Vojna na Donbase: Kto sú členovia Forward Observations Group, ktorí pôsobia na východe Ukrajiny? O žoldnierov tu zrejme nejde

Vojna na Donbase: Kto sú členovia Forward Observations Group, ktorí pôsobia na východe Ukrajiny? O žoldnierov tu zrejme nejde

Donbas 30. januára 2022 (HSP/Foto: Archív)

 

Server ruskej spravodajskej televíznej siete RT sa vo svojom nedávnom článku od autora Sashu Nagibu zaoberá skupinou Forward Observations Group. Ide o skupinu pôsobiacu na východe Ukrajiny. Pokiaľ však ide o jej kategorizáciu, tam je to už trochu zložitejšie

vojaci
Ilustračné foto

 

Reklama
„Zmrazený“ konflikt na Ukrajine

O čo tu ide? Autor vo svojom článku (viď tu) píše o akejsi zvláštnej vojensky sa tváriacej skupine, ktorá má názov Forward Observations Group (FOG). Tá má pôsobiť na Donbase, odkiaľ si dáva fotky na sociálne siete.

Na Donbase na východe Ukrajiny prebieha dlhoročný konflikt medzi ukrajinskou armádou na jednej strane a proruskými separatistami na druhej. Konflikt vypukol v roku 2014 po viacmesačnej kríze na Ukrajine, spustenej tým, že vtedajší prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať pripravovanú asociačnú dohodu medzi Ukrajinou a Európskou úniou. To podnietilo protesty zvané „Euromajdan“.

Reklama

Protesty nakoniec vyústili do prevratu a prezident Viktor Janukovyč opustil krajinu. Ruské vojská obsadili Krym, ktorý bol po referende pripojený k Ruskej federácii. Napätie na východnej Ukrajine dospelo do dlhé roky trvajúceho konfliktu medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami.

Ukrajinský konflikt našu krajinu prakticky neovplyvnil. To isté však nemôžeme povedať o súčasnej situácii, kedy NATO obviňuje Ruskú federáciu z toho, že by mohla podniknúť vojenskú inváziu na Ukrajinu a kedy sa otvorene začína hovoriť o možnosti rozmiestnenia jednotiek NATO na našom území. Jednotlivé členské krajiny aliancie začali Ukrajine ponúkať svoju pomoc vrátane zásielok zbraní a munície.

 

Skupina, o ktorej diskutujú ruské internetové komunity

Ako píše RT vo svojom článku, USA a Británia posielajú Ukrajine aj muníciu určenú pre vojakov na frontovej línii v Donbase.

Podľa RT publikuje skupina Forward Observations Group (FOG) fotografie Američanov vo vojenskom oblečení a s výzbrojou. Tie sa rozšírili na sociálnych sieťach, keď ich začali skúmať ruské vojensky orientované internetové komunity.

Reklama

Muži držia americkú vlajku a fotia sa vo východoukrajinskom Severodonecku. Tváre majú zahmlené. Tu pôsobí 53. samostatná mechanizovaná brigáda Ukrajinských pozemných síl. Zjavne k nej patria aj bývalí bojovníci dobrovoľníckeho práporu Ajdar, v ktorom sa koncentrovali ultrapravičiari spájaní médiami s neonacizmom. V rokoch 2013-2014 sa k Ajdaru pripojili aj švédski neonacisti zo strany Svenskarnas parti, čo vyvolalo záujem švédskych a nemeckých médií.

Niektorí nazvali vojakov z FOG žoldniermi. Aj hlava Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin sa vyjadril, že v Donbase sú prítomní západní žoldnieri. Avšak tajné služby sú v tomto opatrné a nič také nebolo oficiálne potvrdené, vysvetľuje ďalej RT.

Granáty
Žoldnier organizácie FOG

 

Zakladateľa skupiny obviňujú z fotografií s neonacistom

Webstránka FOG (forwardobservations.com) nám neprezradí nič o tom, kto v tejto skupine je alebo čo robia. Keď sa RT pýtala na charakter činnosti FOG, skupina odpovedala, že predávajú tovar a publikovali tri knihy.

Zakladateľom skupiny je Derrick Bales. RT pripomína, že VICE World News o ňom kedysi informovali ako o bývalom americkom vojakovi, ktorý sa zmenil na influencera a je kritizovaný za vojenskú cestu na Ukrajinu s neonacistom. Na niektorých z jeho fotiek bol totiž Vadim Lapajev alias „Balak“. Webstránka Bellingcat ho v roku 2018 označila za radikálneho neonacistu, ktorý slúžil v ultranacionalistickom prápore Azov. Pre VICE Bales povedal, že nikdy na Ukrajine nebojoval.

Reklama
GPS
Žoldnier organizácie FOG

Autor článku v RT sa ďalej odvoláva na západný telegramový zdroj Counter Intelligence Global (CIG). CIG o FOG napísala, že robia marketing a reklamnú stratégiu sústredenú okolo vojny. Zdroj CIG uviedol, že ide o veteránov, ktorí „žijú svoj sen“.

Skupina je zrejme spojená s veteránskou skupinou GBRS, s ktorou spoločne vytvorili niektoré promo materiály pre YouTube.

 

Mikiny, tričká či knihy

RT cituje nemenovaného odborníka na oblasť bezpečnosti, ktorý nazýva FOG „hypebeast idiots“, pričom označenie hypebeast sa používa pre ľudí, ktorým sa páčia veci, ktoré sú momentálne v kurze. Podľa tohto zdroja FOG vyťahujú peniaze od tzv. larperov, („live action role play“, teda ľudí, ktorí si kupujú vojenskú výstroj, pričom nemajú žiadne alebo majú len malé spojenie s armádou). Prispievatelia FOG samotní sú podľa tohto zdroja „zmesou vyslúžilých príslušníkov špeciálnych operačných síl, larperov a policajtov.

Skupina príležitostne predáva tovar ako mikiny s kapucňami či tričká.

RT rozobrala aj to, o čom sú knihy skupiny. V niektorých častiach kníh sa rozoberajú kontroverzné témy, ako ženy v špeciálnych jednotkách či záležitosti spojené s psychickým zdravím. V jednej z kníh je aj anonymné interview o činnosti špeciálnych operačných síl v Sýrii. Spomenutí sú tam aj ruskí vojaci.

Skupina oznámila, že plánuje odhaliť skryté ruské akcie v regióne Donbasu. RT cituje FOG, že členovia išli blízko k frontovej línie, boli v zákopoch, niekde boli vraj len 300 metrov od proruských separatistov, hovorili s ukrajinskými vojakmi a veliteľmi.

“Ich prítomnosť na Ukrajine je na to, aby to vyzerali ´cool´ a pretláčali svoju značku na chrbtoch zomierajúcich Ukrajincov,“ povedal jeden zdroj pre CIG o tom, aké sú aktivity skupiny v regióne. Ďalší zdroj hovorí pre RT, že títo ľudia sú vlastne niečo ako turisti.

 

Sú na Ukrajine americkí žoldnieri?

Potom sa článok RT dostáva k slovám Sergeja Šojgua, ruského ministra obrany. Ten tvrdí, že americké súkromné vojenské spoločnosti sa chystajú spraviť provokáciu s použitím neznámych chemických komponentov, pričom ich jednotky sa nachádzajú v doneckom regióne.

Reklama

Šojgu síce hovorí o vyše 120 amerických žoldnieroch na Ukrajine, ale RT ďalej vysvetľuje, že žoldnieri sú pre Ukrajinu príliš drahí a Ukrajina ich nedokáže zaplatiť.

Vojak
Žoldnier organizácie FOG

Ďalej v článku nasledujú slová zástupcu súkromnej vojenskej spoločnosti o tom, že ľudia, ktorí sú považovaní za žoldnierov, sú skôr neplatenými dobrovoľníkmi s malými alebo žiadnymi relevantnými skúsenosťami.

RT sa potom v článku venuje aj práporu Azov (regiment Azov). Ten má základňu v Mariupole a je súčasťou Národnej gardy Ukrajiny. Tento prápor pritiahol veľa zahraničných dobrovoľníkov, ktorým sa páčili ich krajne pravicové ideály. “Azov stratil desiatky miliónov z americkej pomoci a bol znásilnený ukrajinskou vládou primárne preto, lebo sa združoval s asi tak poltuctom západných nacistov, ktorí tam neprinášali žiadnu hodnotu. Bola to veľká strata a akákoľvek skupina ktorá, k sebe pripustila západniarov, to pocítila” prezradil RT nemenovaný bezpečnostný konzultant.

 

Výcvik Ukrajincov v zahraničí

RT popisuje aj to, ako Ukrajinci chodia na vojenské tréningy do zahraničia (po podpísaní zmluvy o spolupráci s USA sa to môže týkať aj Slovenska). Rolu v tomto hrá aj spoločnosť s názvom Európska bezpečnostná akadémia (ESA), o ktorej v roku 2018 vysvitlo, že od roku 2016 pomáha s výcvikom mužov z práporu Azov.

Reklama

Ku koncu článku autor spomína informáciu Yahoo News o údajnom tajnom tréningovom programe CIA v Spojených štátoch pre ukrajinských príslušníkov špeciálnych operačných síl. Program sa mal začať v roku 2015. RT cituje svoj zdroj, ktorý hovorí, že Američania vlastne trénujú Ukrajincov na povstanie. Program vraj naučil Ukrajincov, ako „zabíjať Rusov“, hovorí zdroj.

Tričko
Tričko žoldniera organizácie FOG

Pochopiteľne, hovorca CIA Tammy Thorp poznamenáva, že úvahy o tom, že CIA trénujú mužov pre ozbrojené povstanie na Ukrajine, sú nepravdivé.

Z článku RT teda vychádza, že na Ukrajine sa pravdepodobne nenachádzajú americkí žoldnieri. Za takých zrejme nie je možné považovať ani príslušníkov svojráznej skupiny Forward Observations Group. Z ich prezentovanej činnosti a z toho, čo o nej usudzujú odborníci na problematiku, nie je zrejmé, že by takáto skupina mohla byť ukrajinskej armáde akokoľvek významne nápomocná. Treba jej však uznať, že aj tým, že sa dostala do pozornosti ruských vojensky orientovaných komunít, si spravila vlastne vynikajúci marketing.

Skôr než na údajnú prítomnosť amerických žoldnierov na Ukrajine, by sa pozornosť ľudí sledujúcich situáciu na Donbase, ako aj súčasné napätie medzi Západom a Ruskom, mala uprieť skôr na možnosti výcviku príslušníkov ukrajinských jednotiek v zahraničí.

Ladislav Kováčik

Reklama

Vzájomne si pomáhame

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám, že ste si prečítali článok a ak si myslíte, že si zaslúži, aby si ho prečítali viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať, ktoré nájdete pod článkom. Pomôžete tak rozšíriť informačné pole o faktoch, ktoré sa z iných médií verejnosť nemá ako dozvedieť.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali