajne ľavicovú stranu Nepoddajné Francúzsko (FI) prezidentského kandidáta Jeana-Luca Mélenchona volilo 11 percent.

Donedávna vládnuca Socialistická strana Macronovho predchodcu Francoisa Hollanda, najväčšia v doterajšom Národnom zhromaždení, sa výrazne prepadla, keď spolu s ďalšími subjektmi umiernenej ľavice skončila so ziskom 9,5 percenta platných hlasov.

Reklama

Obyvatelia Francúzskej Guyany, Guadeloupe, Martiniku a ďalších francúzskych zámorských území v Latinskej Amerike a Karibiku si volili svojich zákonodarcov v druhom kole už v sobotu.

Macron odvolil v meste Le Touquet na severe krajiny

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odvolil v druhom kole dnešných parlamentných volieb, ktoré by mali podľa odhadov zabezpečiť jeho iba 14-mesačnej centristickej strane Republika v pohybe (LREM) väčšinu vo vplyvnej dolnej komore. Informuje o tom agentúra AP.

Macron hlasoval v pobrežnom meste Le Touquet na severe krajiny. Predpokladá sa, že LREM získa viac než 400 kresiel v 577-člennom Národnom zhromaždení po tom, ako v prvom kole 11. júna porazila i tradičné politické strany.

Premiér Édouard Philippe, stredopravicový politik, ktorý vstúpil do Macronovho hnutia, odvolil v prístavnom meste Le Havre. Líderka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová hlasovala v meste Henin-Beaumont, zatiaľ čo krajne ľavicový bývalý prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon svoj hlas odovzdal v meste Marseille.

Reklama

Kandidáti z konzervatívnej strany Republikáni (LR) by mali vytvoriť najväčšiu opozičnú skupinu disponujúcu 70-110 kreslami v Národnom zhromaždení, naznačujú odhady. Tradičné strany vyzývajú voličov, aby podporili Macronových rivalov, čím by sa podľa nich zabránilo monopolizácii moci, všíma si spravodajská stanica BBC.

Macron sformoval svoju stranu iba pred vyše rokom, pričom polovica jej kandidátov má malú alebo žiadnu politickú skúsenosť. LREM potrebuje na získanie väčšiny v Národnom zhromaždení 289 kresiel.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali