Warwick 23. októbra 2016 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Polymér je materiálom, z ktorého sú nové britské päť librové bankovky. Ale prielom v chápaní molekúl, z ktorých mnohé sa nachádzajú v produktoch na báze polyméru prináša nové výhody
Profesor David Haddleton z University of Warwick objavil spôsob, ako prekladať špecifické požiadavky výrobku do jeho základnej molekulárnej štruktúry. To má vraj poskytnúť pridaný impulz k výrobnému procesu, používaný obchodnými značkami a firmami, pri vytváraní svojich výrobkov, pretože môžu špecificky prispôsobiť vlastnosti, ktoré od produktu požadujú.
“Táto precízna chémia umožňuje dosiahnuť presné a rôznorodé vlastnosti a manipulovať s informáciami uloženými v jeho molekulách. Tie umožňujú komplexné funkčné správanie veľmi podobné v prírode existujúcim procesom s inzulínom a hemoglobínom, ako aj konštrukčným prvkom podobných ľudskému vlasu. Ale keďže nemôžeme ovplyvniť sekvencie týchto prírodných látok, nemôžeme mať takú presnosť, ako sme boli schopní dosiahnuť s touto novou metódou,” povedal profesor Haddleton.
Riadená polymerizácia, ako sa tento chemický proces nazýva, tradične používa jednu z dvoch metód – pričom využíva síru alebo meď. Obe tieto techniky majú svoje nevýhody, ako je toxicita, a tiež používanie ťažkých kovov a katalyzátorov, ktoré znamenajú zvýšenie výrobných nákladov.
Namiesto toho, technika profesora Haddletona používa rovnaký proces ako sa používa na výrobu farieb a lepidiel pre domácnosti a vyžaduje si len použitie vody ako rozpúšťadla. Toto vraj odstráni problém toxicity, rovnako ako prinesie úsporu nákladov.
Okrem toho, že každodenné produkty, ako sú elektrické spotrebiče, či fľaše na vodu budú pevnejšie, nová technológia môže poskytnúť prínos aj v oblasti nanotechnológií a medicíny.
“Blokové kopolyméry sa používajú na vytvorenie nanoagregátov, ktoré môžu byť použité pre zapuzdrenie liečiva a účinnej látky, v tzv nanomedicíne. Tie sa používajú na vyšetrovanie pacientov a pre cielené dodávky liekov napríklad proti rakovine, ktorým zvýšia účinnosť a tiež znížia úroveň toxicity,” povedal profesor Haddleton.