Brodeur ukončil svoju bohatú kariéru: “Teším sa na novú kapitolu”

Brodeur ukončil svoju bohatú kariéru: “Teším sa na novú kapitolu”

New York 30. januára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Martin Brodeur bude pôsobiť vo vedení St. Louis Blues ako poradca generálneho manažéra Douga Armstrong

Kanadský hokejový brankár Martin Brodeur ukončil profesionálnu kariéru. Štyridsaťdvaročný veterán sa však nelúči s hokejom nadobro, teraz bude pôsobiť vo vedení St. Louis Blues ako poradca generálneho manažéra Douga Armstronga.

Reklama
Na snímke Martin Brodeur

Brodeur oznámil svoje rozhodnutie na štvrtkovom stretnutí s médiami. “Toto je skvelý deň. Odchádzam s obrovským úsmevom. Teším sa, že môžem odštartovať novú kapitolu vo svojej hokejovej kariére. Je to niečo, o čom som vždy rozmýšľal,” cituje nhl.com úspešného gólmana. Iba v závere uplynulého roka pritom podpísal s “blusmenmi” ročný kontrakt a odchytal za nich sedem duelov s tromi víťazstvami a s priemerom 2,87 inkasovaných gólov na zápas. Rekordér v počte víťazstiev v histórii NHL posilnil Blues 3. decembra po zranení Briana Elliotta, ktorého z akcie vyradili problémy s kolenom. Po jeho návrate sa však Brodeur stal až brankárskou trojkou a uplynulé dva týždne požiadal vedenie St. Louis o uvoľnenie, aby zvážil svoje ďalšie pokračovanie v kariére.

Pri rozhodovaní o budúcnosti mu podľa vlastných slov pomohla rodina a priatelia. “St. Louis má dvoch dobrých a zdravých brankárov. Vedel som, že bude pre mňa náročné dostať sa pri nich do hry. Dospel som preto k názoru, že teraz nastal správny čas na ukončenie kariéry. Potreboval som chvíľu voľno, ísť domov a pohovoriť si s ľuďmi, ktorým verím,” vysvetlil Brodeur.

Reklama

Počas svojej kariéry 21 sezón obliekal dres New Jersey Devils, s ktorým trikrát získal Stanleyho pohár (1995, 2000, 2003). V lete sa však nedohodli na ďalšej spolupráci, pretože brankárskou jednotkou sa stal Corey Schneider. “Sú to nezabudnuteľné roky, v klube som mal obrovskú podporu. Prežil som nesmierne emotívny večer, keď som minulý rok v apríli odchytal za New Jersey posledný zápas.” Nie je však vylúčené, že sa Brodeur v budúcnosti vráti do organizácie Devils. Generálny manažér New Jersey Lou Lamoriello pre zámorské médiá skôr prezradil, že hovoril s Brodeurom, ako aj s generálnym manažérom Blues Dougom Armstrongom o možnosti, že prevezme funkciu vo vedení klubu a túto myšlienku podporil. Lamoriello však súčasne tvrdí, že Brodeur má dvere otvorené. “Mohol prísť aj k nám. Marty je však veľmi čestný a lojálny človek. Blues mu dali šancu, a preto im teraz pomôže. Ja však verím, že sa raz vráti do organizácie Devils,” povedal Lamoriello pre periodikum NJ Advance Media.

Brodeur vychytal v NHL 691 víťazstiev a rekord drží aj v počte shutoutov, ktorých nazbieral 125. Posledné čisté konto vychytal Brodeur 29. decembra proti Coloradu Avalanche, ktoré trénuje bývalý skvelý brankár Patrick Roy. Brodeur v minulosti prekonal v počte víťazstiev práve Royov rekord. Na konte ich má Roy 551 a je v tabuľkách na 2. mieste.

 

Míľniky v kariére Martina Brodeura (zdroj nhl.com):

16. júna 1990 – New Jersey si vybralo Brodeura z 20. miesta v 1. kole draftu, ktorý sa uskutočnil vo Vancouveri

Reklama

26. marca 1992 – absolvoval debut v NHL, v zápase s Bostonom sa prezentoval 24 zákrokmi a vychytal víťazstvo (4:2)

20. októbra 1993 – vychytal svoje prvé čisté konto v NHL v zápase s Anaheimom (4:0)

16. júna 1994 – stal sa najlepším nováčikom NHL

24. júna 1995 – New Jersey po prvý raz v klubovej histórii získali Stanleyho pohár

apríl 1996 – absolvoval debut v kanadskom národnom tíme na MS v Rakúsku

Reklama

1. marca 1997 – pripísal si 100. víťazstvo v NHL v zápase proti Pittsburghu (6:3)

14. apríla 1999 – zaznamenal 200. víťazstvo v zápase proti Buffalu

10. júna 2000 – získal s New Jersey druhý Stanley cup

15. decembra 2001 – zaznamenal 300. víťazstvo v NHL a stal sa najmladším brankárom, ktorému sa podarilo dosiahnuť tento miľník

24. februára 2002 – s kanadskou reprezentáciou získal zlato na ZOH v Salt Lake City

9. júna 2003 – s New Jersey získal tretíkrát Stanleyho pohár

12. júna 2003 – po prvý raz získal Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára v NHL

23. marca 2004 – pripísal si 400. víťazstvo v NHL. Stal sa tak prvým brankárom, ktorému sa to podarilo v jednom tíme.

17. novembra 2007 – dosiahol 500. víťazstvo

17. marca 2009 – prekonal brankára Patricka Roya v počte víťazstiev (552)

Reklama

21. decembra 2009 – vychytal 104. čisté konto a prekonal tak dovtedajšieho rekordmana Terryho Sawchuka

6. apríla 2010 – stal sa prvým brankárom so 600 víťazstvami v NHL

13. apríla 2014 – odchytal posledný zápas za New Jersey. Devils zdolali Boston 3:2.

2. januára 2015 – odchytal posledný zápas v NHL v drese St. Louis. Blues však prehrali s Anaheimom 3:4.

29. januára 2015 – oznámil ukončenie profesionálnej kariéry

Reklama

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali