Chrámy, kostoly a modlitebne sa opätovne mimoriadne otvorili pre verejnosť

Chrámy, kostoly a modlitebne sa opätovne mimoriadne otvorili pre verejnosť

Bratislava 12. júna 2017 (HSP/TK KBS/Foto:Michal Repka)

 

Aj tento rok sa uskutočnila Noc kostolov. Chrámy, kostoly a modlitebne sa mimoriadne otvorili pre verejnosť v piatok 9. júna 2017. Akcia, ktorá u nás nemá svojho garanta, sa konala po siedmykrát.

Noc kostolov 2017 v Zoborskom kláštore v Nitre

Reklama

Pri príležitosti Noci kostolov sa 9. júna 2017 v Nitre uskutočnil program aj v areáli bývalého Zoborského kláštora. Návštevníci, ktorí prišli v nečakane hojnom počte sa mali možnosť zúčastniť sprevádzanej prehliadky po náučnom chodníku a areáli kláštora, vďaka ktorej sa od ,,pátra Filipa“, alias pedagóga a archeológa PhDr. Pavla Žebráka dozvedeli o histórii a význame tejto lokality, ktorá siaha až do obdobia Veľkej Moravy, teda do 9. storočia.

Súčasťou otvorenia programu bola aj diskusia s predsedom Zoborského skrášľovacieho spolku Jánom Kratochvílom, ktorí sa podujal zachrániť ruiny nachádzajúce sa v lokalite Národnej kultúrnej pamiatky nazvanej Archeologické nálezisko kláštor kamaldulov v Nitre pod Zoborom. Prítomných zoznámil s činnosťou spolku, priblížil im náročnosť, spôsob a financovanie záchranných prác na ruinách kláštora, ale aj plány, ktoré má spolok v spolupráci s Mestom Nitra, Nitrianskym samosprávnym krajom, Nitrianskym biskupstvom, či Ministerstvom kultúry SR a ďalšími podporovateľmi do budúcnosti v záujme záchrany ruín Zoborského kláštora a vybudovania archeoparku.

Reklama

V jej závere zaslali organizátori pôvodne avizovanému hosťovi, textárovi a spisovateľovi Danielovi Hevierovi, ktorý sa pre zdravotné dôvody musel na poslednú chvíľu vzdať svojej účasti na programe pozdravný list. Nezabudli ani na poďakovanie Zuzane Holičkovej, ktorá napísala a ilustrovala príbeh o kniežaťovi Pribinovi v podobe omaľovávanky pre najmenších, a Útvaru propagácie Mesta Nitra za jej vydanie. O tom, ako sa dorába omšové víno, a vôbec čo je víno ako nápoj porozprával návštevníkom Igor Hanko – katolícky kňaz, biblista a súčasne šéfredaktor Katolíckych novín. Po jeho prednáške mali účastníci možnosť zúčastniť sa degustácie vína z jeho vínnych pivníc, ktorého dorábaniu sa popri svojej profesionálnej práci venuje. Keďže  k Noci kostolov patrí aj hudobné umenie, na pódiu v ruinách kláštora vystúpila aj známa a´cappella vokálna skupina z Nitry Close Harmony Friends a svojim koncertom dodala podujatiu punc výnimočnosti. Skupina účinkovala bez nároku na honorár v prospech záchrany ruín Zoborského kláštora.

Na záver programu Noci kostolov 2017 sa v priestore zakonzervovaných ruín kláštorného kostola sv. Jozefa uskutočnila sv. omša pri sviečkach pri ktorej návštevníci programu spoločne ďakovali a prosili, tak ako to na tomto mieste robili stáročia benediktíni a kamalduli, keď ešte Zoborský kláštor žil a dýchal plným životom. Sv. omšu celebrovať benediktín – páter Jozef, podprior Kláštora Premenenia Pána v Sampore, ktorý patrí benediktínskej kongregácii Zvestovania spolu s vdp. Igorom Hankom, šéfredaktorom Katolíckych novín. Návštevníci Noci kostolov 2017 tak zažili v ruinách Zoborského kláštora bohatý program v duchovnej atmosfére prameniacej z genia loci starobylého posvätného a pútnického miesta svedčiaceho o našej dávnej histórii.

TK KBS informoval Tibor Ujlacký

 

Dobrovoľníci z Katarínky sa zapojili do projektu Noc kostolov po štvrtý raz

Reklama

Piatok 9. júna patril medzinárodnému podujatiu Noc kostolov, do ktorého sa so svojím programom zapojili tiež dobrovoľníci z Katarínky. Od začiatku až po koniec podujatia v nočných hodinách, sprevádzalo prítomných návštevníkov príjemné počasie. Spolu zavítalo na Katarínku približne 220 ľudí.

So západom slnka prešiel úvodný voľný program postupne do svätej omše v lodi kostola. Svätú omšu celebrovali Ľudovít Kubán z Dunajskej Stredy, františkán Felix Mária (ThLic. Zdenko Žiška) z Bratislavy a Miroslav Kováč z dechtickej farnosti. Po krátkej prestávke sa pokračovalo komorným koncertom Martina Šafárika a za účasti klavírneho doprovodu, v podaní Soni Tomlyovej. Martin Šafárik, v súčasnosti kaplán z farnosti v bratislavskom Blumentáli, predviedol svoj basový hlas na dielach od Antonína Dvořáka, Giuseppe Verdiho, Giacoma Pucciniho, P. I. Čajkovského, A. S. Dargomyžského, či Alessandra Stradellu.

Ďalšie body programu sa niesli v pokojnej atmosfére vysvieteného kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, pričom nechýbalo historické sprevádzanie po ruinách s výkladom, ani občerstvenie v podobe mastených chlebov a teplého čaju, ktoré pripravili prítomní dobrovoľníci. Návštevníci mohli taktiež nazrieť do útrob krypty, alebo sa mohli ponoriť do tichej modlitby pri svetle lampášov a sviec vo vnútri kláštora.

Za organizátorov zhodnotila priebeh podujatia Katarína Ečeryová: „Tohtoročnú Noc kostolov hodnotíme pozitívne. Zavítalo k nám aj veľa nových návštevníkov, ktorí prejavili záujem o históriu, kryptu aj organizované sprevádzanie. Podľa odozvy sa ľuďom najviac páčil koncert a príjemná atmosféra“. Okrem blížiacej sa dobrovoľníckej sezóny, plánujú organizátori počas tohto roka ďalšie dve verejné akcie na Katarínke. Deň otvorených dverí na Katarínke (streda 5. júla) a v spolupráci s občianskym združením Zachráňme hrady aj podujatie Noc hradov a zrúcanín (v sobotu 19. augusta).

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok projekt vstupuje už do 23. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke sú vedené pod zastrešujúcou organizáciou ZKSM a od založenia, sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1602 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania. V nasledujúcej sezóne je naplánované dokončovanie konzervačných prác kláštora. V kostole sa bude pracovať na posledných dvoch hlaviciach pilierov a ich následnom zatrávnení. Zároveň, okrem hrubých prác budú prebiehať aj archeologické výskumy a počas kalendárneho roka aj ďalšie podujatia pre verejnosť, informovalo o. z. Katarínka.

Reklama

 

Noc kostolov v Komjaticiach (na snímke)

V piatok 9. júna 2017 večer sa zaplnili lavice Kostola svätej Alžbety pri príležitosti Noci kostolov. Aj tento rok sa Komjatice zapojili do tejto celoeurópskej akcie. Program začal zvonením zvonov a pokračoval svätou omšou. Hlavný program začal krátko po desiatej večer projekciou odbíjania komjatických zvonov a tónmi piesní v podaní Komjatického spevokolu. Program pokračoval privítaním a prednáškou komjatického farára Štefana Vícena. V prednáške prezentoval “dušu” kostola, teda zariadenia kostola – liturgické knihy, liturgické nádoby a pomôcky a liturgické oblečenie. Prednáška bola sprevádzaná projekciou fotografií, ktoré pripravila Lucia Repková.

Záver hlavného programu sa niesol opäť v tónoch piesní spevokolu a nasledovala prehliadka jednotlivých stanovíšť, kde boli vystavené exponáty (liturgické pomôcky, liturgické knihy a liturgické oblečenie). Návštevníci mali možnosť nahliadnuť do krypty pod kostolom či na chorus a novinkou bolo sprístupnenie veže a prehliadka zvonov. Pri východe z kostola bola pre návštevníkov pripravená ochutnávka výborných komjatických vín od členov Vinárskeho a vinohradníckeho spolku Komjatice, informoval koordinátor Noci kostolov v Komjaticiach Michal Repka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali