Cameron je rád, že Británia nebude v európskom “superštáte”. Referendum sa bude konať 23. júna

Cameron je rád, že Británia nebude v európskom “superštáte”. Referendum sa bude konať 23. júna

Brusel 20. februára AKTUALIZOVANÉ 13:37 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Francois Walschaerts)

 

Britský premiér David Cameron po skončení summitu EÚ v Bruseli a počas prvého vystúpenia pred novinármi uviedol, že po dosiahnutí dohody medzi EÚ a Britániou je pripravený odporučiť britským voličom, aby v referende hlasovali za zotrvanie Spojeného kráľovstva v únii

Britský premiér  David Cameron
Britský premiér David Cameron

Dosiahnutá reformná zmluva podľa jeho slov zároveň zaručí, že Británia nikdy nebude súčasťou “európskeho superštátu”.

Reklama

“Budú zavedené nové a ťažké obmedzenia k prístupu do nášho systému sociálneho zabezpečenia pre zahraničných pracovníkov EÚ,” skonštatoval premiér. Ocenil, že sa Británii na summite podarilo presadiť mechanizmus “záchrannej brzdy”, ktorá po jeho aktivácii zaručí, že počas siedmich rokov budú mať zahraniční pracovníci štvorročné obmedzenie k britským zamestnaneckým dávkam.

Cameron zároveň zdôraznil, že jeho krajina nikdy neprijme euro, pričom táto dohoda znamená “životnú ochranu” pre ekonomiku ostrovnej krajiny. Dodal, že reformná zmluva s EÚ zaručí, že pojem “stále tesnejšej únie” nebude platiť pre Britániu.

Reklama

Dohodu, ktorá vznikla po dvojdňovom maratóne rokovaní lídrov EÚ a ktorá sa v sociálnej oblasti v podobe znižovania prídavkov na deti zahraničných zamestnancov vzťahuje na všetky členské štáty EÚ, v legislatívnej podobe navrhne Európska komisia. Následne ju bude musieť odobriť Rada EÚ a tiež Európsky parlament.

 

Európski lídri s britským premiérom Davidom Cameronom uzavreli “spravodlivú kompromisnú” dohodu, s ktorou bude môcť presadzovať zotrvanie Británie v bloku, vyhlásila v piatok večer na záver summitu EÚ v Bruseli nemecká kancelárka Angela Merkelová

“Verím, že týmto sme Davidovi Cameronovi dali balík, s ktorým môže viesť v Británii kampaň za zotrvanie Británie v EÚ,” uviedla Merkelová novinárom po skončení dvojdňového summitu, na ktorom dominovala otázka Britániou požadovaných reforiem.

Merkelová síce dohodu s Britániou privítala, zároveň však priznala, že niektoré kompromisy sa jej neprijímali jednoducho. To platí predovšetkým pokiaľ ide o cieľ “stále tesnejšej únie”, od ktorého sa teraz Londýn odklonil. “Ide o emocionálnu záležitosť. Patrím k tým, ktorí sú za pokračujúcu integráciu,” dodala.

Reklama

Členstvo v EÚ je niečo, čo má podľa Merkelovej “veľkú hodnotu”, predovšetkým v časoch turbulencií a neistoty vo svete, cituje ju agentúra DPA. “Želám Davidovi Cameronovi v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch všetko najlepšie.”

 

Referendum o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii sa uskutoční vo štvrtok 23. júna. Rozhodla o tom britská vláda na svojom dnešnom mimoriadnom zasadaní v Londýne, informoval priamo pred jej sídlom na Downing Street 10 premiér David Cameron

V krátkom vyhlásení Cameron uviedol, že v predreferendovej kampani bude presviedčať Britov, aby hlasovali za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ.

Británia sa podľa Camerona blíži k jednému z najdôležitejších rozhodnutí vo svojich moderných dejinách. Premiér ďalej uviedol, že “nemá rád Brusel”, ale “má rád Britániu”. Dodal, že úloha reformovať Európsku úniu sa ešte neskončila.

Reklama

Odchod z EÚ by podľa britského premiéra ohrozil ekonomickú a národnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva. “Osobitný štatút” znamená, že Veľká Británia sa nebude podieľať na tých projektoch EÚ, z ktorých nebude mať prospech, pričom menoval spoločnú menu euro a európsku armádu.

Jednotliví ministri sa budú môcť v kampani vyjadrovať slobodne, ale jeho zodpovednosťou ako predsedu vlády je “jasne hovoriť o tom, čomu verím a čo je správne pre túto krajinu”.

V prejave Cameron tiež uviedol, že Británia bude bezpečnejšia v reformovanej Európe, pretože bude môcť spolupracovať s európskymi partnermi v boji proti cezhraničnej trestnej činnosti a terorizmu. Spojené kráľovstvo bude silnejšie v EÚ aj preto, že bude môcť robiť “dôležité rozhodnutia” o obchode a bezpečnosti ako súčasť tohto bloku. Londýn bude mať tiež prístup k voľnému obchodu v rámci jednotného trhu.

Na tému tzv. brexitu nemajú jednotný názor ani ministri Cameronovej vlády. Napríklad ministerka životného prostredia Liz Trussová je proti brexitu, šéfka rezortu energetiky Andrea Leadsomová či ministerka pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu Justine Greeningová ho podporujú. Výsledok hlasovania je neistý aj podľa prieskumov verejnej mienky.

Británia je členom EÚ od roku 1973 – vtedy sa však ešte nazývala Európske hospodárske spoločenstvo (EHS).  Briti už v roku 1975 veľkou väčšinou rozhodli v referende o zotrvaní v EHS.

Kompromisný návrh dohody dosiahnutej v piatok na summite dvadsaťosmičky v Bruseli upravuje vzťahy medzi Londýnom a EÚ na základe Cameronových požiadaviek. Nimi chcel okrem iného zabrániť zneužívaniu sociálnych dávok v Británii. Nasledujúcich sedem rokov bude môcť Londýn požadovať štvorročné obmedzenie sociálnych benefitov pre prichádzajúcich zamestnancov z iných krajín EÚ a obmedziť prídavky pre deti zahraničných zamestnancov, ktoré nežijú v Británii. Pre zahraničných pracovníkov, ktorí už v krajine pôsobia, sa pravidlo o znížení detských prídavkov bude týkať až od roku 2020. Novinkou, ktorá sa dostala do dohody, je, že obmedzenie sociálnych benefitov môžu využiť tiež ostatné členské štáty EÚ.

Návrh ešte musí schváliť rada ministrov a zaťažkávacia skúška ju čaká v Európskom parlamente.

K ďalším oblastiam, ktoré Cameron navrhoval upraviť, sú vzťahy medzi členskými a nečlenskými štátmi eurozóny, konkurencieschopnosť EÚ a posilnenie právomocí národných parlamentov.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali