V Rusku vytvorili nové jadrové veliteľské centrum

V Rusku vytvorili nové jadrové veliteľské centrum

Moskva 12. novembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP/Sputnik/Kremlin-Mikhail Klimentyev)

 

Vladimir Putin oznámil vytvorenie nového veliteľského centra pre ruské strategické jadrové sily

Rusko, vakcína, Covid-19
Na snímke Vladimir Putin

“Je dôležité, aby všetko vybavenie, technika, komunikácia systémov riadenia jadrových síl boli aj naďalej moderné, jednoduché a spoľahlivé ako samopal Kalašnikov. Aby boli dôsledne a plánovite obnovované. A boli založené na vyspelých domácich technológiách a technických riešeniach,” povedal prezident počas porady s vedením ministerstva obrany, federálnych rezortov a podnikov obranného priemyslu.

Reklama

Podľa jeho slov bude mať centrum “prakticky absolútnu ochranu.

Putin zdôraznil, že ruský systém riadenia jadrových zbraní musí byť mimoriadne odolný. Vysvetlil, že táto vlastnosť musí byť zachovaná aj v prípade útoku zo strany nepriateľa.

Reklama

“Bez ohľadu na to, ako sú dnes moderné a rozvinuté, nemožno stáť na mieste. Veľmi dobre to chápeme. Musíme premýšľať o tom, čo bude zajtra a pozajtra,” dodal.

Putin už v minulosti povedal, že Rusko bude pokračovať v rozvoji svojich jadrových síl vzhľadom na existujúce vojenské a politické riziká. Prezident uviedol, že podiel moderných zbraní v strategických jadrových silách tvorí 82 percent.

Základy štátnej politiky v oblasti jadrového zastrašovania zároveň predpokladajú, že použitie týchto zbraní je možné pri útoku na Rusko. Putin označil jadrové zbrane za extrémne, výnimočné opatrenia na ochranu národných záujmov.

 

Modernizácia jadrového potenciálu Ruska

Testy medzikontinentálnej balistickej rakety Sarmat prebiehajú podľa plánu, uviedol v utorok ruský prezident Vladimir Putin. Konštatoval, že Rusko bude aj naďalej udržiavať svoj jadrový potenciál na princípe dostatočnosti.

Reklama

“Asi polovica vojenských jednotiek Raketových vojsk strategického určenia Ruskej federácie dostane najnovší komplex Jars. Skúšky medzikontinentálnej balistickej strely Sarmat idú podľa plánu a do námorníctva bola odovzdaná ponorka nového projektu Borej-A,” uviedol prezident na stretnutí s vedením ministerstva obrany a podnikov ruského obranného a priemyselného komplexu.

Rusko bude aj naďalej udržiavať svoj jadrový potenciál na princípe dostatočnosti, uviedol ďalej prezident Vladimir Putin. Vzhľadom k súčasným vojenskopolitickým rizikám sa Ruská federácia bude zaoberať modernizáciou jadrových síl, dodal. “S prihliadnutím na súčasné vojenskopoliticé riziká budeme pokračovať v modernizácii strategických jadrových síl a systematicky posilňovať všetky ich zložky. Rád by som poznamenal, že v posledných rokoch boli v armáde a námorníctve prijaté prioritne nové raketové a letecké systémy, v dôsledku čoho je podiel moderných zbraní v strategických jadrových silách 82%,uviedol Putin počas stretnutia.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali