Bývalý úspešný hokejista a tréner Vladimír Országh bude mať 40 rokov

Bývalý úspešný hokejista a tréner Vladimír Országh bude mať 40 rokov

Banská Bystrica/Bratislava 23. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Bývalý úspešný hokejista a súčasný hokejový tréner Vladimír Országh, jeden zo zlatej generácie samostatnej éry slovenského hokeja, bude mať v stredu 24. mája 40 rokov.

Dvojnásobný medailista z hokejových majstrovstiev sveta v apríli tohto roku oslávil ako tréner so svojimi zverencami z klubu HC’05 iClinic Banská Bystrica historický prvý majstrovský titul v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži – Tipsport Lige. Medzi Országhových zverencov v najúspešnejšej sezóne “baranov” zhodou okolností patril aj jeho hokejový generačný druh Michal Handzuš. Nebyť jeho zdravotných problémov s kolenom, pre ktoré predčasne v roku 2009 ukončil športovú kariéru, oslavoval by možno slovenský titul nie ako tréner, ale ako Handzušov spoluhráč z útoku.

Reklama
Vladimír Országh

Vladimír Országh sa narodil 24. mája 1977 v Banskej Bystrici. V meste pod Urpínom aj hokejovo vyrastal. Ako viacerí budúci slovenskí hokejoví reprezentanti navštevoval športovú Základnú školu na Golianovej ulici v Banskej Bystrici. Do rovnakej základnej školy nechodil len s Michalom Handzušom, ale aj s ďalšími budúcimi reprezentantmi Richardom Zedníkom či Ivanom Majeským. S Handzušom však pokračoval v štúdiu aj na Gymnáziu Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici.

Už ako 17-ročný nastúpil v prvom tíme hokejového klubu Iskra Banská Bystrica, dnešného HC’05 iClinic Banská Bystrica. Vtedajší tréner Iskry Ján Šimčík starší ho do prvého tímu vytiahol spolu práve s Handzušom. V podstate celý tím, ktorý svojimi výkonmi vytiahol Iskru Banská Bystrica v sezóne 1994/1995 do najvyššej slovenskej hokejovej súťaže, bol poskladaný väčšinou z mladých hráčov. Vekový priemer mužstva bol 21,7 roka.

Reklama

Kvality dravého útočníka nezostali nepovšimnuté ani zo strany hráčskych agentov z najprestížnejšej zámorskej hokejovej ligy NHL. Už v roku 1995 bol Országh draftovaný klubom New York Islanders v piatom kole zo 106. miesta. V klube “ostrovanov”, kde si premiéru v NHL odkrútil v sezóne 1997/1998, veľa priestoru ešte nedostával, odohral celkovo len 34 zápasov. Aj preto sa v sezóne 2000/2001 rozhodol odísť do švédskej najvyššej hokejovej súťaže Elitserien. Už v tomto ročníku sa ako hráč Djurgardens IF Hockey stal druhým najlepším strelcom ligy v základnej časti. S tímom sa nakoniec tešil aj z majstrovského titulu.

Po úspešnom pôsobení vo Švédsku sa opäť vrátil do zámoria. Pred sezónou 2001/2002 podpísal zmluvu s klubom Nashville Predators, v ktorom sa vypracoval na jednu z opôr tímu “predátorov”.

Počas výluky v NHL v ročníku 2004/2005 sa vrátil na Slovensko. V mužstve HKM Zvolen hral spolu s Handzušom a aj vďaka nim sa zvolenský klub dostal až do finále play-off v slovenskej extralige, v ktorom však podľahol bratislavskému Slovanu.

V roku 2006 sa upísal ďalšiemu klubu NHL St. Louis Blues. V tomto období sa začali jeho zdravotné problémy s kolenom, pre ktoré vynechal veľkú časť sezóny 2006/2007. Pretrvávajúce zranenie kolena mu nedovolili zotrvať na zámorských klziskách. Aj preto to skúsil v ročníku 2007/2008 na slovenskom ľade. Už v prvom zápase, v ktorom nastúpil za materský banskobystrický klub, sa mu obnovilo zranenie. Pred sezónou 2009/2010 ohlásil opäť návrat, ale pre pretrvávajúce problémy s kolenom oznámil 30. decembra 2009 definitívne ukončenie hráčskej kariéry.

Jej veľkú časť zasvätil aj slovenskej reprezentácii. Na MS v roku 2002 patril do reprezentačného tímu, ktorý vybojoval zlaté medaily, vtedy strelil aj svoj najvýznamnejší reprezentačný gól. V semifinálovom zápase proti Švédsku, keď skočil na ľad z trestnej lavice, prekonal švédskeho brankára Tommyho Sala, znížil stav na 1:2, Slovensko zápas vyhralo 3:2 po samostatných nájazdoch a postúpilo do finále. O rok neskôr v roku 2003 si z fínskych MS priniesol bronz.

Reklama

Trénerskú kariéru začal v roku 2010 ako asistent trénera v HKM Zvolen. V sezóne 2011/2012 už pôsobil ako asistent trénera v Banskej Bystrici. Ako asistent trénera okúsil aj Kontinentálnu hokejovú ligu (KHL), keď sa v sezóne 2014/2015 posadil na asistentskú striedačku Slovana Bratislava. Od novembra 2013 do mája 2015 bol asistentom reprezentačného trénera Vladimíra Vůjtka.

V sezóne 2015/2016 sa vrátil do rodného mesta a stal sa hlavným trénerom klubu HC’05 iClinic Banská Bystrica, ktorý pod jeho vedením získal v apríli 2017 slovenský majstrovský titul. Aj vďaka tomuto úspechu predĺžilo vedenie slovenského hokejového majstra s Országhom spoluprácu. Banskobystrických hokejistov tak povedie aj v sezóne 2017/2018.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali