Víťaz z Ríma Nadal pochválil svoj forhend, ale nechce sám seba dostať pod tlak pred Roland Garros

Víťaz z Ríma Nadal pochválil svoj forhend, ale nechce sám seba dostať pod tlak pred Roland Garros

Bratislava 17. mája 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP – Gregorio Borgia)

 

Rafael Nadal sa mohol s turnajom ATP Masters 1000 v Ríme rozlúčiť už v osemfinále, keď jeho súper Denis Shapovalov mal na rakete dva mečbaly. Nestalo sa a španielsky tenisový toreádor dokráčal zasa raz až do finále. A tam zdolal svojho najväčšieho súpera, svetovú jednotku, Novaka Djokoviča 7:5, 1:6, 6:3

Rafael Nadal Novak Djokoviè
Na snímke Španielsky tenista Rafael Nadal (vpravo) pózuje s trofejou po víťazstve nad Srbom Novakom Djokovičom (vľavo) vo finále mužskej dvojhry na turnaji ATP v Ríme

Vždy ambiciózny Srb pod dohľadom svojho slovenského trénera Mariána Vajdu neodohral zlý zápas. V druhom sete dokonca exceloval, ale na konci nevydržal so silami. Nadal ho prevýšil po fyzickej stránke, dominoval z forhendu a tiež lepšie odvracal brejkbaly a zvládal kritické okamihy. V celkovej zápasovej bilancii dvoch najväčších rivalov súčasnosti Nadal proti Djokovičovi znížil na 28:29.

Reklama

Nadal opäť neporušil tradíciu, keď pred svojím triumfom na grandslamovom Roland Garros vždy vyhral aspoň jeden “tisíckový” turnaj. Tento rok neuspel v Monte Carle aj Madride, ale do tretice v Ríme mu to vyšlo. Na Foro Italico si pripísal desiaty titul a celkovo v kariére osemdesiaty ôsmy na hlavnom mužskom okruhu. Na podujatiach ATP Masters 1000 dosiahol 36. prvenstvo, čím sa na čele historického rebríčka vyrovnal práve Djokovičovi.

“Veľmi som chcel získať desiaty titul v Ríme. V roku 2005 som práve v Ríme dosiahol jeden z mojich prvých veľkých titulov v kariére. Cítim veľkú satisfakciu a spokojnosť. Hranicu desiatich titulov som už pokoril nielen v Paríži, Barcelone a Monte Carle, ale aj v Ríme,” vyhlásil Rafael Nadal podľa webu ATP Tour.

Reklama

 

Kľúč k úspechu zlepšený forhend

Sám seba 34-ročný Španiel pochválil za to, ako využíval svoj forhend. Z celkového počtu 37 víťazných úderov bolo až 26 z forhendovej strany, ktorá mu v nedávnej minulosti príliš nefungovala.

“Mám pocit, že som sa kontinuálne zlepšovať z forhendu. Víťazné údery a správne rozhodnutia z forhendu ma veľmi potešili. Na antuke je to veľmi dôležitý úder a naozaj som sa v ňom veľmi zlepšil,” doplnil antukový kráľ.

Pred Roland Garros v Paríži, kde energický ľavák z Malorky triumfoval už rekordných trinásťkrát, to Nadal vidí takto: “Toto moje víťazstvo v Ríme prišlo v dôležitej chvíli, ale sám seba nechcem dostať pod tlak. Myslím si, že sa to ani nestane. Chcem vyhrať každý zápas a každý turnaj a viem, ako sa mám vyrovnať s prílišným tlakom.”

 

Reklama
Novak napriek prehre spokojný s predvedenou hrou

Čoskoro 34-ročný Djokovič neobhájil svoj titul z vlaňajška, keď sa v Ríme hralo pre pandémiu koronavírusu v netradičnom septembrovom termíne. Na Foro Italico zostal na piatich tituloch, ale po finále videl aj pozitíva.

“Každá finálová prehra bolí a som sklamaný. Na druhej strane som spokojný s úrovňou tenisu, ktorú som predvádzal v záverečných fázach turnaja. Pokojne sa mohlo stať, že som mohol skončiť už vo štvrťfinále, ale ukázal som bojovného ducha. Aj vo finále som bojoval a hral na vysokej úrovni. Rozhodujúce momenty v prvom a treťom sete však lepšie zvládol môj súper,” cituje Djokoviča web ATP Tour.

Nadal sa stal v Ríme len siedmym hráčom histórie, ktorý odohral na antuke minimálne 500 zápasov. Má z nich neuveriteľnú bilanciu 459 víťazstiev a 42 prehier, čo je úspešnosť 91,6%. Na najpomalšom povrchu získal celkovo 62 turnajových prvenstiev. V rokoch 2005 – 2007 neprehral na antuke 81 zápasov za sebou a v rokoch 2017 – 2018 zasa 50 setov. Všetko sú to rekordné zápisy v otvorenej ére tenisu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali