Deschamps apeluje na hrdosť hráčov nosiť dres Les Bleus

Deschamps apeluje na hrdosť hráčov nosiť dres Les Bleus

Marseille 8. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michael Sohn)

 

Scéna je tak pripravená na finále, v ktorom sa “Les Bleus” v nedeľu 10. júla stretnú v Paríži s Portugalskom vedeným Cristianom Ronaldom

Dlhé 58-ročné čakanie sa skončilo. Na veľkom turnaji francúzski futbalisti úhlavného rivala z Nemecka pokorili po dlhých rokoch práve v najvhodnejšej chvíli. Vo štvrtkovom semifinále EURO 2016 v Marseille domáci majstrov sveta vyprevadili z turnaja po výhre 2:0, o ktorú sa dvoma gólmi zaslúžila najväčšia strelecká hviezda šampionátu Antoine Griezmann z Atletica Madrid. Scéna je tak pripravená na finále, v ktorom sa “Les Bleus” v nedeľu 10. júla stretnú v Paríži s Portugalskom vedeným Cristianom Ronaldom.

Reklama
Tréner francúzskej futbalovej reprezentácie Didier Deschamps oslavuje víťazstvo 2:0 po zápase semifinále ME vo futbale Nemecko - Francúzsko v Marseille
Tréner francúzskej futbalovej reprezentácie Didier Deschamps oslavuje víťazstvo 2:0 po zápase semifinále ME vo futbale Nemecko – Francúzsko v Marseille

Semifinálové vyradenia z MS 1982 aj 1986 sú zabudnuté. V tábore Francúzov ale žiadne veľké oslavy nezavládli. Majú iba tri dni na to, aby sa čo najlepšie pripravili na veľké finále, pričom ich súper im môže spôsobiť ešte väčšie problémy ako vo štvrtok Nationalelf. Mužstvo trénera Joachima Löwa, ktoré vyradilo v osemfinále slovenského debutanta na turnaji jasne 3:0, bolo v semifinále herne lepšie. Vypracovalo si aj dosť šancí, ale zlyhalo v efektivite ich premieňania. Prísna, ale podľa pravidiel jasná penalta, predzápasové straty suspendovaného stopéra Matsa Hummelsa a zranených Maria Gomeza aj Samiho Khediru, resp. v zápase aj zranenie stopéra Jeromea Boatenga, boli na Nemcov príliš. História je ale na strane mužstva Didiera Deschampsa. Francúzi hrali doma dve veľké finále – ME 1984 a MS 1998 – a obe vyhrali. Za éry Michela Platiniho zdolali Španielov 2:0, v ére Deschampsa a Zinedina Zidana Brazílčanov 3:0.

Portugalsko bude mať na oddych o deň viac, čo môže i nemusí zohrať úlohu. “Máme pred finále len tri dni, to je veľmi málo, aby sme si toto víťazstvo vychutnávali. Výhra v semifinále bola nesmierne dôležitá, no nedeľňajšie finále bude oveľa dôležitejšie. Urobíme všetko preto, aby sme do nedeľňajšej konfrontácie išli v čo možno najlepšom stave,” citovala bývalého majstra sveta i Európy Deschampsa agentúra DPA.

Reklama

Ten si dobre pamätá spanilé ťaženie Francúzov na prelome tisícročí, veď ako kapitán dvíhal nad hlavu najcennejšie trofeje. “Mám vlastné skúsenosti z oboch finále ako hráč. Som pyšný ako tréner, ale najmä som hrdý na hráčov. Niežeby som nebol aj osobne šťastný, ale som šťastný najmä kvôli mojim hráčom. Dobre totiž viem, čo to pre mňa znamenalo, keď som mal oblečený reprezentačný dres, lebo to boli tie najlepšie momenty mojej kariéry. Pre hráčov by nemalo byť nič viac ako nosiť dres Francúzska. Áno, možno to niekedy tak nebolo, ale teraz si dobre uvedomujú, čo môžu dať ľuďom, keď tento dres majú na sebe.” Len málo krajín dokáže napísať také futbalové tímové drámy ako práve Francúzi. Po MS 2010 v JAR sa vracali domov v hanbe po hráčskom štrajku voči trénerovi Raymondovi Domenechovi. Teraz domácich traumatizovala kauza Karima Benzemu. No Francúzi sú napokon vo vytúženom finále.

Tréner Nemecka Löw po vyradení povedal, že ho Francúzi presvedčili viac ako Portugalci. Tí ale pod vedením trénera Fernanda Santosa ťahajú sériu 13 súťažných zápasov bez prehry. Na šampionáte síce vyhrali iba raz po 90 minútach, no zdá sa, že sa forma vracia ich kapitánovi CR7. Aj preto je Deschamps pred vrcholom opatrný. “Máme svoje šance uspieť, ale rovnako na tom je aj Portugalsko. To, že sme domáci, a že sme vyradili Nemecko, nám nedáva žiadnu špeciálnu silu. Máme veľké sebavedomie, ale to má aj Portugalsko. Históriu sme už zmenili, keďže to bol dlhý čas, čo sme Nemcov zdolali na veľkom podujatí (od roku 1958-pozn.). Ale dnes to nič neznamená. Ideme do finále a tam sa pobijeme o trofej,” uzavrel 47-ročný kouč.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali