Ziolkovský poďakoval Dankovi, Ficovi a Kotlebovi za prístup k potratovému zákonu. Kresťanská liberálna kaviareň sa do neho hneď pustila

Ziolkovský poďakoval Dankovi, Ficovi a Kotlebovi za prístup k potratovému zákonu. Kresťanská liberálna kaviareň sa do neho hneď pustila

Bratislava 9. februára 2019 (HSP/Foto: TASR-Jakub Kotian)

 

Sekretár slovenskej konferencie biskupov po hlasovaní o Vašečkovom návrhu na sprísnenie zákona o potratoch reagoval na sociálnej sieti. Ocenil prístup Kotlebu, a poďakoval Dankovi a Ficovi, že nevystupovali príliš proti

Na snímke výkonný sekretár Konferencie Biskupov Slovenska (KBS) Anton Ziolkovský

Kňaz a výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovský sa na sociálnej sieti najprv poďakoval odvážnym 46 poslancom, ktorí v piatok 8. februára podporili návrh na sprísnenie potratovej politiky z pera Richara Vašečku:

Reklama

“Chcem sa poďakovať 46 odvážnym a statočným poslancom a poslankyniam naprieč politickým spektrom, ktorí sa verejne prihlásili k ochrane života a boli ochotní hlasovať za zákon, ktorý by situáciu zlepšil,” napísal, pričom sa poďakoval aj dlhoročným aktivistom, ktorí sa venovali prolife.

Tí, paradoxne, slovenské prolife hnutie sklamali vo chvíli, keď sa ešte na konci uplynulého roka so zákonom na potratové reštrikcie prihlásila Kotlebova ĽSNS, a niektoré ikony prolife v súčasnosti aktívne v parlamente spolu s Fórom života vyhlasovali, že za Kotlebov zákon netreba hlasovať a obviňovali ho, že chce z ochrany nenarodených detí vytĺcť politický kapitál.

Reklama

Kotleba tentokrát podobným úvahám zabránil tým, že svoj návrh na ochranu nenarodených tesne pred hlasovaním stiahol, aby nik nemal “morálny problém” hlasovať za ochranu života a aby tak zahlasovali aspoň za Vašečkov takmer totožný návrh s malými odchýlkami.

Tento postoj ocenil aj Ziolkovský a podľa neho ukázal, že mu pri tejto téme nejde o politický kapitál. Poďakoval však aj bývalému premiérovi Ficovi a Andrejovi Dankovi za ich “veľkodušnosť”, že dali svojim poslancom pri hlasovaní voľnú ruku:

“Treba sa poďakovať R. Ficovi a A. Dankovi za ich veľkodušnosť a dôveru dať poslancom svojich strán pri hlasovaní voľnú ruku. V tomto rozhádanom parlamente, kde koalícia a opozícia idú zvyčajne po sebe veľmi tvrdo, to nie je bežné.

A treba vysloviť vďaku aj M. Kotlebovi a jeho strane za to, že pred časom v parlamente túto tému nanovo otvoril a dnes neočakávane stiahol svoj návrh, aby čím viacerým umožnil hlasovať za ten Vašečkov. Takto vlastne ukázal, že mu ide o vec a nielen o politický kapitál,” uviedol.

Na Ziolkovského slová upozornil pseudokresťanský web Postoj, ktorého článok následne zdieľal spriatelený propagandisticiký Denník N a zo strany liberálov a kresťanskej kaviarne združenej v týchto dvoch periodikách sa na kňaza spustila vlna kritiky, ktorá mu vyčítala, že “chváli fašistu”.

Reklama

Ziolkovský pravdepodobne pod náporom tlaku následne svoj status zo sociálnej siete stiahol.

Ako hlasovali poslanci za väčšiu ochranu nenarodených detí.: 

Prítomných: 122

Hlasovali ZA: 48

Smer-SD: Juraj Blanár, Vladimír Faič, Martin Glváč, Marián Kéry, Dušan Muňko, Ján Podmanický

Reklama

SNS: Eva Antošová, Radovan Baláž, Tibor Bernaťák, Andrej Danko, Anton Hrnko, Karol Farkašovský, Stanislav Kmec, Magdaléna Kuciaňová, Jaroslav Paška, Peter Pamula, Eva Smolíková, Juraj Soboňa, Štefan Zelník

Most-Híd: Eduard Adamčík

ĽSNS: Martin Beluský, Stanislav Drobný, Natália Grausová, Ján Kecskés, Marian Kotleba, Martin Kotleba, Peter Krupa, Milan Mazurek,
Stanislav Mizík, Ján Mora, Jana Nehézová, Rastislav Schlosár, Milan Uhrík

Sme rodina: Milan Krajniak, Peter Pčolinský, Peter Štarchoň

OĽaNO: Elena Červeňáková, Martin Fecko, Soňa Gaborčáková, Eduard Heger, Marek Krajčí, Jozef Lukáč, Ján Marosz, Veronika Remišová, Miroslav Sopko, Anna Verešová

Nezaradení: Igor Janckulík (KDH), Richard Vašečka

Poznámka: Poslanec SNS Anton Hrnko po hlasovaní vyhlásil, že hlasoval za, avšak jeho zariadenie to nezaznamenalo. Z hlasovania sa “vyvinil” aj NR SR Andrej Danko, ktorý tvrdil, že to nestihol v čase hlasovania. Ich hlasy neskôr započítali.

 

Hlasovali PROTI: 31

Smer-SD: Ladislav Andreánsky, Michal Bagačka, Robert Fico, Dušan Galis, Jozef Ježík, Mikuláš Krajkovič, Jozef Valocký, Ľubomír Vážny,

Reklama

Most-Híd: Péter Vörös, Lucia Žitňanská

SaS: Alojz Baránik, Natália Blahová, Jana Cigániková, Ľubomír Galko, Miroslav Ivan, Eugen Jurzyca, Martin Klus, Milan Laurenčík, Radoslav Pavelka, Zuzana Zimenová

OĽaNO: Ján Budaj, Alan Suchánek, Oto Žarnay

Sme rodina: Ľudovít Goga, Rastislav Holúbek, Boris Kollár, Petra Krištúfková, Zuzana Šebová

Nezaradení: Miroslav Beblavý (Spolu), Martin Poliačik (PS), Martina Šimkovičová

Reklama

 

Zdržali sa: 40

Smer-SD: Vladimír Baláž, Jaroslav Baška, Ľuboš Blaha, Dušan Bublavý, Jozef Buček, Jozef Burian, Dušan Čaplovič,
Miroslav Číž, Igor Federič, Tibor Glenda, Pavol Goga, Augustín Hambálek, Igor Choma, Peter Chudík, Mária Janíková,
Dušan Jarjabek, Ladislav Kamenický, Maroš Kondrót, Stanislav Kubánek, Ján Kvorka, Róbert Madej, Ľuboš Martinák,
Vladimír Matejička, Martin Nemky, Milan Panáček, Ľubomír Petrák, Róbert Puci, Ján Senko, Peter Šuca, Erik Tomáš,  Jana Vaľová, Ľubomír Želiezka

Most-Híd: Ladislav Balódi, Tibor Bastrnák, Martin Fedor, Elemér Jakab, Štefan Vavrek

SaS: Peter Osuský

Reklama

Nezaradení: Marek Maďarič, Peter Marček, Juraj Kolesár (bývalý člen ĽSNS)

 

Nehlasovalo: 5

Smer-SD: Peter Náhlik

SaS: Karol Galek, Jozef Rajtár

OĽaNO: Silvia Shahzad

SNS: Andrej Danko – Dankov hlas bol neskôr započítný

Reklama

 

Neprítomní: 28

Smer-SD: Emil Ďurovčík, Peter Kresák

SNS: Tibor Jančula, Dušan Tittel

Most-Híd: Peter Antal, Béla Bugár, Katarína Cséfalvayová, Andrej Hrnčiar, Irén Sárközy

SaS: Ondrej Dostál, Branislav Gröhling, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Renáta Kaščáková, Jana Kiššová, Vladimír Sloboda, Anna Zemanová

OĽaNO: Viera Dubačová, Gábor Grendel, Igor Matovič, Natália Milanová

Reklama

Sme rodina: Adriana Pčolinská

Nezaradení: Alena Bašistová, Katarína Macháčková (Spolu), Jozef Mihál (Spolu), Simona Petrík, Zsolt Simon

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali