V prípade vojny na Donbase Ukrajinci ani nebudú vedieť, odkiaľ to na nich priletí

V prípade vojny na Donbase Ukrajinci ani nebudú vedieť, odkiaľ to na nich priletí
 Moskva 26. mája 2018 (HSP/Foto:politexpert.net)

 

Ruský vojenský odborník Viktor Baranec na portáli politexpert venoval svoju pozornosť ukrajinským pokusom obsadzovať salámovou metódou oblasti v šedej zóne (oblasť v ktorej sa podľa Minských dohôd nemali nachádzať žiadne “ťažké sily”) na Donecku.

Na snímke Viktor Baranec

Podľa Baranca Porošenko na americký príkaz pripravuje útok voči Donecku a Luhansku. Predpokladá sa, že k útoku príde na začiatku MS-2018. Američania veria, že prinútia Európanov a iné krajiny v prípade konfliktu na Donbase (z eskalácie obvinia Rusko) opustiť MS-2018 vo futbale a dostanú väčšinu krajín pod svoj tlak a prinútia ich k protiruským vystúpeniam a aktivitám.

Ukrajinci na Donbase momentálne zmenili taktiku. Už zistili, že žiaden “Blitzkrieg” na Ukrajine nebude fungovať, poraziť Doneck a Luhansk rýchlou vojenskou operáciou nebude možné. Americkí inštruktori a inštruktori z NATO (Poliaci, Briti, Švédi, Kanaďania) od  ukrajinských porážok v Ilovajskom  kotli (2014) a v Debalcevskom kotli (2016) usilovne zvyšujú bojaschopnosť ukrajinskej armády. Ukrajinci dostali k dispozícii aj americké protitankové Javeliny, pretože Ukrajinci sa obávajú najmä tankových jednotiek Donecka a Luhanska.

Reklama

Podľa Baranca Ukrajinci momentálne postupne obsadzujú malé územia s pomocou sily. Infiltrujú územie diverznými skupinami, potom nasleduje akcia pozemných síl. V prípade, ak sa v oblasti nachádzajú predsunuté sily separatistov, nastupuje ukrajinské delostrelectvo, ktoré ostreľuje aj obytné oblasti a ukrajinské tanky. Separatisti dodržujú Minské dohody a žiadne tanky v šedej zóne nemajú.

Viktor Baranec však tvrdí, že Ukrajinci v konečnom dôsledku nemajú šancu na úspech. Ukrajinci strácajú životy v šedej zóne, straty na ich strane sú vyššie ako straty na strane separatistov. Donecko-luhanská bojová skupina predstavuje mocnú bojovú pružnú silu. Čím viac sa zatlačí, tým silnejšie reaguje. V radoch separatistov bojuje aj množstvo veteránov a dobrovoľníkov s bojovými skúsenosťami z Afganistanu či Čečenska. To nie sú vojaci základnej služby, násilím odvedení do armády, ale muži rozhodnutí chrániť svoje domovy. V prípade žoldnierov, profesionáli, s bohatými bojovými skúsenosťami.

Reklama

Ruský vojenský expert na záver uviedol svoj osobný názor na to, ako sa môže vyvinúť situácia na Ukrajine. V prípade, ak Američania naozaj prekazia MS-2018 a Ukrajinci vážne zaútočia na územie Donecka a Luhanska, príde k prekročeniu “červenej línie”. Rusko, ktoré doteraz riešilo problém na Donbase a v Sýrii diplomaticky, začne viac zapájať svoju silu. Východ Ukrajiny to nie je oblasť expedičného zboru v Sýrii s obmedzenými možnosťami. V tejto oblasti má Rusko totálnu prevahu a Ukrajinci ani nebudú vedieť, odkiaľ to na nich bude padať.

Americkí inštruktori vkladali veľké nádeje (ktoré sa im nevyplnili) aj do Gruzíncov v roku 2008, rovnako sa pre Američanov môže vyvinúť aj situácia na Donbase.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali