„Za návrat cti našich vládcov“: 20 generálov vyzýva prezidenta Macrona, aby bránil Vlastenectvo a upozorňujú na nebezpečenstvo občianskej vojny

„Za návrat cti našich vládcov“: 20 generálov vyzýva prezidenta Macrona, aby bránil Vlastenectvo a upozorňujú na nebezpečenstvo občianskej vojny

Paríž 28. apríla 2021 (HSP/Foto:SITA/AP-Ian Langsdon/Pool photo via AP)

 

Z iniciatívy Jean-Pierre Fabre-Bernadaca, kariérneho dôstojníka a manažéra internetovej stránky Place Armes, asi dvadsať generálov, sto vyšších dôstojníkov a viac ako tisíc ďalších vojakov podpísalo výzvu na návrat cti a povinnosti do politiky. Týždenník Valeurs actuelles publikujú s ich povolením list plný presvedčenia a odhodlania týchto mužov spätých so svojou krajinou

Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Jean-Pierre Fabre-Bernadac

Reklama

 

Uverejnené 21 apríl 2021 o 7h00

Reklama

 

© NICOLAS MESSYASZ/SIPA

 

Vážený pán Prezident,

Dámy, páni z vlády,

Reklama

Dámy, páni z parlamentu,

Doba je vážna, Francúzsko je v ohrození, hrozí mu niekoľko smrteľných nebezpečenstiev. My, ktorí aj na dôchodku zostávame francúzskymi vojakmi, nemôžeme za súčasných okolností zostať ľahostajní k osudu našej krásnej krajiny.

Naše trikolóry nie sú len kúskom látky, symbolizujú tradíciu tích, ktorí v priebehu vekov, bez ohľadu na farbu pleti alebo vieru, slúžili Francúzsku a dali zaň život. Na týchto zástavách nájdeme zlatými písmenami vyšité slová „Česť a Vlasť“. Naša dnešná česť však spočíva v poukázaní na rozpad, ktorý šľahá našu vlasť.

– Rozpad, ktorý sa prostredníctvom určitého antirasizmu prejavuje s jediným cieľom: vytvoriť na našej pôde určitý nepokoj, ba dokonca nenávisť medzi spoločenstvami. Niektorí dnes hovoria o rasizme, domorodosti a dekoloniálnych teóriách, ale prostredníctvom týchto výrazov chcú títo nenávistní a fanatickí podporovatelia práve rasovú vojnu. Pohŕdajú našou krajinou, jej tradíciami, kultúrou a chcú ju rozložiť tak, že jej vezmú minulosť a históriu. Útočia teda prostredníctvom sôch vyjadrujúcich starodávnu vojenskú a civilnú slávu a analyzujú slová staré niekoľko storočí.

– Rozpad, ktorý s islamizmom a prímestskými hordami vedie k odtrhnutiu viacerých území národa a ich transformácii na oblasti podriadené dogmám, ktoré sú v rozpore s našou ústavou. Avšak každý Francúz bez ohľadu na svoju vieru alebo nevieru je doma všade vo Francúzsku; nemôže a nesmie existovať žiadne mesto alebo štvrť, kde by neplatili zákony republiky.

Reklama

– Rozpad, pretože nenávisť začína mať navrch pred bratstvom počas demonštrácií, keď úrady používajú políciu ako svojich zástupcov a obetných baránkov proti Francúzom v žltých vestách, ktorí vyjadrujú svoje zúfalstvo. Zatiaľ čo jednotlivci v utajení a v kapucniach pustošia obchody a ohrozujú tie isté silové orgány. Pritom tieto orgány uplatňujú iba tie príkazy, niekedy protichodné, ktoré im dávate vy – vládcovia.

Nebezpečenstvo rastie, násilia každým dňom pribúda. Kto by bol pred desiatimi rokmi predpovedal, že učiteľovi pri odchode zo školy raz odrežú hlavu? Avšak my, služobníci národa, ktorí sme vždy boli pripravení svojim telom brániť – ako to vyžadovala naša vojenská prísaha, nemôžeme byť pasívnymi divákmi tvárou v tvár takýmto činom.

Je preto nevyhnutné, že tí, ktorí riadia našu krajinu, musia nájsť odvahu na odstránenie týchto nebezpečenstiev. K tomu často stačí bez zaváhania uplatňovať už existujúce zákony. Pamätajte, že rovnako ako my, aj veľká väčšina našich spoluobčanov je ohromená vašim kľučkovaním a previnilým mlčaním.

Ako povedal belgický primas Cardinal Mercier: “Keď je všade obozretnosť, nikde nie je odvaha.” Takže, dámy a páni, dosť bolo otáľania, hodina je vážna, práca je obrovská; nestrácajte čas a vedzte, že sme pripravení podporovať politiku, ktorá bude brať do úvahy záchranu národa.

Na druhej strane, ak sa nič neurobí, oslabenie sa bude v spoločnosti neúprosne ďalej rozširovať, čo v konečnom dôsledku spôsobí výbuch a zásah našich aktívnych spolubojovníkov do nebezpečnej misie obrany našich civilizačných hodnôt a ochrany našich krajanov na (vlastnom) štátnom území.

Ako vidíme, už nie je čas otáľať, inak zajtra občianska vojna ukončí tento narastajúci chaos, a úmrtia za ktoré ponesiete zodpovednosť, sa budú rátať na tisíce.

 

Podpísaní generáli :

Général de Corps d’Armée (ER) Christian PIQUEMAL (Légion Étrangère),

général de Corps d’Armée (2S) Gilles BARRIE (Infanterie),

Reklama

général de Division (2S) François GAUBERT ancien Gouverneur militaire de Lille,

général de Division (2S) Emmanuel de RICHOUFFTZ (Infanterie),

général de Division (2S) Michel JOSLIN DE NORAY (Troupes de Marine),

général de Brigade (2S) André COUSTOU (Infanterie),

général de Brigade (2S) Philippe DESROUSSEAUX de MEDRANO (Train),

Reklama

général de Brigade Aérienne (2S) Antoine MARTINEZ (Armée de l’air),

général de Brigade Aérienne (2S) Daniel GROSMAIRE (Armée de l’air),

général de Brigade (2S) Robert JEANNEROD (Cavalerie),

général de Brigade (2S) Pierre Dominique AIGUEPERSE (Infanterie),

général de Brigade (2S) Roland DUBOIS (Transmissions),

Reklama

général de Brigade (2S) Dominique DELAWARDE (Infanterie),

général de Brigade (2S) Jean Claude GROLIER (Artillerie),

général de Brigade (2S) Norbert de CACQUERAY (Direction Générale de l’Armement),

général de Brigade (2S) Roger PRIGENT (ALAT),

général de Brigade (2S) Alfred LEBRETON (CAT),

médecin Général (2S) Guy DURAND (Service de Santé des Armées),

contre-amiral (2S) Gérard BALASTRE (Marine Nationale).

Reklama

 

Reakcie politikov

„Je to urážka vrhnutá do tváre tisícom vojakov,“

„Toto správanie je o to nezodpovednejšie, že sa jedná o ľudí, ktorí slúžili v našej armáde,“ prehlasuje ministerka obrany Florence Parly v rádiu Franceinfo.

Franceinfo: A čo odpoviete týmto signatárom, ktorí vyvolávajú riziko občianskej vojny a ktorí zrejme volajú po povstaní?

Florence Parly: Netreba sypať do rán soľ. Keď sme zodpovední, nesnažíme sa podnecovať rozpory, ktoré by sa nemali popierať, ale ktoré by sa nemali preháňať a nemali by sme ich chcieť zväčšovať. Verím, že sa všetci snažíme vytvoriť národ. Armáda má národ pripútaný k telu a myslím si, že toto správanie je o to nezodpovednejšie zo strany ľudí, ktorí slúžili v armáde.

– Od alžírskej vojny sa armáda vyhýbala politickým hádkam. (P.p : 21. apríla 1961 spustili generáli Salan, Challe, Zeller, Jouhaud a niekoľko ďalších „puč generálov“ v Alžílrsku, ako reakciu na politiku vedenú generálom de Gaullom, považovanú za zradu, konkrétne ukončenie vojny a vyjednávanie o nezávislosti Alžírska.)

Na ministerstve obrany analyzujeme zoznam signatárov. Ak sa tam objavia vojaci v aktívnej službe, budú potrestaní. „Pokiaľ ide o vojakov, ktorí porušili povinnosť rezervovanosti (=nevyjadrovania sa k politike), sú samozrejme naplánované sankcie,“ potvrdila v pondelok pre France Info ministerka obrany Florence Parlyová.

Reklama

 

Marine Le Penová podporuje generálov

V piatok týždenník „Valeurs Actuelles“ zverejnil odpoveď Marine Le Penovej: „Pozývam vás, aby ste sa pripojili k nám a zúčastnili sa bitky, ktorá začína (…), ktorá je predovšetkým bitkou o Francúzsko.“ „Ako občan a ako politik sa pripájam k vašim analýzam a zdieľam váš zármutok,“ napísala.

Po tomto vyhlásení sa spustil povyk ľavicových politikov, zatiaľ čo národniari (označovaní ako extrémisti)  prevolanie generálov vítajú.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

13:37

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, najvyťaženejšie vlaky sú aktuálne obsadené v priemere na 84 %. Väčšina expresných vlakov z Bratislavy do Košíc je už takmer plná. Záujem je tiež o InterCity (IC) vlaky a takmer vypredané sú aj niektoré medzištátne rýchliky z Košíc do Mukačeva. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

13:37

Česká ekonomika v minulom roku klesla menej, než sa predpokladalo. Český hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2023 znížil o 0,2 %, uviedol ČSÚ na základe spresnených údajov. Vo svojom predchádzajúcom odhade zo začiatku marca počítal s poklesom až o 0,4 %. V poslednom štvrťroku 2023 česká ekonomika medziročne expandovala o 0,2 % (pôvodne: -0,2 %) a medzikvartálne o 0,4 % (+0,2 %).

13:36

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD) a Federácia strojvodcov (FS) vnímajú pozitívne aktivity Železníc SR (ŽSR) k dlhodobejšej stabilizácii zamestnancov. Za negatívum však považujú, že sa nepodarilo nájsť rýchle riešenie akútneho nedostatku zamestnancov na železniciach. OAVD to uviedla v súvislosti s rokovaním za okrúhlym stolom, ktoré sa uskutočnilo v utorok (26. 3.). Informoval o tom podpredseda republikovej rady OAVD Matej Ferencei.

13:36

Deficit verejných financií môže tento rok dosiahnuť úroveň 7,483 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). V aktuálnom marcovom odhade to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti februáru znížila svoju prognózu schodku o 133 miliónov eur.

13:35

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina sa “nenechá umlčať Čínou.” Čínske ministerstvo obrany zas obvinilo Filipíny zo zámerných provokácií “s pomocou vonkajších mocností”. Tieto vyhlásenia nadväzujú na nedávny incident plavidiel oboch krajín v Juhočínskom mori.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali