Festival ukončí muzikálová horúčka v košickom Amfiteátri

Festival ukončí muzikálová horúčka v košickom Amfiteátri

Košice 8. septembra (HSP/Foto:TASR)

 

Od začiatku festivalu bolo každý deň “vypredané”

Festival divadiel strednej Európy dobieha do cieľa. Aj piaty festivalový deň ponúka viac ako zaujímavý program, ktorý začne tvorivými dielňami, pokračuje Shakespearom v netradičnom šate a vyvrcholí muzikálovou horúčkou na košickom Amfiteátri. Ak ste ešte nechutnali z tohtoročnej divadelnej všehochuti, tak máte poslednú šancu.

Reklama
Na snímke herec Marián Geišberg

Tak ako v predchádzajúcich dňoch aj počas festivalovej soboty bolo „vypredané“. Na svoje si prišli popoludní deti, ktorým divadlo Divadlo Maškrta ponúklo svoju dobrotu Maškrtníček. Rozžiarené oči tých najmenších a ich smiech a potlesk boli tou najväčšou odmenou nielen pre účinkujúcich. Zaplnila sa aj zrekonštruovaná Malá scéna ŠD počas reprízy nového titulu v repertoári činohry Siluet b mol.

A festivalový stan? Ten opäť praskal vo švíkoch. Niet sa čomu čudovať. Značka Geišberg má svoj cveng, ktorý bol tentokrát znásobený prítomnosťou otca a syna Geišbergovcov na jednom pódiu. Piate ročné obdobie, v ktorom syn Martin so svojou kapelou UMK zhudobnil verše otca Mariána, bolo zmesou kvalitnej hudby a toku slov, ktoré známy herec sústredil do svojej lyrickej novely Panta Rei a jeho syn zhudobnil do pesničiek, ktoré kolujú slovenským internetom.

Reklama

„Zdá sa akoby to bolo len pred chvíľou, keď sme festival otvárali a už je to záver. Verím, že vydrží počasie, ktoré nám v tomto roku prialo a verím, že aj pri záverečných podujatiach budeme môcť hlásiť vypredané,“ hovorí riaditeľ festivalu František Ténai. Lebo práve „vypredané“ predstavenia sú tým najlepším dôkazom toho, že organizátori z OZ Košické divadlo a Štátneho divadla Košice naplnili zámer festivalu a divadlo dostali medzi ľudí. „Je to výborné podujatie, na ktoré sa tešíme dlho dopredu. Najmä večerné predstavenia vo festivalovom stane boli aj v tomto roku výborné. Je super, že sme mohli vidieť napríklad Krosneho či Geišbergovcov takmer priamo na ulici. A výborný je aj termín, lebo ešte nemáme školu a tak si to môžeme v pohode vychutnať. Škoda, že to končí,“ povedali pri festivalovom stane študenti košickej technickej univerzity Peter a Jozef, ktorí videli väčšinu festivalových podujatí.

 

Dnes ani jedno dieťa neodíde bez odmeny

Ak chcete jedinečnú atmosféru festivalu prežiť na vlastnej koži, tak určite využite ponuku posledného festivalového dňa. O 15:00 hod. ju vo Festivalovom stane pri Urbanovej veži môžete dopriať aj svojim deťom, pre ktorých sú pripravené tvorivé dielne, ktoré budú úzko súvisieť s detskými predstaveniami v repertoári Štátneho divadla Košice. Deti si prídu na svoje a ani jedno neodíde bez odmeny. Tieto tvorivé dielne budú zároveň akousi detskou časťou projektu THEATRE ADDICT (Závislí na divadle), ktorý sa naplno rozbehne v závere septembra a ktorého cieľom je spojiť nadšencov divadla do komunity, ktorá si vzájomne sprostredkúva informácie o divadle formou osobnejšej „reklamy“, vzájomným odporúčaním domácich aj iných predstavení. „Zároveň chceme týchto ľudí spojiť pomocou najmodernejších komunikačných prostriedkov – cez sociálne siete, web, blog či mobilnú aplikáciu,“ vysvetľuje František Ténai.

Program záverečného dňa bude pokračovať aj na ulici, nefalšovaným uličným divadlom. Túlavé divadlo z Trnavy privezie o 18:00 hod. pred Historickú budovu ŠD svoj viac ako netradičný pohľad na tragický príbeh veronských milencov Romea a Júlie, známych predovšetkým zo Shakespearovho originálu. Jakub Nvota a jeho hra Romeo, Júlia a vírus je na rozdiel od originálu komédiou, ktorá získala cenu „Zlatý gunár“ Akadémie humoru Slovenska na festivale Kremnické gagy 2010. Zaoberali ste sa už myšlienkou ako by vyzeral vzťah Rómea a Júlia – večných milencov – v súčasnom svete? Keď sa nad tým herci Túlavého divadla zamysleli a položili si otázku, či majú na stvárnenie týchto hrdinov ešte vek a keď si odpovedali záporne, hľadali vtipné riešenie, ako by sa týchto postáv mohli zmocniť. A vzniklo predstavenie, v ktorom spoznáme starnúceho herca Jožka, ktorý musí hrať miesto Rómea Dojku. Jeho postavu preberie mladší kolega, ktorému sa to Jožko snaží oplatiť v súboji ako Thybalt. Júliu hrá jediná herečka v súbore, ktorá si postavu vynúti a do toho všetkého je tu rodový tik Montekovcov, ktorý situáciu komplikuje. Svoju úlohu zohrajú aj buchty, ktoré naozaj nepatria do talianskej kuchyne. Všetko s humorom a noblesou komediantov.

Reklama

Festival vyvrcholí dvoma produkciami, ktoré začnú v rovnakom čase o 20:00 hod. Do priestorov TABAČKY Kulturfabrik zavíta Divadlo Continuo z českých Maloví so svojim projektom „Now?“.

 

Od 20:00 bude v košickom Amfiteátri horúco

Sme ešte schopní povedať niečo autentické, alebo už môžeme len opakovať, kopírovať, strihať a lepiť? Sme schopní vziať na milosť zážitky, pocity, stavy, obrazy z našich snov, ktorým možno nerozumieme, ktoré nie sme schopní formulovať do slov, ale napriek tomu sú pravdivé, pretože sme ich zažili a zažívame? Pri príprave pouličného projektu NOW..? sa členovia Divadla Continuo rozhodli pracovať výhradne s bezprostrednými a osobnými pocitmi, zážitkami, snami a vnemami, nazbieranými počas obmedzeného času spoločnej práce a života. Počas tejto doby vznikla voľná štruktúra, v ktorej je veľké miesto pre improvizáciu a prácu s podnetmi z konkrétneho miesta a času, v ktorom sa predstavenie odohrá. Rozhlasové správy, novinové články, všeobecne prijaté “pravdy”, o ktorých sa nepremýšľa a nehovorí, ale aj udalosti a témy, o ktorých sa hovorí neustále; sny i zážitky z posledných dní jednotlivých členov súboru – to všetko sa je materiálom pre vznik inscenácie. Ktoré témy nájde v priamom prenose v Košiciach?

Hoci sú septembrové večery pomerne chladné, v ožívajúcom košickom Amfiteátri bude od 20:00 hod. horúco. Známy režisér a choreograf Ján Durovčík privezie do Košíc Horúčku muzikálovej noci. Chcete počuť Listen z muzikálu Dreamgirls v podaní Nely Pociskovej? Alebo kultové Zbohom, buď, lipová lyžka z legendárneho Na skle maľované v podaní Janka Slezáka? Či Čakám ťa láska z elánovského Ôsmeho svetadielu v podaní Martina Vyskočila? Či ďalšie legendárne melódie zo svetových a slovenských muzikálov v podaní hviezd slovenskej muzikálovej scény. Potom by ste sa určite mali prísť „zohriať“ do Amfiteátra.

Reklama

 

DNES NA FESTIVALE

15:00 – Detské tvorivé dielne

Miesto: Festivalový stan pri Urbanovej veži

18:00 – Jakub Nvota: Rómeo, Júlia a vírus

Túlavé divadlo Trnava (SK)

Miesto: Priestor pred Historickou budovou ŠD Košice

20:00 – Now?

Predstavenie uvádzame v spolupráci s TABAČKA Kulturfabrik

Divadlo Continuo Malovice (CZ)

Reklama

Miesto: TABAČKA Kulturfabrik, Gorkého 2

20:00 – Horúčka muzikálovej noci

Výber z muzikálov Jána Ďurovčíka (SK)

Miesto: Amfiteáter, Festivalové nám. – hráme aj v prípade nepriaznivého počasia

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali