Výsledky komunálnych volieb: Bratislavu ovládol Vallo, Košice Polaček

Výsledky komunálnych volieb: Bratislavu ovládol Vallo, Košice Polaček

Bratislava 11. novembra 2018 AKTULIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa, Branislav Račko, Erika Ďurčová, Facebook)

 

Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) mimoriadne sprístupnil médiám mená a počty získaných hlasov všetkých kandidátov na post primátora v ôsmich krajských mestách už v priebežnej fáze publikovania výsledkov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová

Ilustračné foto

„V priebehu volebnej noci sme mimoriadne rozhodli poskytnúť rozšírené dáta za ostatných šesť krajských miest, aby mali zverejnené dáta v rovnakom rozsahu, ako majú Košice a Bratislava. Ide o poradie aj na ďalších miestach za víťazom v súboji o post primátora,” zdôvodnil predseda ŠÚ SR Alexander Ballek. Úrad tak podľa neho reagoval na požiadavku médií a verejnosti ukázať poradie a rozdiely v počte hlasov medzi víťazmi a ďalšími neúspešnými kandidátmi.

Reklama

Ako uviedla Morháčová, pôvodne mali byť dáta o kandidátoch, umiestnených na ďalších miestach v súperení o post primátora, zverejnené len za Bratislavu a Košice, ostatných šesť krajských miest malo mať tieto informácie zverejnené až v definitívnych výsledkoch. “Tie bude ŠÚ SR publikovať bezprostredne po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán, v nedeľu na obed alebo krátko popoludní,” uzavrela hovorkyňa ŠÚ SR.

 

Reklama

Košice – Jaroslav Polaček

Jaroslav Polaček – 43,3 %, Martin Petruško – 23,8 %, Alena Bašistová – 14,8 %, Viliam Novotný – 9 %

Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS), ktorý sa podľa neoficiálnych výsledkov sobotňajších (10.11.) komunálnych volieb stal novým primátorom Košíc, sa poďakoval voličom, tímu aj rodine. “Dovoľte mi, aby som toto víťazstvo venoval svojmu synovi, ktorého som rok nevidel. Toto víťazstvo je pre neho,” vyhlásil počas volebnej noci. Reagoval tým na kauzu, ktorá rezonovala v predvolebnej kampani.

Na snímke Jaroslav Polaček

Podľa jeho slov stojí za víťazstvom s približne 20-percentným priebežným náskokom čestnosť. “Tento tím sa volá Fungujúce Košice. Ďakujem Košičanom, ktorí mi dali hlas. Ďakujem tým, ktorí pochybovali, a aj tým, ktorí mi hlas nedali – sú Košičania a my sme tu pre nich,” povedal. Spolu so svojím tímom chce, ako hovorí, zastaviť rodinkárstvo a parazitovanie na mestskom majetku. “Chceme, aby sa Košice vrátili naspäť Košičanom a nepatrili vyvoleným,” vyhlásil.

Na adresu svojich podporovateľov uviedol, že všetci verili v to, že Košičania a Košice sú pripravené zastaviť politiku strany Smer-SD. “Košice ukázali červenú tejto politickej strane a verím, že je koniec diktatúre tejto strany, ktorá si uzurpovala moc v tejto krajine, nielen v Košiciach, ale aj na Slovensku,” povedal.

Reklama

Víťazstvo by podľa neho nebolo dostatočné, ak by členovia jeho tímu zároveň neboli vo voľbách zvolení za starostov mestských častí, v ktorých kandidovali. “Ak sa nemýlim, prešli nám všetci starostovia, blahoželám im, je to aj ich víťazstvo. Verím, že keď sa ráno zobudíme, tak budeme mať vystavaný aj celý poslanecký zbor tak, aby sme mohli vrátiť Košice Košičanom,” vyjadril sa.

Ako povedal novozvolený primátor Polaček, po úspešnej volebnej kampani si potrebuje pár dní oddýchnuť, aby ako tím mohli následne realizovať predstavený plán – a to aj napriek tomu, že funkcie sa oficiálne ujme do 30 dní. “Tím je potrebné začať nejakým spôsobom zapracovávať, aby sme od prvej chvíle, ako som Košičanom sľúbil, a hneď na prvých zastupiteľstvách, otvorili štatút mesta, rokovací poriadok a urobili tie veci, ktoré sme na prvých 100 dní naplánovali,” vysvetlil.

Podľa neho sa v Košiciach určite zmení to, že sa prestane kradnúť. “Toto víťazstvo je o Košiciach a o Košičanoch. Trend, ktorí vidíme, hovorí jasnou rečou – ľudia majú už dosť toho, čo sa tu napáchalo, Košice sú toho príkladom,” skonštatoval.

Ako zdôraznil, je pripravený spolupracovať úplne s každým. Podľa jeho slov si to Košičania zaslúžia.

Polaček na čele mesta nahradí viceprimátora Martina Petruška, ktorý je od marca poverený riadením mesta. Dôvodom bolo, že riadne zvolený vtedajší primátor Richard Raši (Smer-SD) bol vymenovaný za podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Najväčším rivalom Polačeka bol v tohtoročných komunálnych voľbách práve Petruško, ktorého do boja o primátorské kreslo nominovali strany Smer-SD a SNS.

Reklama

 

Bratislava – Matúš Vallo

Matúš Vallo – 36,5 %, Václav Mika – 22,9 %, Ivo Nesrovnal – 18,4 %, Ján Mrva – 17,3 %

Bratislave sa podarila veľká vec, dokázali sme to. Týmito slovami, so svojím tímom za chrbtom, oznámil víťazstvo vo voľbách primátora hlavného mesta SR Matúš Vallo, kandidujúci s podporou mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia.

Na snímke Matúš Vallo

Svoje víťazstvo označil za prejav dôvery voličov “slušných a čestných odborníkov, ktorí majú radi Bratislavu a jediným ich motívom sa vydať na túto cestu je úprimná snaha zmeniť mesto k lepšiemu”. Vyjadril presvedčenie, že výsledok volieb nie je iba želaním zmeniť politikov. “Je to aj želanie zmeniť prístup k mestu a ja som rád, že môžem byť súčasťou tejto zmeny,” uviedol.

Poukázal na to, že kampaň, ktorú so svojím tímom viedol, bola slušná, transparentná, kreatívna a najmä sa diala priamo medzi ľuďmi. “Presne takýmto štýlom, ako sme robili kampaň, chcem riadiť hlavné mesto,” uistil.

Podľa jeho slov nastáva obdobie spolupráce. “Chcem vyzvať všetkých aktívnych, kreatívnych a zapálených ľudí, aby sa pridali k tejto spolupráci a snahe zmeniť naše mesto v lepšie miesto pre život,” povedal.

Poďakoval sa svojim podporovateľom, najbližšej rodine i všetkým Bratislavčanom, s ktorými sa počas svoje kampane stretol. “Načerpal som od vás nielen energiu, no mnohému som sa od vás naučil – pokore, načúvaniu i trpezlivosti. Sľubujem, že takto budem viesť Bratislavu ako primátor,” zdôraznil Vallo.

Svoje víťazstvo oznámil po tom, čo po tretine spočítaných okrskov v hlavnom meste disponoval výrazným náskokom pred svojimi protikandidátmi, ktorí už priznali svoju volebnú porážku.

Kandidát na primátora mesta Bratislava Ján Mrva priznal porážku. Uviedol, že neskrýva sklamanie a zablahoželal Matúšovi Vallovi, ktorý bude podľa predbežných výsledkov novým primátorom Bratislavy.

Reklama

“Neviem skryť sklamanie z tohto výsledku, ale je slušné pogratulovať víťazovi,” uviedol v reakcii na predbežné výsledky volieb Mrva. “Ja som ponúkal ako kandidát demokratickej opozície skúsenosť, výsledky, odbornosť, Bratislavčania si vybrali sympatie mladého muža, jeho plán a tím. Tak som zvedavý, ako ho naplní. Budem mu v tom držať palce, ale budem ho ako demokratická opozícia kontrolovať, či ho napĺňa tak, ako to sľúbil, hlavne transparentne a odborne,” avizoval.

Vo svojom vyjadrení poďakoval všetkým, s ktorými sa stretol počas svojej kampane, rodine, deťom, manželke a tímu, ale aj politickým stranám a hnutiam, ktoré ho podporovali. “Uvidíme ďalej, aká bude moja politická budúcnosť,” ozrejmil. Doplnil, že teraz si plánuje poriadne oddýchnuť, pretože kampaň bola náročná. Na záver avizoval, že má čisté svedomie a počas kampane urobil všetko, čo mohol.

 

Prešov – Andrea Turčanová

Andrea Turčanová – 45,7 %, Pavel Hagyary – 27,7%, Richard Drutarovský – 8,5 %, Miroslav Benko – 8,2 %

Reklama

Súčasná primátorka Prešova Andrea Turčanová (KDH, OĽaNO, NOVA) povedie mesto aj v ďalšom volebnom období. Podľa oficiálnych výsledkov podpísaných mestskou volebnou komisiou Turčanová získala 14.205 hlasov a jej protikandidát Pavel Hagyari 8921 hlasov.

Na snímke Andrea Turčanová

V zoznamoch voličov bolo zapísaných 72.521 voličov. Volebná účasť dosiahla 43,2 percenta. Na ďalších miestach sa umiestnili Richard Drutarovský (SPOLU – občianska demokracia, Progresívne Slovensko, OKS, 2648), Miroslav Benko (Smer-SD, SNS, Most-Híd, 2560), František Oľha (koalícia SaS, Sme rodina – Boris Kollár, Šanca, Demokratická strana, 2360), Stanislav Grega (nezávislý, 233) a Igor Dužda (Strana rómskej koalície – SRK, 133).

“Chcem v tejto chvíli predovšetkým poďakovať všetkým Prešovčanom, ktorí prišli k voľbám a povedali, že naozaj si myslia, že to, čo sme v kampani povedali, že sme Prešov rozhýbali, a dali nám dôveru,” uviedla Turčanová.

Poďakovala sa tiež zástupcom politických strán KDH, OĽaNO a NOVA, ktorí ju podporovali. “Bolo ich menej ako pred štyrmi rokmi, ale myslím si, že volebný výsledok ukázal, že nie je to o počte strán, ale o kvalite. Chcem sa poďakovať našim kandidátom na poslancom. Verím, že už dnes aj keď ešte nepoznáme sumárne výsledky, sú to už poslanci, ktorí sú novozvolení, pretože bez ich aktívnej účasti v kampani by sme nemali takéto výsledky. Pracovali s plným nasadením a ja im za to veľmi pekne ďakujem. Sľubujem, že po zložení sľubu budeme pracovať ešte viac ako doteraz,” povedala Turčanová.

Na otázku, čo plánuje urobiť v najbližších dňoch, odpovedala, že keďže je úradujúca primátorka, tak nebude hovoriť o prvých sto dňoch vo funkcii. “Budeme hneď pokračovať v tom, čo sme začali. Myslím si, že toho máme ešte dosť pred sebou. Zároveň pripravujeme nové projekty, ktoré boli predstavené v kampani,” priblížila svoje plány Turčanová.

Reklama

Zároveň spomenula svoje začiatky vo funkcii primátorky, pričom prvý rok bol podľa nej ťažký. “Myslím si, že som sa veľa musela naučiť aj na vlastných chybách. Poučená z toho vývoja viem, že už ďalšie chyby robiť nechcem a nebudem. Budem razantne a rozhodne pokračovať v práci a v tom, čo si myslím, že je pre Prešov dobré,” zdôraznila Turčanová.

Do volebnej centrály prišiel Turčanovú podporiť aj predseda PSK Milan Majerský, ktorý povedal, že sa teší na spoluprácu. “Chceme rozhýbať nielen Prešov, ale aj kraj, a tak ako som to povedal pred voľbami, Prešov ako krajské mesto je ako srdce, ktoré má pumpovať krv do všetkých žíl – do okresných miest, obcí,” povedal Majerský.

Predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina poďakoval Turčanovej za pomoc hnutiu. “KDH bolo ťažko zranené v 2016 a takto pred rokom sme sa tu tešili s Milanom Majerským z jeho úspechu. Teraz sa tešíme z úspechu pani Turčanovej. Verím, že o rok a pol sa budeme tešiť z toho, že sme normálna krajina a každá normálna krajina má kresťanských demokratov,” skonštatoval Hlina.

“Treba poblahoželať víťazovi, teda pani primátorke, akceptovať tak, ako rozhodli ľudia. Politika nemá logiku, je mi to divné, pretože ekonomické výsledky mesta nie sú ideálne, je pomerne veľa sťažností na fungovanie mesta. Ľudia sa rozhodli a treba to akceptovať ako fakt. Uvidí sa, čo bude o štyri roky, to ja tu už vo funkcii kandidáta určite nebudem. Trošku som sklamaný, mal som nejaké prieskumy, ktoré ukazovali, že by mala byť nejaká šanca. Zrejme rozhodla aj nejaká disciplína voličskej základne. Musím povedať, že aj účasť bola vyššia, takže sme očakávali, že výsledky budú o niečo lepšie. Ako som už ale povedal, treba rešpektovať vôľu občana a chcem popriať Prešovu veľa šťastia a rozvoja,” dodal neúspešný kandidát Hagyari.

 

Banská Bystrica – Ján Nosko

Ján Nosko – 75,2 %, Igor Kašper -22,6 %, Jozef Sásik – 1,6 %, Peter Peuker – 0,6 %

Reklama

Úradujúci banskobystrický primátor Ján Nosko suverénne zvíťazil v meste pod Urpínom a má silný mandát viesť Banskú Bystricu po ďalšie štyri roky. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov po spočítaní všetkých okrskov v meste a zo zápisnice mestskej volebnej komisie, ktorá je zverejnená na webovej stránke mesta. Zvíťazil vo všetkých 77 okrskoch, kde získal 18.281 hlasov.

Na snímke primátor mesta Banská Bysrica Ján Nosko

Noskov najväčší súper, mestský a krajský poslanec Igor Kašper, ktorý kandidoval ako nezávislý a podporovali ho SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina a Progresívne Slovensko, dostal 5490 hlasov. Peter Peuker (NAJ-Nezávislosť a Jednota) 140 a Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku) 401 hlasov.

Podľa zápisnice prišlo k urnám v sobotňajších komunálnych voľbách v Banskej Bystrici 24.839 voličov z vyše 65.000.

“Banskobystričania mi vystavili vysvedčenie. Prijímam ich s pokorou a ďakujem všetkým, ktorí prišli voliť,” konštatoval Nosko, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou Smer-SD a SNS. Poďakoval všetkým podporovateľom a ľuďom, ktorí pri ňom stáli po celý čas. Chce urobiť všetko pre to, aby obyvateľov nesklamal.

V komunálnych voľbách v roku 2014 získal Nosko 9739 hlasov voličov. V tom roku súperil o primátorské kreslo s vtedajšou hlavou mesta Petrom Gogolom.

 

Žilina -Peter Fiabáne

Reklama

Peter Fiabáne – 48 %, Patrik Groma 24,7 %, Martin Kapitulík – 13 %, Ľudmila Chodelková – 8,8 %

Primátorom mesta Žilina bude 55-ročný Peter Fiabáne, nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina, Nova, Progresívne Slovensko, OKS, Šanca.

Na snímke Peter Fiabáne

V sobotňajších komunálnych voľbách zvíťazil spomedzi siedmich kandidátov. Vyplýva to zo zápisnice, ktorú zverejnila mestská volebná komisia na internetovej stránke mesta Žilina.

Peter Fiabáne získal 13.876 hlasov (48,06 percenta) z 28.872 platných hlasov. Volebná účasť v Žiline dosiahla 41,30 percenta.

 

Trenčín – Richard Rybníček

Richard Rybníček – 72,4 %, Miloš Mičega – 27,3 %

Reklama

Úradujúci primátor Trenčína Richard Rybníček povedie mesto aj v najbližších štyroch rokoch.

„Je to výnimočný deň vo výnimočnom meste, chcem poďakovať všetkým Trenčanom. Ten záväzok, ktorý od nich mám je obrovský a verím, že dokončíme veci, ktoré som sľúbil a ktoré máme rozbehnuté a priblížime Trenčín k moderným mestám,” povedal Rybníček.

Na snímke Richard Rybníček

Ako dodal, tretia volebná noc po primátorských voľbách v Trenčíne bola pre neho najnáročnejšia. „Na rozdiel od dvoch predošlých kampaní bola táto najagresívnejšia a chvíľu som nevedel, do akej miery tá naša práca bude pre Trenčanov dostatočná a ako na nich zapôsobí kampaň protikandidáta. Ale ukazuje sa, že sme išli správnou cestou a že ten pokoj, ktorý som si zachoval, ocenili ľudia. Som naozaj hrdý, že ľudia ocenili naše výsledky,” zdôraznil Rybníček.

Aj pre staronového primátora je prekvapujúci veľký rozdiel, s akým zvíťazil. „Vyzerá to tak, že tretíkrát po sebe v Trenčíne získam cez 70 percent hlasov. Prekvapilo ma to, no o to viac som presvedčený, že ľudia v Trenčíne cítia zmeny. Som na Trenčanov hrdý a som šťastný,” doplnil Rybníček.

Prioritami do nového volebného obdobia je dokončenie verejných priestorov ako átrium pod Mestskou vežou, vnútrobloky na Východnej a Halašovej ulici, pokračovanie revitalizácia parku, debarierizácia lesoparku Brezina, rekonštrukcia Kina Hviezda, cesty, chodníky a ďalšie veci, ktoré Trenčania očakávajú.

Protikandidát Richarda Rybníčka (nezávislý) v boji o primátorské kreslo v Trenčíne Miloš Mičega (nezávislý) priznal na svojom facebookovom profile porážku, Rybníčkovi zablahoželal.

„Ďakujem vám za účasť vo voľbách, ďakujem za prejavenú dôveru, ďakujem môjmu tímu za polročnú intenzívnu prácu, ďakujem mojej rodine a špeciálne mojej manželke za podporu, bez ktorej by som nemohol ani kandidovať. Gratulujem Richardovi Rybníčkovi k opätovnému zvoleniu a verím, že Trenčín bude napredovať ďalej,” uviedol Mičega.

Reklama

 

Nitra – Marek Hattas

Marek Hattas – 42,3 %, Jozef Dvonč – 22 %, Štefan Štefek – 14,5 %

Novým primátorom Nitry sa stal podľa neoficiálnych výsledkov 31-ročný Marek Hattas. Na post primátora kandidoval ako nezávislý. Hattas vystrieda vo funkcii Jozefa Dvonča, ktorý priznal svoju porážku a zablahoželal víťazovi.

Na snímke Marek Hattas

Dvonč prijal svoju porážku športovo. “Je to v pohode, treba vidieť realitu. Osobne som si myslel, že by sa to dalo ešte raz zvládnuť, pretože máme za sebou veľmi dobré projekty a veľa vecí sme urobili. Odchádzam s čistým svedomím, úplne vyrovnaný a verím, že v Nitre neostane tak, aby sa nepokračovalo v dobrých veciach,” reagoval na svoju prehru Dvonč. Podľa vlastných slov si počká na výsledok volieb na poslancov. “O mnohých veciach rozhoduje zastupiteľstvo, uvidím, aké bude ďalšie nazeranie na mesto,” skonštatoval.

Dvonč stál na čele mesta tri volebné obdobia od roku 2006. V tohtoročných komunálnych voľbách bol nominantom strany Smer-SD a SNS. Počítačový analytik Marek Hattas je zakladateľom a riaditeľom kultúrneho centra Hidepark. Jeho prvými krokmi vo funkcii primátora budú vymenovanie hlavného architekta, hĺbkový audit zmlúv, vymenovanie odborníkov do komisií na základe spoločenského konsenzu, skonštatoval.

 

Reklama

Trnava – Peter Bročka

Peter Bročka – 62,8 %, Rastislav Mráz  – 16,5 %, Marián Galbavý – 7,7 %

Podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb v Trnave post primátora obhájil Peter Bročka. Poďakoval všetkým voličom, podľa jeho slov u nich zavážilo, ako sa mesto posunulo v uplynulých štyroch rokoch dopredu.

Na snímke Peter Bročka

“Teší ma, že Trnavčania ocenili výsledky našej práce. Vidíme, ako sa zmenilo vnímanie Trnavy a že sme akýmsi vzorom, bránou k zmene politickej kultúry na Slovensku,” povedal Bročka. Nasledujúce kroky podľa neho budú závisieť od zloženia budúceho zastupiteľstva. “Pretože je pekné byť primátorom, ale je ťažké, ak nemá podporu v zastupiteľstve,” povedal Bročka.

Na otázku, na čo sa zameria v novom volebnom období, uviedol, že nebude vyberať jednotlivé kroky, “ale určite to bude komplexný rozvoj mesta, aby sme sa dostali na špicu aj v iných oblastiach, ako sme doteraz”.

Reklama

Povedal, že v predvolebnom boji jeho zoskupenie nezávislých poslancov Za lepšiu Trnavu nemalo ani jeden bilbord, ani jeden city light. “Mali sme plagáty a niekoľko typov letákov,” dodal.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali