Našli ďalších 27 tiel obetí pádu malajzijského lietadla

Našli ďalších 27 tiel obetí pádu malajzijského lietadla

Moskva 20. júla 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Ukrajinská vláda a separatisti sa navzájom obviňujú z vystrelenia rakety zem-vzduch

Na snímke ľudské telo pripútané na odtrhnutom sedadle na mieste štvrtkovej havárie malajzijského lietadka neďaleko obce Hrabove na východe Ukrajiny

Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ dnes oznámil, že vláda a proruskí separatisti dosiahli predbežnú dohodu o odstránení tiel obetí z miesta dopadu zostreleného civilného lietadla spoločnosti Malaysian Airlines. Napísala to agentúra AP. Informácie o tom, ako sa telá rozkladajú vďaka letným horúčavám vyvolali na celom svete silné pobúrenie; obzvlášť v Holandsku, odkiaľ pochádzala polovica obetí.

Reklama

Ukrajinská vláda a separatisti sa navzájom obviňujú z vystrelenia rakety zem-vzduch, ktorá vo štvrtok zasiahla lietadlo Malaysian Airlines MH17. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Grojsman povedal, že predbežná dohoda umožní ukrajinským záchranárom a medzinárodným pozorovateľom odstrániť telá a prepraviť ich na bezpečné miesto. Nespresnil, kde sa toto miesto nachádza. Dodal, že dosiaľ bolo na mieste nešťastia objavených 192 tiel.

Povstalci odviezli z miesta pádu lietadla telá obetí

Reklama

Hovorkyňa ukrajinských záchranných zložiek povedala, že separatisti odniesli všetkých 196 tiel, ktoré pracovníci objavili na mieste dopadu zostreleného civilného lietadla. Novinári agentúry The Associated Press videli povstalcov, ktorí v sobotu nakladali zabalené telá na nákladné vozidlá a odviezli ich preč. Dnes na mieste pádu lietadla nevideli už žiadne telá.

Ukrajinská hovorkyňa Natalija Bystrová dnes oznámila, že záchranári pracovali pod nátlakom a boli donútení prenechať telá ozbrojeným povstalcom. Dodala, že ukrajinská vláda nemá tušenie, kde boli telá odvezené.

 

Vzbúrenci zakrývajú dôkazy o zostrelení lietadla ruskými raketami

Vzbúrenci na východe Ukrajiny robia všetko, čo môžu, na zakrytie dôkazov, že lietadlo tam tento týždeň zostrelili ruské rakety. Uviedol to dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko.

Reklama

Separatisti podľa neho odviezli v nákladných vozidlách trosky a telá z miesta pádu lietadla. “Teroristi vzali 38 tiel do oblastnej nemocnice (v Donecku). Pokiaľ ide o ďalšie telá, nevieme, kam ich mohli odviezť,” povedal Lysenko. Na tlačovej konferencii tiež obvinil Rusko z toho, že naďalej posiela “ťažké zbrane” a ďalšiu výzbroj separatistom.

Železniční pracovníci dnes podľa agentúry Reuters uviedli, že v noci separatisti umiestnili desiatky tiel zo zrúteného lietadla do chladiarenských vozňov na stanici v meste Torez, 15 kilometrov od miesta tragédie.

Predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Sergej Kavtaradze neskôr povedal, že všetkých 196 dosiaľ nájdených tiel naložili do vagónov v Toreze. “Zatiaľ tam ostanú, pokým sa nevyriešiť otázka (čo s nimi urobiť). Čakáme na expertov,” uviedol pre Reuters s tým, že nechápe, prečo ešte nedorazili.

Skupina pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) videla vo vozňoch vrecia na telá, nemohla ich však spočítať, uviedol zástupca šéfa pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine Alexander Hug.

Ukrajinská armáda predtým oznámila, že na pozície ukrajinských bezpečnostných síl v noci na dnes dvakrát strieľali z mínometov spoza ruskej hranice. Útoky podľa správy na stránke vládnej “protiteroristickej operácie” na Facebooku zaznamenali krátko po polnoci a znova okolo 2.00 h miestneho času.

Reklama

 

Británia bude žiadať ďalšie sankcie EÚ voči Rusku

Británia sa bude na zasadnutí EÚ v utorok snažiť presvedčiť ďalšie krajiny únie, aby vystupňovali sankcie voči Rusku v súvislosti s leteckým nešťastím. Uviedol to dnes britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.

Ukrajina obvinila Rusko a proruských separatistov z ničenia dôkazov s cieľom zakryť svoju zodpovednosť za štvrtkové zostrelenie malajzijského dopravného lietadla s 298 ľuďmi na palube.

“Budeme sa sa usilovať presvedčiť našich európskych partnerov, aby súhlasili s tým, že zájdeme ďalej, pokiaľ ide o sankcie, ak Rusko dovtedy radikálne nezmení svoj postoj,” povedal Hammond pre BBC v zmienke o utorkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.

V rozhovore pre televíziu Sky Hammond uviedol, že Rusko môže skončiť v medzinárodnej izolácii, ak nevyužije svoj vplyv na vzbúrencov s cieľom zaistiť bezpečný prístup k miestu pádu lietadla a spoluprácu s medzinárodnými vyšetrovateľmi.

“Rusi majú vplyv, ak nie priamu kontrolu nad týmito ľuďmi. Zásobujú ich, podporujú ich, poskytujú im posily. Nemôžu popierať svoju zodpovednosť za činy, ktoré títo ľudia vykonávajú,” vyhlásil Hammond.

 

Nemecko, Francúzsko a Británia pohrozili Rusku ďalšími sankciami

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a britský premiér David Cameron pohrozili Rusko ďalším sprísnením sankcií Európskej únie, informovala dnes agentúra DPA.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin musí okamžite vyvinúť tlak na proruských separatistov na východe Ukrajiny, aby poskytli vyšetrovateľom voľný prístup k miestu pádu malajzijského dopravného lietadla, zdôraznili dnes Elyzejský palác a britská vláda po telefonátoch trojice európskych lídrov.

Ak Rusko “bezodkladne nepodnikne potrebné opatrenia”, bude to mať následky na utorkovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, uvádza vyhlásenie z Paríža.  Britská vláda uviedla, že Cameron hovoril dnes s Merkelovou a Hollandom. “Pri oboch telefonátoch išlo o dve dôležité otázky: prístup k miestu zrútenia a postoj EÚ k Rusku s ohľadom na to, že všetko nasvedčuje, že raketu odpálili proruskí separatisti,” uviedol hovorca vlády.

“Všetci sa zhodli, že EÚ musí prehodnotiť svoj postoj k Rusku a že ministri zahraničných vecí by mali byť pripravení uvaliť na Rusko ďalšie sankcie, keď sa v utorok stretnú,” dodal. Hovorca nemeckej vlády potvrdil, že Merkelová telefonovala s Cameronom a Hollandom, k obsahu rozhovorov sa však zatiaľ nevyjadril.

 

Našli ďalších 27 tiel obetí pádu malajzijského lietadla

Reklama

Na mieste pádu našli dnes ďalších 27 tiel spolu s 20 časťami tiel. Informoval o tom ukrajinský vicepremiér Volodymyr Grojsman. Na tlačovej konferencii povedal, že telá 192 z 298 obetí umiestnili do chladiarenskych železničných vozňov pred tým, ako ich pošlú do domovských krajín na pohreb, uviedla agentúra Reuters.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry medzitým povedal, že v súčasnosti dostupné informácie jasne poukazujú na to, že proruskí separatisti na Ukrajine použili proti lietadlu raketový systém pochádzajúci z Ruska. “Je dosť jasné, že toto je systém, ktorý bol privezený z Ruska,” vyhlásil Kerry v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali