Trať pretekov Okolo Slovenska má všetko, čo dobrá cyklistika potrebuje, tvrdí Holec

Trať pretekov Okolo Slovenska má všetko, čo dobrá cyklistika potrebuje, tvrdí Holec

Bratislava 17. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:Facebook)

 

Hviezdne mená svetovej cyklistiky ako Elia Viviani, Arnaud Démare, Alexander Kristoff či Emanuel Buchmann nebudú chýbať na pretekoch Okolo Slovenska, ktoré už v stredu začnú písať svoju 63. kapitolu. V hesle “Od Tatier k Dunaju” sa cyklisti presunú z Bardejova až na západ republiky, pričom absolvujú viac než 700 kilometrov. Trať im ponúkne pohľady na krásnu slovenskú prírodu, no svojim “klasikárskym” profilom sľubuje nepredvídateľný a zaujímavý súboj o žltý dres

Reklama

Preteky kategórie UCI 2.1 sa začnú stredajšou etapu v Bardejove a vyvrcholia sobotňajším dojazdom v Senici. Organizátori museli podujatie vtesnať do štyroch dní, pretože v nedeľu sa zmiešanou tímovou časovkou začnú MS v anglickom Yorkshire. Blížiaci sa svetový šampionát mal vplyv aj na zostavovanie trate. “Niekoľko rokov dodržiavame filozofiu, aby trať čiastočne pripomínala tú, na ktorej sa pôjdu majstrovstvá sveta. Tento rok nemá okruh vo Veľkej Británii také stúpania ako vlani v Rakúsku, takže aj my sme sa tomu prispôsobili. Koniec-koncov, aj preto k nám prichádzajú popredné svetové tímy, aby sa ich jazdci dobre pripravili na svetový šampionát,” vyjadril sa pre SITA zostavovateľ trate Stanislav Holec.

Celková dĺžka trate je 714 kilometrov, pričom cyklistov čaká až 17 kategorizovaných stúpaní. “Ja sa usmievam popod fúzy, keď niekto povie, že trať je ľahká. Áno, nie sú tam vysoké nadmorské výšky, Štrbské Pleso je snáď jedinou výnimkou, ale je to technická trať s úzkymi cestami a prudkými stúpaniami, teda so všetkým, čo dobrá cyklistika potrebuje,” povedal Holec a následne prezradil aj miesta, na ktoré sa najviac teší. “Jednoznačne je to úsek z Krpelian do Turčianskych Teplíc a následne okolo Bojnického zámku. Sú to krásne miesta, ale nemôžem zabudnúť ani na Košariská s krásnym výhľadom, čo bude zážitok aj pre cyklistov.”

Reklama

Oproti predošlému ročníku, ktorý ovládol Francúz Julian Alaphilippe, sa tento rok čaká napínavejší súboj o celkové víťazstvo. “Vlani bolo viac-menej jasné, že preteky budú režírovať dva tímy World Tour a rozdajú si to o celkový triumf a víťazstvá v etapách. Dobre im sekundoval tím CCC Sprandi Polkowice. Teraz máme päť tímov World Tour, takže bude viac ‘kohútov na jednom smetisku’ a tým pádom aj kvalitnejšie preteky,” vyjadril sa pre SITA prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara.

Hoci profil etáp nie je úplne jednoduchý, Privara pripúšťa možnosť, že o žltý dres môžu zabojovať aj čistokrvní šprintéri. “Myslím si, že Kristoff alebo Viviani dokážu zvládnuť takéto preteky. Určite v tých kopcoch budú trpieť, ale tie tímy sú také silné, že pokiaľ sa rozhodnú, že na celkové poradie pôjdu šprintéri, tak si svojho lídra dokážu ustrážiť. Každý tím má aj záložný plán. Napríklad, Bora-Hansgrohe poslala okrem Buchamanna aj dvoch slovenských cyklistov Juraja Sagana a Erika Bašku. Myslím si, že Erik by mohol bojovať o dobré umiestnenie,” dodal Privara.

 

9:09 Okolo Slovenska s hviezdnym obsadením, lákadlom špurtérske bitky Vivianiho s Kristoffom a Démarom

Opäť bez Petra Sagana, ale s päticou tímov World Tour (CCC, Bora-Hansgrohe, Groupama-FDJ, Deceuninck Quick-Step, UAE Team Emirates) a viacerými hviezdami svetovej cyklistiky odštartuje v stredu 63. ročník pretekov Okolo Slovenska. Na podujatí kategórie UCI 2.1 sa predstavia najmä kvalitní špurtéri ako Elia Viviani, Alexander Kristoff či Arnaud Démare a v štartovej listine nechýba ani 17 domácich cyklistov vrátane Erika Bašku a Juraja Sagana z tímu Bora-Hansgrohe. Pelotón sa v priebehu štyroch dní presunie z Bardejova do Senice a na slovenských cestách absolvuje viac ako 700 kilometrov.

Reklama

Tohtoročný profil pretekov by mal nahrávať rýchlym jazdcom. Minimálne trikrát môžeme očakávať hromadný dojazd pelotónu, v ktorom bude patriť medzi najväčších favoritov Talian Viviani. Úradujúci majster Európy je lákadlom pre tunajších fanúšikov a vydarenú sezónu chce na Slovensku vyšperkovať ďalšími triumfmi. “Nikdy som na týchto pretekoch neštartoval, ale počul som o nich samé pozitíva. V itinerári je viacero etáp, ktoré mi ponúkajú šancu na víťazstvo. Sú to moje posledné preteky v roku, preto sa na nich plne koncentrujem a chcem dosiahnuť čo najviac úspechov,” uviedol 30-ročný cyklista elitného tímu WorldTour Deceuninck Quick-Step na facebookovom profile jedného zo sponzorov tímu.

Na čiastkové úspechy v etapách sa budú sústrediť taktiež Nór Kristoff (UAE Team Emirates), Francúz Démare (Groupama-FDJ) a pred domácimi fanúšikmi by sa rád predviedol aj Baška (Bora-Hansgrohe). “Budeme sa spoliehať na silnú skupinu pretekárov, ktorá bude podporovať Kristoffa. Niekoľko etáp mu bude sedieť a my veríme, že Alexander zúročí svoje skúsenosti na to, aby bojoval o víťazstvo,” cituje oficiálny web tímu UAE Emirates športového riaditeľa Simoneho Pedrazziniho.

Zatiaľ čo v prvej poletape, tretej a štvrtej etape sa bude sústrediť pozornosť predovšetkým na špurtérov, v časovke a druhej etape môžeme očakávať súboje o celkové prvenstvo. V kopcovitom teréne by malo byť vidno štvrtého muža tohtoročnej Tour de France Nemca Emanuela Buchmanna, ktorý bude pri absencii pôvodne prihláseného Thibauta Pinota jednoznačne najlepším vrchárom v pelotóne. Víťazstvo z vlaňajška neprišiel obhajovať Francúz Julian Alaphilippe, ale vo farbách Deceunincku Quick-Step ho bude chcieť nahradiť Luxemburčan Bob Jungels alebo Belgičan Yves Lampaert.

Na domácom podujatí sa predstaví dovedna sedemnásť slovenských cyklistov. Okrem Bašku so Saganom figurujú v štartovej listine siedmi jazdci Dukly Banská Bystrica (Juraj Bellan, Marek Čanecký, Ján Cully, Martin Haring, Martin Mahďar, Jakub Varhaňovský, Martin Vlčák), siedmi muži v dresoch národného tímu (Adrián Babič, Adam Foltán, Dávid Kaško, Juraj Lajcha, Andrej Líška, Robert Malík, Matúš Štoček) a Miklos Szabó v zostave maďarského celku Pannon Cycling Team.

Slávnostné predstavenie všetkých tímov a cyklistov sa uskutoční v utorok od 18.00 h v Bardejove. V tomto meste na severovýchode Slovenska strávia cyklisti aj prvý súťažný deň, ktorý bude rozdelený do dvoch častí. V rámci stredajšej prvej etapy situovanej v okolí Bardejova absolvujú 138,2 km a ďalších 6,8 km pridajú v mestskej časovke. V druhej etape ich čaká presun z Bardejova do Ružomberka. Na trati dlhej 226,6 km bude pripravených päť vrchárskych prémií vrátane stúpaní do Starého Smokovca a na Štrbské Pleso. V piatkovej tretej etape zamieri pelotón z Ružomberka do Hlohovca, kde sa dá po 200,6 km očakávať hromadný dojazd. Špurt pelotónu by mali vidieť aj diváci v Senici, kde podujatie vyvrcholí štvrtou etapou začínajúcou v Hlohovci s dĺžkou 142,1 km.

Reklama

Okolo Slovenska 2019 – prehľad etáp:
1A. etapa: Bardejov – Bardejov (138,2 km)
1B. etapa: Bardejov – Bardejov – individuálna časovka (6,8 km)
2. etapa: Bardejov – Ružomberok (226,6 km)
3. etapa: Ružomberok – Hlohovec (200,6 km)
4. etapa: Hlohovec – Senica (142,1 km)
—————————————————————————————
spolu: 714,3 km (10 rýchlostných a 14 vrchárskych prémií)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali