EÚ sa rozpadáva: Francúzsko chce vytvoriť alianciu proti Nemecku

EÚ sa rozpadáva: Francúzsko chce vytvoriť alianciu proti Nemecku

Paríž 15. júla 2015 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Thibault Camus)

 

Medzi Nemeckom a Francúzskom sa objavuje zásadný spor o budúcnosti eurozóny: prezident Francois Hollande vyzval Europarlament. A myšlienka? Južné štáty už nechcú byť súčasťou brutálnej euroskupiny, chcú však zorganizovať väčšinu proti Nemecku. Okrem toho chce mať Hollande politickú kontrolu nad výmenným kurzom eura. Táto nová idea EÚ je protinávrhom k tomu, čo chce Wolfgang Schäuble

Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo) a nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo).
Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo) a nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo).

Po katastrofálnom víkende na Eurosummite a provizórnych „riešeniach“ pre Grécko sa prekvapivo rýchlo ukázala základná zlomová čiara: spolkový minister financií Wolfgang Schäuble chce vyhodiť zo svojho pohľadu „slabých hráčov“ z eurozóny. Grécko je pre Schäubleho len začiatok. Potom môže dôjsť k integrácii eurozóny – avšak bez južných štátov, ale ak je to možné aj s  Francúzskom. Schäuble má veľmi jasnú stratégiu: predstavuje si eurozónu ako spojenie disciplíny a sily. Túto ideu chce presadiť do konca svojho funkčného obdobia, aby neopustil úrad ako najväčší škodca spomedzi všetkých nemeckých ministrov financií v histórii.

Reklama

Francúzsko cíti zradu a chce zabrániť tejto Schäubleho stratégii. Francúzsky prezident Francois Hollande predstavil počas francúzskeho štátneho sviatku svoju víziu, ktorá má za cieľ predovšetkým udržanie južanov v eure. Iba s nimi dokáže Francúzsko udržať rovnovážny stav voči Nemecku. Preto sa požiadavky Hollandeho zamerali najmä na dva aspekty: „Potrebujeme ekonomickú vládu,“ povedala hlavu štátu v utorok v rozhovore pre francúzske televízie France 2 a TF1. „Eurozóna je bezpečnostnou zárukou.“ Ďalej poukázal na to, že s bankovou úniou prichádza silnejšia integrácia.

Pod ekonomickou vládou Francúzi pochopili najmä politickú kontrolu kurzu eura. Francúzsky minister hospodárstva Arnaud Montebourg navrhol ešte v septembri 2014, že kurzová politika by v budúcnosti mala byť súčasťou právomocí Európskej rady a nie ECB. Európska centrálna banka je potom  zodpovedná za realizáciu politického mandátu. Bývalý francúzsky minister hospodárstva zároveň vyzval na zmäkčovanie maastrichtských kritérií a orientáciu menovej politiky na americký Fed.

Reklama

Francúzsko bojuje na všetkých frontoch: nesúhlasí s maastrichtskými kritériami deficitu (ani ich nedodržiava) a výmenný kurzu eura voči doláru je podľa neho pre export príliš vysoký. V tomto ohľade je Francúzsko – na rozdiel od otázky utečencov – v úplnej solidarite s Talianskom a Gréckom. Francúzsko chce zmäkčenie a musí predložiť plán B.

Ak si chce vynútiť tento plán, Francúzsko uznalo, že je potrebné sa obrátiť na Euroskupinu. Poprava Grécka Nemeckom a Trojkou sa Francúzov dotkla až do morku kostí. Teraz je jasné, že všetky eurokrajiny, ktoré sa dostanú do konfliktu s Nemeckom, skončia podobne. Preto Hollande požaduje nový demokratický základ, „napríklad Parlament pre eurozónu“. So silnejšou prítomnosťou poslancov by mohol byť vytvorený väčší priestor pre demokraciu.

Demokracia bola vo Francúzsku, rovnako ako v Grécku, z pohľadu politických strán vždy klientelistická. To isté si Francúzi myslia aj o štátoch eurozóny. Snívajú o ľavicovo-zelenej väčšine – pretože to je asi posledná šanca na to, aby sa zabránilo získaniu moci Marine Le Pen a Národného frontu. Niekoľko sociálnych demokratov, medzi nimi aj Martin Schulz, pracovali dlhší čas v zákulisí na zmene prísnych maastrichtských kritérií, ktoré „už nie sú moderné“.

Francúzi chcú vytvoriť parlament po osi proti Nemecku: Z ich pohľadu na eurozónu vyplýva, že fiškálna a menová politika Talianska, Španielska, Portugalska a Grécka je jedinou účinnou protiváhou proti nemeckým úsporným šialenstvám. Preto Hollande chce niečo úplne iné, ako Schäuble.

Grécko môže teda aj naďalej počítať s podporou z Paríža. „Grécky ľud už trpel veľa,“ povedal Hollande. V rovnakom čase zdôraznil potrebu zmeny: „Požadovať reformy je legitímne. Tieto reformy by mali podporovať rast,“ povedal Hollande. Francúzsky prezident vraj „cítil poctivú solidaritu“ s Gréckom, aj keď „mal pokušenie niektorých partnerov z eurozóny vylúčiť“. V tomto smere sa Hollande nevyjadroval uvážene o Nemecku a Francúzi teraz majú strach z Angely Merkelovej.

Reklama

Aj Schäuble je za transferovú úniu, ale len medzi Nemeckom, Fínskom, Rakúskom, Holandskom a Luxemburskom. Za Francúzskom je z nemeckého pohľadu veľký otáznik. „Môžeme v Nemecku so všetkou vážnosťou predstaviť fungujúcu transferovú úniu s Marine Le Pen?“ pýtajú sa Nemci.

Ako ďaleko sú ochotní ísť v tomto smere už ukázala tradičná vojenská prehliadka na Champs-Élysées v Paríži pripomínajúca začiatok francúzskej revolúcie 14. júla 1789. Sprievod viedli špeciálne sily na boj proti terorizmu. Diváci tlieskali, pretože sa domnievali, že tisíce vojakov, ktorí sú aktivovaní vo Francúzsku od incidentu Charlie Hebdo, sledovali len „tých druhých“. Predrevolučné inštinkty z roku 1789 zatiaľ nie sú vo Francúzsku úplne prebudené.

Rozhodnutie v tomto alebo inom smere bude EÚ aj naďalej dramaticky meniť. Je to tvrdý boj o moc, v ktorom budú práva občanov obmedzené ako v skutočnej vojne.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali