V modernizácií zbraní dnes Rusko nezaostáva. Putin: „Teraz dobiehajú oni nás“

V modernizácií zbraní dnes Rusko nezaostáva. Putin: „Teraz dobiehajú oni nás“

Moskva 26. decembra 2020 (HSP/TASS/Kremlin/Foto:SITA/AP-Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Vladimír Putin hovorí o otázkach národnej bezpečnosti Ruskej federácie. Mier vo svete dnes závisí od strategickej rovnováhy síl

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

20 otázok Vladimírovi Putinovi

Putin : Dnes je tu unikátna situácia, aká v novodobej histórii Ruska ešte nebola. Čo sa týka strategických zbraní, vždy sme len doháňali náskok našich, povedzme, konkurentov. Prvú atómovú bombu vyrobili Američania (USA – 1945; ZSSR – 1949). Prostriedky vo forme strategického letectva boli ako prvé v rukách Američanov ( USA – 1944; ZSSR – 1949), my sme len dobiehali. Prvé medzikontinentálne balistické rakety postavili oni ( USA – 1959; ZSSR – 1960), zase sme doháňali.

Reklama

Teraz sme po prvý krát vyrobili také druhy útočných zbraní, aké vo svete ešte neexistujú.  Dnes oni doháňajú nás. Je to unikátna situácia, nič také tu doteraz nebolo. Mám na mysli hyperzvukové útočné komplexy, vrátane tých s medzikontinentálnym dosahom (Hyperzvukové útočné komplexy: Rusko – 2017; USA – pokračuje výskum).

Kindžal – lietadlový raketový komplex s hyperzvukovou raketou od roku 2017 v bojovej pohotovosti v skúšobne – bojovom režime.

Reklama

Avangard – raketový komplex s medzikontinentálnou balistickou raketou vybavenou hyperzvukovou bojovou časticou. V bojovej pohotovosti od roku 2019.

V roku 2 000 mala naša armáda asi 1,37  milióna vojakov. Teraz má 1 milión. Počet sa znížil o 26%, lenže v súčasnosti sme percentuálne navýšili podiel modernej výzbroje. V roku predstavovali moderné zbrane 6% z celkového počtu. Dnes dosahuje špičková výzbroj skoro 70%.

Moderátor: Ako vieme z dramatickej tvorby Čechova, ak v prvom dejstve na scéne visí hyperzvuková zbraň, v druhom alebo v treťom dejstve sa z nej bude strieľať.

Putin: Takýto pohľad je určite správny, ak sa jedná o divadelné prostredie. Reálny život vo sfére bezpečnosti a vo sfére politiky vyžaduje iný prístup. Viete aký?: Tá zbraň vystrelí, ak bude visieť len na jednej scéne. Ale ak bude taká istá zbraň visieť aj na susednej scéne, potom sa sotva niekto opováži ju použiť proti susedovi, ak vie, že u neho vedľa visí takáto zbraň tiež.

Toto je situácia, ktorú  nazývame strategická stabilita a rovnováha síl. Vďaka tejto strategickej rovnováhe sa svet po Druhej svetovej vojne vyhol rozsiahlym vojnovým konfliktom. Bolo to dosiahnuté jedine vďaka tejto strategickej stabilite a strategickej rovnováhe.

Reklama

Napríklad, budujúc systém protiraketovej obrany chceli Američania porušiť túto strategickú stabilitu a strategickú rovnováhu ( v júni 2002 USA odstúpili od Zmluvy o protiraketovej obrane a pristúpili k realizácii systému Národnej protiraketovej obrany) predpokladajúc, že ak nad sebou vytvoria protiraketový dáždnik, potom druhá strana nedokáže zodpovedajúcim spôsobom odpovedať v prípade nimi použitých jadrových zbraní.

No tým, že sme vyrobili tieto moderné komplexy, vrátane komplexov, ktoré ľahko prekonávajú systémy akejkoľvek protiraketovej obrany, my túto strategickú stabilitu a rovnováhu zabezpečujeme. To je principiálne vážne nie len pre nás, ale aj z pohľadu medzinárodnej bezpečnosti.

 

Rozšírené zasadanie Ministerstva obrany Ruskej federácie dňa 21.decembra 2020

Z vystúpenia Vladimíra Putina vyberáme: „…našou kľúčovou úlohou je prezbrojenie vojsk.

Včera večer som poprosil náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie Valerija Vasilieviča Gerasimova a dnes ráno som sa mal rozhovor s Ministrom Národnej obrany RF Segejom Kužugetovičom Šojgu o tom, ako prebieha tento proces modernizácie v poslednom období v našej vlasti. Veľmi priaznivo, veď sa pozrite. V časoch Sovietskeho zväzu bolo celkovo z hľadiska vtedajšej doby v sovietskej armáde 54% modernej vojenskej techniky. V strategickej oblasti, teda v jadrových silách bolo 65-70% špičkovej výzbroje. Toto sú slušné a priaznivé ukazovatele. Do roku 2 000 však upadol podiel úrovne moderných zbraní v našich ozbrojených silách celkovo na kritických 12%. A v oblasti síl jadrového zastrašovania upadol na úroveň 35%. Veľmi dobre si pamätám na rozhovory na túto tému s vtedajším ministrom obrany Sergejevom. Bol to veľmi seriózny človek a vysoko profesionálny raketový odborník. Vtedy mi povedal: „A čo ja môžem robiť? Dokonca ani na údržbu atómových zbraní nám nestačia peniaze“. Aká je situácia dnes? K polovici decembra 2020 úroveň moderných druhov výzbroje a techniky celkovo vo vojskách RF predstavuje viac ako 70%, pričom v oblasti atómových zbraní je to 86%.

Reklama

Na základe toho, naša armáda – a čo je mimoriadne dôležité – jadrová triáda dosiahli úroveň, ktorá dovoľuje garantovať bezpečnosť Ruska.

Ešte by som chcel upriamiť pozornosť na nasledujúce. Je absolútne neprípustné zostať stáť na mieste. Rýchlosť zmien vo všetkých sférach týkajúcich sa ozbrojených síl je neobyčajne vysoká. Je dokonca vyššia, než vo Formule 1. Rýchlosti zmien sú tu kozmické. Ak sa zastavíš čo len na jednu sekundu, už začínaš zaostávať. Preto už v roku 2021 v oblasti síl jadrového odstrašovania musíme dosiahnuť úroveň výzbroje 88,3% súčasnou špičkovou technikou. Vieme, čo konkrétne v akých oblastiach je treba urobiť. A čo sa týka modernizácie vosk celkovo, v roku 2024 je potrebné dosiahnuť úrovne 76%.“

Z ruského internetu vybral: Tibor Korečko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali