Ukrajinská „mňamka” v obilí

Ukrajinská „mňamka” v obilí

Kyjev 17. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Aj po dočasnom pozastavení dovozu ukrajinského obilia Slovenskom, sa do popredia natíska otázka – či, a ako dlho mohli slovenskí občania konzumovať výrobky z ukrajinskej pšenice. Podľa zistení poľského Najvyššieho kontrolného úradu ohľadom dovozu obilnín a repky z Ukrajiny, sa v 73 vzorkách obilia nachádzala salmonela až 17 krát, v tom istom počte sa potvrdili i pesticídy. GMO sa objavilo v 11 prípadoch a mykotoxíny v šiestich. Iné vzorky zase obsahovali ortuť, kadmium, olovo a železo

obilie
Ilustračné foto

Po vypuknutí škandálu s kontaminovanou ukrajinskou pšenicou, v ktorej sa potvrdili zvýšené množstvá rezíduí pesticídov, a ktorá sa našla v slovenskom mlyne, sa mnohí Slováci pýtali, ako dlho už na Slovensku konzumujeme kontaminované pekárenské výrobky. Slovenskými úradmi bola vtedy zachytených 1500 ton šarže kontaminovanej pšenice. Niektorí slovenskí farmári už vtedy upozorňovali, že sa jedná len o špičku ľadovca a ukrajinská pšenica mala byť aj ďalších slovenských mlynoch v podobnej kvalite.

Reklama

Po Poľsku a Maďarsku sa k dočasnému pozastaveniu dovozu obilia a ďalších vybraných produktov z Ukrajiny pripojilo aj Slovensko. Naproti tomu, Česká republika k takémuto kroku nepristúpila a práve odtiaľ silnejú kritické hlasy voči dovozu obilia i iných komodít z Ukrajiny. Samotná Agrárna komora Českej republiky upozornila na sociálnej sieti, nielen na dovoz kontaminovaného kuracieho mäsa z Ukrajiny, ktoré sa prebaľuje na Slovensku, ale sprostredkovala aj nedávne zistenia poľského Najvyššieho kontrolného úradu. Zo 73 vzoriek obilnín dovezených z Ukrajiny u sedemnástich z nich zaznamenala baktériu salmonely, v sedemnástich prípadoch zakázané pesticídy, pri jedenástich vzorkách sa našla  genetická modifikácia a pri šiestich vzorkách mykotoxíny.

„O závadnom kuracom mäse z Ukrajiny, ktoré sa prebaľuje na Slovensku a vozí k nám do Česka, sme vás niekoľkokrát informovali. U obilnín a olejnín je situácia podobná. Ukrajinskí pestovatelia nedodržiavajú prísne štandardy, aké sú v Európskej únii. Dokazuje to nedávny nález poľského Najvyššieho kontrolného úradu. Ten skontroloval 73 vzoriek obilnín dovezených z Ukrajiny. U sedemnástich z nich zaznamenal baktériu salmonely, v sedemnástich prípadoch tiež zakázané pesticídy, pri jedenástich vzorkách genetickej modifikácie a pri šiestich vzorkách mykotoxíny. A ešte jedna podstatná vec – kvôli ukrajinskému obiliu, ktoré sa dostane na európsky trh, klesá rentabilita produkcie v krajinách EÚ,” upozorňuje česká Agrárna komora.

Reklama

Okrem spomínaných nálezov obsahovalo ukrajinské obilie aj stopy ortuti, kadmia, železa a olova. „Od januára do mája 2023 bola prítomnosť škodlivých látok zistená v 35 percentách odobraných vzoriek,” uvádza poľský Najvyšší kontrolný úrad. Poľský web Cenyrolnicze.pl. zároveň upozorňuje, že  Inšpektori navyše odhadli, že len v minulom roku sa dovoz pšenice z Ukrajiny do Poľska zvýšil o viac ako 16 000 percent a kukurice až o takmer 30 000 percent.

To, že Slovensko musí ponechať v platnosti zákaz dovozu ukrajinského obilia i v budúcnosti, je určite jasné aj budúcej formujúcej sa slovenskej vláde. Predsavzatia budúcej vlády o ochrane národno – štátnych záujmov, kde určite patri nielen ochrana slovenských poľnohospodárov, ale aj ochrana zdravia vlastného obyvateľstva by sa mali preniesť do praktickej roviny aj zvýšenou kontrolou dovážaných agrokomodít na slovenský trh a to nielen tých z tzv. tretích krajín. Dvojakosť kvality potravín (iná pre Slováka a iná pre Nemca či Rakúšana), tak často diskutovaná vo verejnom priestore by sa už konečne mohla stať minulosťou. Dôležité však bude jedno. Pracovať pre občanov SR a hájiť slovenské záujmy – čo sa po bačovaní bývalej vládnej garnitúry a rozvrate verejných financií, či pilierov právneho štátu a taktiež aj výrokoch Hegera o tom, že Slovensko malo tú správnu proukrajinskú vládu, bude niektorým zdať ako fatamorgána.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali