Brecely: Chcem spojiť Bratislavu a Košice diaľnicou do roku 2020

Brecely: Chcem spojiť Bratislavu a Košice diaľnicou do roku 2020

Bratislava 2. augusta 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Na polemiku o tom, či je reálne dostavať diaľničné spojenie dvoch najväčších slovenských miest, Bratislavy a Košíc, ešte v tomto volebnom období, odpovedá minister dopravy Roman Brecely (#Sieť) slovami, že on sa tohto plánu nevzdal. „Je mojou ambíciou a výzvou dokončiť tento štyridsaťročný projekt a konečne spojiť Bratislavu s Košicami,“ uviedol v diskusii na TABLET.TV

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely
Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely

„Samozrejme, sú tam určité problémové úseky, ako napríklad Turany – Hubová, kde došlo k určitým geologickým zmenám. Táto časť asi bude musieť byť pretrasovaná,“ priznal. „Pri najlepšom odhade sa asi opäť vrátime k tunelovému variantu. Stratili sme tu viac ako desať rokov tým, že sa menilo trasovanie. Najprv to bol tunel, potom mosty a kaskády, a nakoniec sa vraciame k tomu pôvodnému variantu,“ dodal Brecely. „Ale v zásade sú všetky úseky rozpracované tak, aby bolo v roku 2020 tých 450 kilometrov odovzdaných v plnom profile vodičom,“ vyhlásil minister dopravy.

Reklama

Dlhoočakávaný obchvat Bratislavy by sa podľa neho mal začať stavať už tento rok na jeseň a začína sa pracovať aj na príprave projektu tunelu pod Karpatmi. „Obchvat Bratislavy bol pre mňa krst ohňom. Bola to prvá veľká zmluva, ktorú som dostal na stôl potom, ako som prebral funkciu,“ poznamenal minister. „Dnes už podľa mňa nikto nepochybuje o tom, že obchvat Bratislavy je nutný. Ale pre mňa bolo dôležité odpovedať si na tri základné otázky. Či to je pre Bratislavu dobrý a potrebný projekt, či je dobre vysúťažený a či má v pomere k výkonu primeranú cenu. Spolu s mojim tímom sme si kladne odpovedali na všetky tri otázky, potom došlo k podpisu zmluvy,“ dodal Brecely. „Navyše sa nám prostredníctvom rôznych finančných operácii podarilo ušetriť ešte 127 miliónov navyše. Obchvat sa začne realizovať na jeseň tohto roku,“ zhrnul.

Zároveň ale upozornil, že vzhľadom na mimoriadnu intenzitu dopravy, ani obchvat nebude všeliekom na problémy Bratislavy. „Obchvat situáciu veľmi uľahčí, nie je to však samospasiteľné. Treba ho vnímať ako súčasť celkového konceptu riešenia dopravy v Bratislave. Musí fungovať spolu s mestskou integrovanou dopravou. Musia byť v okolí Bratislavy postavené záchytné parkoviská. Je potrebné do toho zapojiť železničnú infraštruktúru, ktorú dnes v Bratislave máme, súčasťou dopravy v Bratislave je aj cyklodoprava,“ upozornil minister.

Reklama

Nevyhnutné je podľa neho aj pokračovanie D4. „V momente, ako začneme s výstavbou D4 okolo Bratislavy, začneme s výberom poradcu pre pokračovanie, ktoré by malo ísť tunelom popod Karpaty. Vidím to ako kandidáta na PPP projekt, ako je súčasný projekt D4 – R7,“ dodal Brecely.

Napriek kritike analytikov INEKO sa minister rozhodol, že nebude rušiť ani rozbehnutý projekt obchvatu okolo Prešova. „Pokojne by som to mohol urobiť, aby som bol chrumkavý pre médiá, bol by to populistický ťah. Ale trúfam si povedať, že by sa to celé zdržalo minimálne o dva roky,“ poznamenal minister. Dodal, že nie len hlavné mesto bojuje s preťaženou dopravnou situáciou, veľké problémy sú aj v Prešove.

„Odporúčam analytikom, ktorí sa takto vyjadrujú, aby sa do tohto regiónu vybrali osobne. Postavili sa na križovatku niekde v centre Prešova a pozreli sa, ako to tam vyzerá. Ja tam chodím pravidelne, otváral som tam vnútorný obchvat a som presvedčený, že doprava tam kolabuje. Tranzit z Poľska, aj od Popradu prechádza centrom. Preto som presvedčený, že je to nevyhnutné,“ vyhlásil minister. „A pokiaľ sa bavíme o cene, ide o to, s čím sa to porovnáva. Je veľmi ťažké porovnávať diaľnicu v Chorvátsku, Španielsku alebo v Taliansku a na Slovensku. Závisí to od geológie, koľko máte mostov, tunelov. A práve Prešov je taký,“ dodal.

„Splácame dlh z minulosti, ktorý nám tu nechali všetky ostatné vlády. Nevenovali sa infraštruktúre v dostatočnej miere. Rozhodne nie som identifikovaný s tým, že ju nemáme dobudovanú. Podpora regiónov sa môže riešiť aj prostredníctvom budovania diaľnic, rýchlostných komunikácií, ciest prvej triedy,“ uviedol Brecely.

Pripomenul, že rýchlostné cesty sú prioritou Programového vyhlásenia vlády. „Sú to určité tepny, ktorými môže prúdiť do regiónov zamestnanosť, investície aj cestovný ruch. Budeme sa určite baviť o podpore R3, je to nesmierne dôležitá komunikácia pre Oravu. V budúcom roku plánujeme začať výberové konanie pre úsek R3 Tvrdošín – Nižná. Ale treba si uvedomiť, že je to líniová stavba, ktorá bude musieť byť financovaná zo štátneho rozpočtu,“ poznamenal minister, podľa ktorého na tento projekt nie je možné využiť eurofondy. „Určite sa budeme baviť o R4, ktorá bude ďalším pokračovaním obchvatu okolo Prešova smerom na Poľsko. Budeme robiť R7, budeme pokračovať R2 od Kriváňa po Lovinobaňu a ďalej po Lučenec, z druhej strany od Košíc smerom na Sorošku. Budeme riešiť samostatne Sorošku, či tunel, alebo povrchový variant. Sú to všetko priority, ktoré budeme riešiť v tomto období,“ zhrnul Brecely.

Reklama

Na otázku, či bolo otvorenie zrekonštruovaného mostu v Podbieli takou významnou udalosťou, aby most odovzdával osobne minister, Brecely odpovedal slovami, že podľa neho to naozaj bola významná udalosť. „Už na začiatku svojho pôsobenia v rezorte som si povedal, že nechcem spoza okna ministerskej limuzíny stratiť kontakt s realitou. A práve tento most v Podbieli bol tvrdou realitou nie len pre motoristov, ktorí prechádzajú smerom na Poľsko, ale aj obyvateľov dotknutých obcí,“ povedal. „Zdanlivo malý most dokáže zmeniť život mnohým ľuďom. A ja chcem poznať ich problémy osobne. Chcem s nimi komunikovať na mieste, aké majú problémy a ďalšie požiadavky. Týmto mostom to nekončí, máme v tomto regióne aj ďalšie projekty,“ upozornil. „Ale nechcem preferovať len Oravu, chcem, aby sme rovnomerne rozložili našu pozornosť do všetkých regiónov,“ dodal zároveň.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali