Donald Trump mieri do Belgicka, čaká ho bohatý program

Donald Trump mieri do Belgicka, čaká ho bohatý program

Brusel 24. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Pablo Martinez Monsivais)

 

Americký prezident Donald Trump dnes poobede priletí do belgickej metropoly Brusel. Prvý deň venuje stretnutiu s belgickými vrcholnými predstaviteľmi. Vo štvrtok sa stretne s lídrami inštitúcií EÚ a zúčastní sa na summite lídrov členských štátov NATO

Brusel je ďalšou zastávkou prezidenta USA na jeho prvej zahraničnej ceste.

Reklama
Na snímke prezident USA Donald Trump

Jeho nabitá návšteva Bruselu bude trvať približne 30 hodín. Priletí na vojenské letisko Melsbroek, ktoré sa nachádza vedľa bruselského letiska Zaventem.

Prezidenta USA s manželkou Melaniou najprv prijme belgický kráľovský pár Filip a Matilda. Potom ho bude čakať pracovné stretnutie s belgickým premiérom Charlesom Michelom v kráľovskom paláci.

Reklama

Na sociálnej sieti Facebook sa prihlásili tisíce ľudí na pochod s názvom “Trump nie je vítaný”, ktorý sa začne v stredu o 17.00 h na severnej bruselskej vlakovej stanici.

Vo štvrtok sa začne oficiálny program prezidenta USA stretnutím s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Neskôr sa k nim pridá predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Na zatiaľ neznámom mieste sa Trump stretne na “dlhom obede” s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Melania Trumpová v rovnakom čase navštívi choré deti a ich rodiny v Detskej univerzitnej nemocnici kráľovnej Fabioly na severe belgickej metropoly.

Poobede Trump príde do nového sídla Severoatlantickej aliancie. Po slávnostnom otvorení novej centrály NATO sa začne summit lídrov 28 členských štátov Aliancie. Približne o 21.00 h by sa mal summit skončiť. Americký prezidentský pár večer odletí na taliansku Sicíliu na dvojdňový summit zoskupenia G7.

Reklama

Počas summitu NATO budú tráviť spoločne čas manželky prezidenta USA, Francúzska, generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga a družka belgického premiéra Amélie Derbaudrenghienová. Tá bude sprievodkyňou trojicu žien v Bruseli. Zavedie ich do múzea výtvarného umenia Magritte, luxusných kožených galantérií a kráľovských skleníkov, uviedla agentúra AFP.

Počas stredy i štvrtka budú zriadené špeciálne zabezpečené bezpečnostné zóny okolo veľvyslanectva na západnom okraji bruselskej európskej štvrte a v okolí Porte de Namur, kde je hotel, v ktorom bude Trump ubytovaný. V týchto miestach bude tiež obmedzený prístup do staníc metra.

Bezpečnostné zátarasy, početné policajné hliadky a viacstupňové kontroly typické pre summity lídrov členských štátov EÚ budú platiť v okolí európskych inštitúcií. Osobitne zabezpečené bude aj okolie sídla NATO na severe Bruselu.

V Belgicku je navyše vo štvrtok deň pracovného voľna pri príležitosti cirkevného sviatku Nanebovstúpenia Pána.

Trump je momentálne na svojej prvej zahraničnej ceste. Začal ju návštevou Saudskej Arábie, kde sa stretol s predstaviteľmi arabských štátov. Má za sebou aj návštevu Izraela, odkiaľ v utorok odletel do Ríma. Dnes navštívi aj Vatikán, kde ho prijme pápež František.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali