Erik Tomáš: Matke Natálie sa vyhrážajú, je to organizovaný útok na vládu

Erik Tomáš: Matke Natálie sa vyhrážajú, je to organizovaný útok na vládu

Bratislava 29. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Erik Tomáš  apeluje na skončenie klamstiev okolo prípadu Čistý deň

Matke Natálie z resocializačného centra Čistý deň v Galante sa ľudia v jej okolí vyhrážajú a donútili ju dnes podať trestné oznámenie na poslanca NR SR Erika Tomáša (Smer-SD) za to, že na minulotýždňovej tlačovej konferencii citoval z listu Natálie údajne bez jej súhlasu. Vyplynulo to z dnešných vyjadrení Tomáša, ktorý apeluje na skončenie klamstiev okolo prípadu Čistý deň.

Reklama
Na snímke poslanec NR SR Erik Tomáš (SMER-SD)
Na snímke poslanec NR SR Erik Tomáš (SMER-SD)

“To čo predvádzajú predstavitelia SaS, je neakceptovateľné a za hranicou štandardného politického súboja. Od začiatku to pôsobí ako organizovaný útok na vládu a po včerajšku sa to potvrdilo,” povedal Tomáš s tým, že je politik, ktorý nechce a nebude klamať. “Matke Natálie nič nezazlievam, nehnevám sa na ňu a odkazujem, že má u mňa kedykoľvek dvere otvorené, a rovnako aj jej dcéra,” uistil.

Tomáš potvrdil, že sa v stredu (28. 9.) s matkou Natálie Drahomírou stretol. “Sama o to požiadala. Urobil som to, čo som sľúbil, že sa stretnem so všetkými aktérmi kauzy. Hneď na začiatku rozhovoru mi povedala, že na mňa nechce ani nikdy nechcela podať trestné oznámenie. Pre mňa bola téma uzavretá,” popisoval udalosti Tomáš.

Reklama

Poslanec uviedol, že potom sa asi 90 minút bavili o samotnom prípade. “Na záver som povedal, že o tomto stretnutí chcem informovať médiá cez status na sociálnej sieti, ale neurobím tak bez toho, kým mi matka Natálie neschváli každú jednu vetu a každé slovo. Predpokladal som, čo sa môže diať, preto som si dával pozor,” vysvetlil svoje konanie Tomáš. Vyhlásenie o stretnutí podľa jeho slov spísali spolu s Drahomírou, pričom ona sama mala trvať na vete, že nikdy nechcela ani nechce podať na Tomáša trestné oznámenie.

“Po napísaní vyhlásenia som matke Natálie dvakrát to vyhlásenie prečítal, prečítala si ho aj ona už za prítomnosti dvoch svedkov a následne za prítomnosti dvoch svedkov môj status podpísala,” konštatoval Tomáš a novinárom ukázal list papiera, na ktorom je text statusu a tvrdenie, že tento status zodpovedá obsahu rozhovoru. Podpísaní sú Tomáš aj Drahomíra.

Večer po ich stretnutí aktivistka Monika Kozelová rozoslala do médií tlačovú správu, kde tvrdila, že Tomáš o trestnom oznámení zavádzal a že na stretnutí nevedel matke ani doložiť písomne povolenie na zverejnenie listu Natálie. “O trestnom oznámení som nezavádzal, dôkazom je podpísaný status. Písomný súhlas na zverejnenie listu som matke nepredložil, lebo si ho nepýtala. Tu je písomný súhlas Natálie so zverejnením listu,” ukázal Tomáš ďalší doklad novinárom.

Po Kozelovej tlačovej správe sa chcel Tomáš Drahomíry opýtať, či naozaj chce podať na neho trestné oznámenie. Najskôr sa mu s ňou spojiť nepodarilo, okolo 21.00 h sa mu však Drahomíra ozvala telefonicky sama. “Plakala. Povedala, že o našom rozhovore nechce klamať, ale ľudia okolo nej sa jej vyhrážajú, že ak nepodá trestné oznámenie, nechajú ju v tom samú a už nebudú môcť pomôcť. Ospravedlnila sa mi s tým, že mi toto nemôže urobiť, že mi zavolá dnes ráno o 8.00 h a všetko uvedie na pravú mieru. Dnes ráno sa však už neozvala,” zdôraznil Tomáš. Drahomíra dnes ráno na Tomáša trestné oznámenie podala.

“Kto je údajná aktivistka Monika Kozelová? Je to apolitická osoba? Je to asistentka podpredsedníčky parlamentu Lucie Nicholsonovej (SaS), má zmluvu s Kanceláriou Národnej rady SR a zároveň kandidovala vo voľbách za SaS. Kto otvoril a neuveriteľným spôsobom nafúkol túto citlivú tému? Natália Blahová z SaS. Kto okydáva cez médiá? Poslanci za SaS. Kruh je uzavretý. Chcem organizovanej bande SaS povedať, že nič a nikto ma nezastaví pri hľadaní pravdy nech už je akákoľvek,” uzavrel poslanec.

Reklama

Tomáš sa pred dvoma týždňami stretol najskôr s vedením resocializačného centra, a to v deň, keď zorganizovali tlačovú konferenciu. Za tento krok čelil ostrej kritike opozície.

Strana SaS sa zastáva svojej poslankyne. Natália Blahová zverejnila blog o neprípustných praktikách v resocializačnom centre Čistý deň s jediným zámerom, aby na vážnosť situácie upozornila príslušné štátne orgány, médiá i verejnosť. Urobila tak po tom, čo bolo zjavné, že iné prostriedky nápravy zlyhali. Poslankyňa Blahová a strana SaS zodpovednosť za danú situáciu nikdy neprisúdila vysokým predstaviteľom štátu, pretože by to bolo kontraproduktívne. Podstatné je totiž to, aby štátne orgány objektívne vyšetrili podozrenia a prijali adekvátne opatrenia.

Za daný stav sme vinili a stále viníme vedenie Čistého dňa, vyšetrovateľa, ktorý skúmal trestné oznámenia, prokurátora, ktorý na jeho konanie dozeral, ako aj príslušných pracovníkov ÚPSVaR. Pripomíname, že chyby vyšetrovateľa i dozorového prokurátora skonštatovala Generálna prokuratúra. Opozično-koaličný spor z tejto poľutovaniahodnej záležitosti robí najmä poslanec a mediálny poradca premiéra Erik Tomáš. A robí to z jediného dôvodu, lebo sa prezradilo, že poskytoval rady vedeniu resocializačného centra Čistý deň. Za toto zjavné faux pas teraz v panike kope okolo seba. Svoj postoj k E. Tomášovi sme vyjadrili a nemienime na ňom nič meniť. E. Tomáš by sa podľa nášho názoru mal vzdať poslaneckého mandátu, no je jeho osobnou vecou, či tak urobí.

Asistentka podpredsedníčky Národnej rady Monika Kozelová je dlhoročná aktivistka, ktorá nešťastnej a dezorientovanej matke Natálie ponúkla svoju pomoc a tá ju aj prijala. Poslanec Erik Tomáš nahovára verejnosti, že hľadá pravdu. Avšak jeho narážky, že to môže byť práve aktivistka Kozelová, kto matku zastrašuje a núti ju robiť kroky proti nemu, nie sú hľadaním pravdy, ale podlou vypočítavosťou. Dôrazne ho žiadame, aby krotil svoju zranenú samoľúbosť, nevymýšľal si neexistujúce sprisahania proti sebe a nezraňoval ľudí, ktorí už bez tak trpia tým, že sa nemôžu dovolať spravodlivosti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali