Záborská: Rodina vychováva svoje deti. Škôlka je pomoc a podpora

Záborská: Rodina vychováva svoje deti. Škôlka je pomoc a podpora

Bratislava 8. októbra 2019 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Bývala europoslankyňa a predstaviteľka Kresťanskej únie Anna Záborská sa v svojom poslednom príspevku na sociálnej sieti venovala dôležitosti výchovy detí v rodinách. V príspevku ďalej píše, že školské a predškolské zariadenia by mali rodine iba pomáhať a nie deti vychovávať

Ilustračné foto

Záborká si myslí, že prioritne by deti mala vychovávať rodina a škôlka, škola, príbuzní, či obec rodine majú iba pomáhať vo vzdelávaní a výchove, nie ju nahrádzať. Podpora vzdelávania a výchovy v škôlkach je dôležitá najmä pre tých, ktorí to potrebujú a ja preto by škôlka má byť službou pre rodiny, nie ich povinnosťou.

Reklama

“Dnes, škôlky chýbajú v mestách, ale hlavne na menších obciach s často zlým dopravným spojením. Na škôlku je detí málo, dochádzanie je komplikované. Tu štát musí pomôcť zjednodušením organizácie škôlok, tak aby obce mohli podporovať aj neformálne skupiny pre pár detí. Nie je to o veľkých nákladoch na nové budovy, ale o chcení pomôcť. Keď rodinám podáme pomocnú ruku, spoja sa a vytvoria najlepšie prostredie pre svoje deti,” myslí si Záborská.

V príspevku tiež pripomenula, že kresťanské hodnoty v politike znamenajú mať rodinu na prvom mieste. “Musíme podporiť aj spoluprácu rodín, ktoré si chcú pomáhať s výchovou, strážením, vzdelávaním ich detí v predškolskom či rannom školskom veku. Budem pracovať na tom, aby sme rodinám, kdekoľvek na Slovensku žijú, pomáhali a nie im komplikovali život pri výchove a vzdelávaní ich detí,” dodala na záver.

Reklama

Podobný názor zastáva aj jej kolega Richard Vašečka, ktorý povinné škôlky odmieta.

„Považujem za alarmujúce, ak sme sa dostali do stavu, že štát nedôveruje rodičom. Stanovuje im stále nové a nové povinnosti a oberá ich o slobodnú voľbu a sväté právo na výchovu svojich detí. Ak chce štát naozaj rodičom pomôcť, nech radšej zabezpečí v škôlkach miesto pre tých, ktorí o to majú záujem. Teda nie povinné škôlky, ale dostupné škôlky. To považujem za oveľa rozumnejšie a citlivejšie riešenie,“ myslí si Vašečka.

„Prečo by sme mali nútiť rodičov, ktorí chcú svoje deti v predškolskom veku vychovávať sami, aby ich povinne dávali do škôlky? A ešte im navyše hroziť mastnou pokutou, ak sa rozhodnú nechať ho podľa svojho uváženia doma,“ pýta sa poslanec.

 

Povinné predprimárne vzdelávanie pre päťročné deti

Reklama

Predprimárne vzdelávanie v materských školách pre päťročné deti by mohlo byť povinné. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú v utorok poslanci parlamentu posunuli do druhého čítania. Právnou úpravou by sa predĺžila povinná školská dochádza zo súčasných desať rokov na 11, pričom povinná školská dochádza v materskej škole by trvala jeden školský rok.

V návrhu novely školského zákona sa uvádza, že povinná školská dochádzka v materskej škole sa plní formou pravidelnej dennej dochádzky v pracovných dňoch v rozsahu najmenej štyroch hodín denne. Deti, ktoré plnia povinnú školskú dochádzku, by sa spravidla mali zaraďovať do samostatnej triedy. Päťročné deti podľa návrhu novely zákona budú môcť chodiť aj do súkromných či cirkevných materských škôl, rovnako sa budú môcť vzdelávať doma aj individuálne.

“V prípade, že po jednom roku povinného predprimárneho vzdelávania dieťa nebude spôsobilé pokračovať v plnení povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bude na základe rozhodnutia riaditeľa materskej školy opakovať predprimárne vzdelávanie v materskej škole,” uvádza sa v predkladacej správe. Autormi novely sú koaliční poslanci Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd).

Novelou školského zákona sa má tiež zrušiť nultý ročník, ktorý je akousi náhradou predškolskej dochádzky. „Cieľom návrhu je zvýšiť takzvanú školskú spôsobilosť detí, ktoré nastúpia do základnej školy. Školská spôsobilosť je absolvovanie základnej školy bez nultého ročníka. Nie je to celkom šťastný nápad, neosvedčil sa nám. Nultý ročník supluje to základné, čo sa má dieťa naučiť do veku šiestich rokov,” vysvetlil poslanec NR SR za stranu Most-Híd Peter Antal.

Obec podľa novely zákona určí všeobecne záväzným nariadením na zabezpečenie plnenia povinnej školskej dochádzky školský obvod pre každú materskú školu zriadenú obcou. “Ak obec nezriadi materskú školu, môže sa dohodnúť so susednými obcami na spoločnom školskom obvode materskej školy,” píše sa v návrhu novely.

Reklama

Z analýzy vplyvov na rozpočet verejnej správy, na zamestnanosť vo verejnej správe a financovanie návrhu sa očakáva nárast počtu detí v materských školách zo súčasných 55.673 zhruba na 63.000. Okrem toho by mal stúpnuť aj počet zamestnancov. Predpokladaný počet učiteliek, ktoré budú zabezpečovať výchovu a vzdelávanie detí, ktoré budú plniť povinnú školskú dochádzku, je 6300, čo predstavuje nárast o 743 oproti súčasnému stavu. Predpokladá sa aj zvýšenie počtu asistentov učiteľa minimálne o 70 z dnešných 180 na 250.

Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. septembra 2020, pričom dosah na rozpočet by mal vtedy dosiahnuť 15.744.846 eur.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali