Veľvyslanca domov alebo načo západoeurópski pastieri vybudovali luxusný košiar pre stredo a východoeurópske ovečky

Veľvyslanca domov alebo načo západoeurópski pastieri vybudovali luxusný košiar pre stredo a východoeurópske ovečky

Bratislava 30. marca 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Už dlhšie sa čudujeme, načo naši západoeurópski pastieri vybudovali luxusný košiar – Európsku úniu pre stredo a východoeurópske ovečky? Načo to potrebovali, chceli urobiť pre nás niečo dobré a užitočné? Až teraz nám svitá, prečo to vlastne robili…

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Hej-hop! Ideme skákať do bazénu! Že tam zabudli napustiť vodu? Nevadí, veď to nám nariadili naši páni z Bruselu, Berlína, Londýna, Paríža a iných predmestských častí. Tak budeme skákať. Že si rozbijeme hlavy? Ale veď naši páni z Európskej únie povedali, že je to správny krok. Tak potom je to bezpečné, nemusíme mať obavy a budeme skákať.

Reklama

A skáčeme. V mestečku na Temži si vymysleli novú zábavu. Rozbehli nový hon na čarodejnice… pardon, na ruských špiónov. Ale vlastne je to úplne to isté. Už o pár minút po incidente s otrávením bývalého agenta Skripaľa geniálni britskí Sherlockovia Holmesovia vypátrali vinníka – sú to, prirodzene Rusi. Kto iný? A hneď zo staršieho londýnskeho domčeku na Downing Street 10 zarevali: ruskí špióni nám tu zabíjajú ľudí, treba potrestať Moskvu. A na tento rev súhlasne prikývli všetky ovečky a barany v európskom košiari.

Staršia teta skôr pripomínajúca bosorku, ako vznešenú britskú lady, nariadila: treba vyhostiť  ruských diplomatov a ovečky a barany to podporili svorným hlasným bečaním. Naše domáce ovečky však chceli sa ukázať, že sú výnimočné a rozhodli sa bečať aspoň o štipku inak. A  preto na rozdiel od  ostatných… povolávame nášho veľvyslanca z Moskvy.

Reklama

Že sme to urobili inak, ako Londýn, Washington, Berlín a všelijaké Pobaltská, je to tak, ale na druhej strane nik nemôže povedať, že sme nereagovali a nepovedali „bu-bu-bu“ smerom k Moskve. Ruských diplomatov zatiaľ domov neposielame, ale svojho sme pozvali späť. Aj keď včera britský veľvyslanec hundral, že je to maličkosť, nedostatočné opatrenie, ale urobili sme, čo sme považovali za vhodné. Možno aj na ruských diplomatov ešte príde rad…

Minister zahraničia Miroslav Lajčák po včerajšom rokovaní vlády oznámil, že povolávame nášho veľvyslanca v Rusku Petra Priputena domov – akože na konzultácie. Pripomenul že nič také sme v našej najnovšej 25-ročnej histórii neurobili. A /ako inak?/ vyjadril našu plnú solidaritu so Spojeným kráľovstvom, našim strategickým spojencom a partnerom. Hurá!

Prezident SR Andrej Kiska po stretnutí s britským veľvyslancom Andrewom Garthom /tiež ako inak?/ cez svojho hovorcu Romana Krpelana podporil dané opatrenie, ale podčiarkol, že  je nedostatočné. Potešil sa, že sme „napravili škody spôsobené neochotou vlády podporiť strategického spojenca Slovenskej republiky.“ Mohli by sme sa ešte oficiálne ospravedlniť.

Expremiér to radšej napísal na facebooku: „Som veľmi rád a prijal som toto rozhodnutie slovenskej diplomacie s potešením, že sme prejavili ako krajina nielen suverénny, ale aj zdržanlivý postoj. Slovensko je v zahraničí považované za dôveryhodného partnera, ktorý si plní svoje medzinárodné záväzky. Medzi tie nepatrí za každú cenu a bez dôkazov vytvárať z Ruskej federácie svetového nepriateľa číslo jedna. Slovensku musí záležať na dobrých vzťahoch s Ruskom a mohlo by zohrať aktívnejšiu úlohu pri prepájaní Európy a Ruska. Pretože Európa potrebuje Rusko a Rusko potrebuje Európu,“ zdôraznil Robert Fico.

Nový premiér Peter Pellegrini poskladal dokopy vyjadrenia prezidenta, ministra zahraničia a predsedu SMERu a takto vytvoril vlastný názor. Považuje povolanie veľvyslanca z Moskvy za správne, aj keď, ako dodal, „ponecháva si svojprávnosť a právo na vlastné rozhodnutie aj v takomto citlivom prípade…“ Možno sa dočkáme aj jeho „vlastného rozhodnutia“.

Reklama

Mainstream a opozícia sú čiastočne uspokojení, aj keď si želajú oveľa tvrdšie opatrenia voči Rusku. Ako inak: musíme bečať spolu so všetkými a plniť všetky nariadenia prichádzajúce od „pánov“. Je ich viac, tento raz svoje priania vyjadrila zle vyzerajúca pani žijúca na riečke Temža. Vadí našim veľkomožným a médiám, že vyšetrovanie sa ešte ani nezačalo, ale Londýn už „pomenoval“ vinníka? Že nemá žiadne dôkazy a s veľkou pravdepodobnosťou Skripaľa otrávili britským prípravkom, ktorý sa vyrába iba v 7 kilometroch od miesta činu? Našim „kompetentným“ to nevadí. Čo je tam po nejakej prezumpcii neviny a dôkazoch?

Aha, už ste pochopili, prečo pre nás západní pastieri vybudovali lesklú a prijemne smrdiacu klietku – košiar? Keď sme boli vo svojich vlastných košiaroch, mohli sme bečať, ako sa nám papuľa narástla, ale teraz musíme bečať tak, ako nám nariadia „z centra“. Nariadia skákať do prázdneho bazénu – a budeme skákať. Kým si konečne neuvedomíme, že rozbíjať si lebky pre potešenie pánov nie je to najvhodnejšie trávenie času pre nás. Začíname si uvedomovať, prečo západní demokrati tak nenávidia Rusko – pretože sa snaží bečať inak, po svojom. A toto mu nik nechce dovoliť. A čo my? Dokedy budeme bečať tak, ako nariadi nejaký Londýn či Paríž?

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali