V Pakistane je obvinenie z rúhania nástroj na vyrovnávanie si účtov

V Pakistane je obvinenie z rúhania nástroj na vyrovnávanie si účtov

Pakistan 15. júla 2019 (HSP/TK KBS/RV/Foto:Štefan Patrik Kováč)

 

Mladý študent a hráč kriketu, Sunny Waquas, bol v Pakistane zatknutý za to, že v jeho taške sa našli urážlivé komentáre proti prorokovi Mohamedovi. 19-ročný Sunny bol obvinený z rúhania, ktoré sa tu trestá smrťou. Podľa svedectiev však materiály v taške pochádzali od jeho moslimského suseda, ktorý bol nahnevaný na prehru v kriketovom zápase

Ilustračné foto

Ako informovala agentúra AsiaNews, k zatknutiu a obvineniu došlo 29. júna 2019 v Bahawalnagare, v regióne Pandžáb. Podľa polície vlastnil mladý Sunny Waquas tašku s letákmi a iným rúhavým materiálom proti Mohamedovi. Otec i matka mladého študenta dosvedčujú, že Sunny je vynikajúci študent, ktorý miluje kriket, poslušný a citlivý na otázky týkajúce sa viery a náboženstva, a dokonca má veľa moslimských priateľov. Podľa informácií rúhavé komentáre nepatrili jemu, ale susedovi, moslimovi, ktorý bol znechutený kriketovým zápasom.

Reklama

 

Zákon o rúhaní ako nástroj na vyrovnávanie si osobných účtov

Reklama

Podľa Yousafa Gilla, riaditeľa humanitárnej organizácie zaoberajúcej sa rozvojom a podporou ľudských práv Umeed Partnership Pakistan, je to „ďalší príklad nesprávneho používania zákonov o rúhaní na vyrovnávanie si osobných účtov proti kresťanom“.

V Pakistane nejde o nič ojedinelé. Nedávno bol z rovnakého dôvodu zatknutý 17-ročný Noman Asghar. Pred piatimi rokmi rokmi bol obvinený a zatknutý z rúhania kresťan Nazir Masih. So svojím známym sa podelil o biblický príbeh, čo on neskôr oznámil polícii s obvinením z urážky Koránu. Po piatich rokoch vo väzení v Lahore bol Nazir Masih v týchto dňoch prepustený.

 

Paul Bhatti: Takmer všetky obvinenia z rúhania sú účelové

K poslednej udalosti sa pre Vatican News vyjadril i Paul Bhatti, bývalý federálny minister pre národný súlad a menšiny v Pakistane, brat Shahbaza Bhattiho, ktorý bol tiež ministrom pre menšiny a v roku 2011 bol zavraždený islamským extrémistom. Paul Bhatti, ktorý v súčasnosti žije v talianskom Trevise a pracuje ako chirurg, okrem iného uviedol:

Reklama

„V Pakistane o tom hovoria fakty: takmer všetky obvinenia z rúhania sledujú osobné ciele. Stáva sa to veľmi často a aj v tomto prípade sa domnievam, že je to zinscenované. Je to smutná vec.

Čo však dodáva trochu nádeje je skutočnosť, že v poslednom rozhodnutí v prípade Asie Bibiovej, po verdikte sudcov a po jej prepustení, bolo navrhnuté, aby ten, kto by falošne obvinil niekoho z rúhania, bol obžalovaný, a v každom prípade musia byť predložené skutočné dôkazy. Takže ten, kto žaluje alebo azda svedčí falošne, môže byť potrestaný dosť silným trestom.

Justícia v Pakistane je dnes dosť slobodná, sú tu mnohí moslimovia, ktorí sa stavajú proti falošným obvineniam. A verím, že tento prípad nebude mať ďalší priebeh taký ako v prípade Asie Bibiovej.“

 

Generácia vyrastajúca v ideologickej nenávisti

Reklama

Podľa Paul Bhattiho je v Pakistane stále generácia vyrastajúca v tejto nenávisti, ideológii proti kresťanom, ktorých je dnes v krajine 5-6%. No netýka sa to len kresťanov, ale všetkých ľudí, ktorí nemajú základné práva a slobody. Bhatti však vyjadruje nádej do budúcnosti:

„Myslím si, že v blízkej budúcnosti, nie tak ďalekej, sa dosiahne to, čo konal Shahbaz, teda dialóg medzi náboženstvami pre mierové spolužitie, ktorý privedie Pakistan späť k myšlienke jeho zakladateľa Mohammada Aliho Jinnaha, ktorý povedal, že náboženstvo by nemalo mať nič spoločné s politikou.“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali