Vynikajúci úspech: Slovenskí bandy hokejisti na majstrovstvách sveta v Irkutsku získali bronzové medaily

Vynikajúci úspech: Slovenskí bandy hokejisti na majstrovstvách sveta v Irkutsku získali bronzové medaily

Irkutsk 6. marca 2020 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

V ruskom sibírskom meste Irkutsk sa dnes skončili majstrovstvá sveta v bandy hokeji. Slovenskí hokejisti bojovali o bronzové medaily proti favorizovanému mužstvu Mongolska, s ktorým v skupine prehrali 0:4. Naši podali perfektný kolektívny výkon, zdolali súpera 3:2 a po prvý raz vo svojej histórii získali bronzové medaily

Slovenskí bandy hokejisti

Favoritom zápasu bolo bezpochyby Mongolsko, ktoré dlhé roky sa zúčastňuje v kategórii B a 10 razy vystupovalo aj v najvyššej kategórii A. Naši hokejisti sa zúčastnili iba na svojom treťom šampionáte v kategórii B. Napriek tomu najprv vydržali prvý takmer polhodinový uragán útokov súpera a potom využili vylúčenie dvoch mongolských hráčov: v 32. minúte Martin Grell po peknom rýchlom útoku otvoril skóre.

Reklama

V závere polčasu naši mohli aj zvýšiť, ale Peter Beneš nedokázal prekabátiť mongolského brankára, keď v 42. minúte nepremenil 12-metrovú penaltu.

V druhom polčase skúsenejší súper vyvinul veľký tlak na našu bránku a v 54. minúte Erdenežavom vyrovnal. V 62. minúte sa dokonca ujal vedenia gólom Tamira 1:2. Našťastie už o 4. minúty naši vyrovnali: Oliver Šanko rozohral štandardnú situáciu – rozohrávku loptičky z rohu ihriska a Peter Beneš bombou takmer roztrhol sieť súperovej bránky – 2:2.

Reklama

Mongoli následne vytvorili niekoľko nebezpečných situácií pred našom bránkou, ale v 71. minúte naši znova rozohrávali loptičku z rohu, tento raz asistoval Marián Korpáš, ktorý presne prihral spoluhráčovi, a Peter Beneš tvrdou strelou poslal loptičku do siete – 3:2!

Prirodzene zostatok času Mongoli sa snažili vyrovnať, stále útočili, naši hokejisti pozorne hrali v defenzíve a odpovedali rýchlymi protiútokmi.

Posledná veľmi nebezpečná situácia vznikla takmer 2 minúty pred koncom zápasu, keď Mongoli rozohrávali loptičku z rohu a iba tesne minuli našu bránku. Po finálovom hvizde rozhodcu v radoch našich hráčov zavládla obrovská radosť: mužstvo, ktoré sa iba tretí raz zúčastnilo na majstrovstvách sveta v kategórii B, získalo bronzové medaily. Je to bezpochyby obrovský úspech!

 

Slovensko – Mongolsko 3:2,

Reklama

góly: 32. Martin Grell /1:0/, 54. Enh Amgalan Erdenežav /1:1/, 62. Ganbold Tamir /1:2/, 64. Peter Beneš /2:2/, 72. Peter Beneš /3:2/.

 

Finále: Maďarsko – Ukrajina 4:1 

Maďari využili vylúčenie ukrajinského hráča a v 13. minúte otvorili skóre. Gól po peknej kombinácii strelil Linus Schellin, maďarský reprezentant švédskeho pôvodu /v zostave maďarskej reprezentácii hrávajú, mimochodom, traja hráči švédskeho pôvodu – Schellin a bratia Berglennovci/. Ukrajinci prevzali iniciatívu, neustále útočili a konečne v 39. minúte Andrej Markovičenko tvrdou strelou vyrovnal. Tak sa skončil prvý polčas.

V druhom dejstve hráči oboch mužstiev predviedli útočný hokej, rýchlo prechádzali od bránky k bránke a nakoniec v 62. minúte Maďari využili presilovku a znova sa ujali vedenia: David Horváth po rýchlom protiútoku poslal loptičku do siete – 2:1. Ukrajinci vyvinuli veľký tlak na bránku súpera, niekoľko razy nebezpečne rozohrávali štandardné situácie – z rohu ihriska, ale doplatili na vylúčenie hráča.

Reklama

V 74. minúte Linus Schellin strelil svoj druhý gól v zápase a zvýšil na hrozivých 3:1. Ukrajinci znervózneli a o 2 minúty dostali aj ďalší gól: z protiútoku Dennis Pacsay zvýšil na 4:1 a fakticky už bolo rozhodnuté. Ukrajinci sa síce nevzdávali a pokračovali dobíjať bránku Maďarov. To sa im nakoniec aj podarilo v 86. minúte, ale rozhodcovia gól pre postavenie ukrajinského hráča mimo hry neuznali. Maďari zvíťazili 4:1 a postúpili do kategórie A.

Tento finálový zápas sa skončil o 10. hodine nášho času /o 17. hodine miestneho času v Irkutsku/ a tým sa skončili aj majstrovstva sveta v bandy hokeji v kategórii B. Majstrovstva sveta v kategórii A sa uskutočnia tiež v Irkutsku od 29. marca po 5. apríla. Zúčastní sa na nich 8 mužstiev: Rusko, Švédsko, Fínsko, Nórsko, Kazachstan, USA, Nemecko a Estónsko.

 

Ostatné výsledky

o 5. miesto: Holandsko – Lotyšsko 5:4

o 7. miesto: Japonsko – Česko 3:1

o 9. miesto: Švajčiarsko – Somálsko 4:1

 

V piatom video-zborníku organizátori majstrovstiev sveta viac priestoru nechali pre semifinálové zápasy

 

Reklama

Našu krajinu na majstrovstvách sveta v Irkutsku reprezentovali:

Richard Čaládi, Michal Knopp, Marián Korpáš, Miroslav Krídl, Stanislav Opavský, Peter Beneš, Gabriel Krýdl, Andrej Volko, Oliver Šanko, Martin Grell, Nikolas Kovalovský, Branislav Volko,  Kristián Lukšo, Peter Janáč, Damián Iglovský. Konstantin Prjachin, hlavný tréner Slovenskej bandy reprezentácie, Per-Erik Holmstrom, asistent trénera Slovenskej bandy reprezentácie, Ľudovít Vepy, podpredseda SAB a jeden zo zakladateľov Bandy hokeja na Slovensku, Lukáš Vepy, predseda SAB a zakladateľ Bandy hokeja na Slovensku a Jozef Sojka, slovenský bandy rozhodca.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:17

Hokejisti Žiliny si vybojovali postup do najvyššej súťaže. Vo štvrtom finálovom stretnutí play off Slovenskej hokejovej ligy zvíťazili na ľade HC Prešov 5:1 a v sérii triumfovali jednoznačne 4:0 na zápasy. Žilina sa vráti do extraligy po piatich rokoch, nahradí v nej Humenné.

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali