Začala sa ustanovujúca schôdza. Dve poslankyne nezložia v stredu sľub

Začala sa ustanovujúca schôdza. Dve poslankyne nezložia v stredu sľub

Bratislava 25. októbra 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Jakub Kotian, Martin Baumann)

Aktualizované 25. októbra 2023 o 15:36 h.

Dosluhujúci predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) otvoril v stredu ustanovujúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR. V úvode rokovania zaznela štátna hymna. Novozvolení poslanci na schôdzi zložia sľub a ujmú sa mandátu. Zvoliť majú aj nového predsedu a podpredsedov parlamentu. Utvoria si kluby a parlamentné výbory

poslanci
Ilustračné foto

Poslanci skladajú v úvode schôdze sľub do rúk dosluhujúceho predsedu. Sľub znie: “Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.”

Reklama

Následne by mali zákonodarcovia zvoliť nového predsedu parlamentu, ktorému Kollár odovzdá vedenie schôdze. Na prvej schôdzi sa parlament dohodne aj na počte podpredsedov snemovne, mali by byť štyria. V tajnej voľbe budú o nich poslanci hlasovať.

Zákonodarný zbor má zriadiť na prvom stretnutí aj parlamentné výbory. Zároveň rozhodne o počte a poslaní ďalších výborov, ktoré nemá v zákone striktne určené, a dohodne sa na ich zložení.

Reklama

Ustanovujúcu schôdzu by mali počas dňa prerušiť. Počas toho by mala prezidentka Zuzana Čaputová menovať nových ministrov, ktorí z parlamentu nastúpia do vedenia svojich rezortov. V parlamente by ich mali následne vystriedať náhradníci.

Víťazom parlamentných volieb sa stal Smer-SD, obsadí 42 poslaneckých kresiel. Nasledujú Progresívne Slovensko s 32 a Hlas-SD s 27 mandátmi. Do parlamentných lavíc sa dostali aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí, ktorá má 16 poslaneckých kresiel. KDH bude zastupovať 12, SaS 11 a SNS desať poslancov.

 

Predsedom Národnej rady SR SA stal Peter Pellegrini

Poslanci Národnej rady SR volia v tajnom hlasovaní nového predsedu parlamentu. Kandiduje líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Na zvolenie potrebuje nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov, teda aspoň 76 hlasov. Nahradiť má Borisa Kollára zo Sme rodina

poslanec Peter Pellegrini HLAS - SD poslanecký sľub skladanie
Na snímke Peter Pellegrini (Hlas-SD)

Predsedom Národnej rady SR sa stal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 131 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. Pellegrini, ktorý sa stal druhým najvyšším ústavným činiteľom, nahradil vo funkcii šéfa NR SR Borisa Kollára zo Sme rodina.

Reklama

Kollár odovzdal Pellegrinimu vedenie ustanovujúcej schôdze a Národnej rady SR. Pellegrini mu poďakoval za korektnú spoluprácu v minulom volebnom období. Potom sa postavil pred plénum a predniesol svoj prvý prejav z postu šéfa parlamentu. Poďakoval sa poslancom, ktorí ho do funkcie zvolili. Vyzval parlament prispieť k vyššej politickej kultúre na Slovensku. Želá si, aby NR SR bola radou, ktorá myslí na celý národ, nielen na jeho časť, a takou, za ktorú sa národ nemusí hanbiť. Chce, aby poslanci vykročili do nového volebného obdobia so základným politickým konsenzom, a to tým, že prišli pomôcť ľuďom. Zaželal každému poslancovi čo najlepšie osobné rozhodnutie.

 

Profil predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho

Predsedom Národnej rady SR sa stal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 131 poslancov. TASR prináša jeho profil.

Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, odbor financie, bankovníctvo, investovanie a Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

V rokoch 2002 – 2006 pôsobil ako asistent poslanca NR SR Ľubomíra Vážneho (Smer-SD). V parlamentných voľbách v roku 2006 kandidoval za Smer-SD a bol prvýkrát zvolený za poslanca NR SR. Poslancom parlamentu sa stal aj po voľbách v roku 2010.

Reklama

Po predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 pôsobil ako štátny tajomník Ministerstva financií SR. Post zastával do roku 2014, keď prezident SR Andrej Kiska prijal 3. júla 2014 demisiu Dušana Čaploviča (Smer-SD) a Pellegriniho vymenoval za nového ministra školstva. Ministrom bol do 25. novembra 2014, keď nahradil odstupujúceho Pavla Pašku (Smer-SD) vo funkcii predsedu NR SR.

Podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu sa stal po parlamentných voľbách v roku 2016. Počas politickej krízy po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice bol Pellegrini dočasne poverený vedením ministerstva kultúry namiesto Mareka Maďariča (Smer-SD), ktorý sa funkcie vzdal.

Prezident Kiska poveril 15. marca 2018 Pellegriniho zostavením novej vlády po tom, ako tretia vláda Roberta Fica podala demisiu. O týždeň na to, 22. marca 2018, sa Pellegrini stal predsedom novej vlády, zloženej zo zástupcov strán Smer-SD, SNS a Most-Híd. Demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej podal za celú vládu 20. marca 2020.

V predvolebnej kampani počas volieb do NR SR, ktoré sa konali 29. februára 2020, bol Pellegrini volebným lídrom strany Smer-SD. Od voličov dostal 413.555 preferenčných hlasov, teda najväčší počet spomedzi všetkých kandidátov strany, čo zároveň znamenalo zisk druhého najväčšieho počtu preferenčných hlasov spomedzi všetkých poslancov NR SR.

Zámer založiť novú politickú stranu Pellegrini oznámil 10. júna 2020 a pridalo sa k nemu ďalších desať poslancov parlamentu, ktorí sa rovnako ako on dostali do NR SR na kandidátke Smeru-SD. Vznikla tzv. Pelleho jedenástka, ktorú okrem neho tvorili Richard Raši, Denisa Saková, Erik Tomáš, Peter Žiga, Matúš Šutaj Eštok, Ľubica Laššáková, Peter Kmec, Róbert Puci, Ján Ferenčák a Ján Blcháč.

Počas volebného obdobia 2020 – 2023 pôsobili poslanci okolo Pellegriniho ako nezaradení poslanci. Stranu Hlas-SD zaregistrovali 11. septembra 2020 a 28. novembra sa konal ustanovujúci snem strany, na ktorom za predsedu delegáti zvolili Pellegriniho.

V predčasných parlamentných voľbách 30. septembra 2023 skočil Hlas-SD s výsledkom 14,70 percenta hlasov na treťom mieste, pričom Pellegrini dosiahol 337.976 prednostných hlasov. Strana Hlas-SD sa stala spolu so Smerom-SD a SNS súčasťou vládnej koalície.

 

Pellegrini prerušil schôdzu, prezidentka má menovať vládu

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) prerušil ustanovujúcu schôdzu. Prezidentka Zuzana Čaputová by mala menovať novú vládu.

Prestávka by mala trvať hodinu a pol. Po menovaní vlády by mali poslanci pokračovať v rokovaní. Nastúpiť majú náhradníci za vymenovaných členov vlády. Plénum by si malo tiež zvoliť podpredsedov parlamentu. Zriadiť by sa mali aj zvyšné výbory.

Reklama

 

SaS navrhne Máriu Kolíkovú za šéfku výboru na kontrolu SIS

Opozičná SaS navrhne Máriu Kolíkovú za predsedníčku v Osobitnom kontrolnom výbore Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). Ondreja Dostála nominuje za podpredsedu ústavnoprávneho výboru a tiež výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Informoval o tom šéf klubu SaS Branislav Gröhling

poslankyňa Mária Kolíková SaS poslanecký sľub skladanie
Na snímke Mária Kolíková (SaS)

Strana navrhne aj podpredsedu finančného výboru, kandidovať bude Marián Viskupič. Na post podpredsedníčky európskeho výboru navrhne Vladimíru Marcinkovú.

Gröhling poznamenal, že poslanci zo strany plánujú byť aktívni aj v ďalších výboroch. Zdôraznil, že SaS chce vykonávať kvalitnú prácu a spolupracovať s ostatnými opozičnými stranami. Aj v minulosti sa im podľa jeho slov podarilo presadiť dobré návrhy z opozičnej pozície a chcú sa o to usilovať aj v tomto volebnom období.

 

Reklama

Strany a hnutia si na ustanovujúcej schôdzi vytvorili poslanecké kluby

Politické strany a hnutia si na stredajšej ustanovujúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR vytvorili poslanecké kluby

Ustanovujúca schôdza Národnej rady Slovenskej republiky
Na snímke Ústava Slovenskej republiky pred začiatkom ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR)

Klub Smeru-SD povedie Ján Richter, klub Progresívneho Slovenska Martin Dubéci. Predsedom klubu Hlas-SD bude Róbert Puci, poslanecký klub Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia povedie Michal Šipoš, KDH Martina Holečková, SaS Branislav Gröhling a SNS Andrej Danko.

Najsilnejším klubom v NR SR je Smer-SD (42 poslancov). Nasledujú Progresívne Slovensko (32 poslancov), Hlas-SD (27 poslancov). Nasledujú kluby Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia (16 poslancov), KDH (12 poslancov), SaS (11 poslancov) a SNS (desať poslancov).

 

Dve poslankyne nezložia v stredu sľub, ospravedlnili sa Záborská a Vaľová

Dve zvolené poslankyne Národnej rady (NR) SR nebudú v stredu na ustanovujúcej schôdzi skladať poslanecký sľub. Z rokovania sa ospravedlnili.

Reklama

Sľub nebudú v stredu skladať Anna Záborská, ktorá bola zvolená za koalíciu OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí a Jana Vaľová zo Smeru-SD. Sľub zložia na schôdzi, na ktorej sa zúčastnia po prvý raz.

 

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

11:14

Maloobchodné tržby v Českej republike v marci 2024 vzrástli, už štvrtý mesiac po sebe a viac ako v predchádzajúcom mesiaci, aj ako očakávali ekonómovia.

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

10:44

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.

10:34

Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

10:28

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

10:14

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:00

Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
09:08

Obchodný prebytok Číny v apríli klesol, aj keď menej, ako ekonómovia očakávali. K jeho poklesu prispel slabší nárast vývozu ako dovozu. Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho colného úradu.

08:58

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na predmestie Damasku, ktorých terčom mala byť údajne jedna z budov. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany.

08:45

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas.

08:35

Za “veľké sklamanie” označil vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali